SondajRSS Feed

Romanii au vorbit la telefon sapte miliarde de minute anul trecut

19 Mai 2017

Fiecaruia "ne revin" peste cinci ore de vorbit la telefon si 67 de mesaje intr-o luna

Telefonul mobil a devenit un accesoriu nelipsit al romanului. La finele anului trecut, in Romania erau 22,9 milioane de utilizatori activi de servicii de telefonie mobila. Asta inseamna o rata de penetrare a telefoniei mobile in piata de 116 la suta. 11,5 milioane erau utilizatori pe baza de abonament si 11,4 milioane utilizatori pe baza de cartele preplatite active. Pentru prima data, anul trecut numarul de abonamente a depasit numarul de cartele. Cresterea numarului de abonamente s-a datorat, in principal, utilizatorilor persoane fizice, numarul lor inregistrand o crestere cu 11 la suta in anul 2016, pana la 8,6 milioane. Numarul detinatorilor de cartele preplatite a scazut cu aproximativ 9 la suta. E in scadere, in schimb, gradul de utilizare a telefoniei fixe. La 31 decembrie 2016, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii era de 44.
Utilizatorul de telefonie din Romania a vorbit, in medie, in fiecare luna din 2016, cate 1 ora si 4 minute prin intermediul retelelor fixe si de patru ori mai mult prin intermediul retelelor mobile, adica in jur de 4 ore si 17 minute. Cu toate acestea, un apel pe fix e mereu mai lung decat unul pe mobil. Un apel efectuat de pe telefonul fix dureaza, in medie, 3 minute si 4 secunde, iar unul pe mobil dureaza cam 2 minute si 37 de secunde.

18 miliarde de SMS-uri

Ne p

Romanii au vorbit la telefon sapte miliarde de minute anul trecut
lace si sa scriem SMS-uri. Numarul total de mesaje SMS a fost, in 2016, de 18 miliarde. Asta inseamna ca un roman a trimis, in medie, 67 de mesaje intr-o luna. Numarul mesajelor trimise este cu 10 la suta mai mic decat in 2015, cel mai probabil ca urmare a utilizarii tot mai intense a altor mijloace de transmitere a mesajelor instant.
Datele de la operatorii de telefonie mobila, centralizate de ANCOM, arata ca cei care au abonamente asigura majoritatea traficului de voce (60 la suta), pe cand utilizatorii de cartele preplatite trimit cele mai multe SMS-uri (52 la suta).
In ceea ce priveste serviciile de roaming international, traficul de voce a continuat sa inregistreze si pe parcursul anului 2016 o crestere semnificativa, de 56 la suta, pana la 1,6 miliarde de minute (din care 0,5 miliarde reprezinta apelurile efectuate si 1,1 miliarde apelurile primite), in timp ce traficul de mesaje SMS trimise in roaming a inregistrat o crestere anuala de 16 la suta, ajungand la 151 milioane de mesaje.

Vizualizari 1066
Comentarii articol
 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.