SondajRSS Feed

Se anunta un blocaj total in dezvoltarea oraselor si comunelor

Revolutia fiscala lasa primariile in fundul gol

10 Noiembrie 2017

Reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la suta, la pachet cu celelalte modificari ale Codului fiscal, vor afecta serios bugetele administratiilor locale, spun primarii din toata tara. Reprezentantii Asociatiei Municipiilor din Romania sustin ca scaderea impozitului pe venit va duce la reducerea cu pâna la 30 la suta a bugetelor locale pentru investitii. Ca o compensare, primarii solicita cresterea cotei care revine autoritatilor locale din impozitul pe venitul global de la 41,75 la suta, cat e acum, la aproximativ 70 la suta. Premierul Mihai Tudose a promis masuri compensatorii, fara a preciza insa nimic concret. În prezent, repartizarea impozitului pe venit se face astfel: 41,75 la suta la bugetul municipiului, orasului sau comunei unde angajatul are locul de munca, 11,25 la suta la bugetul Consiliului Judetean, 18,5 la suta la bugetul de echilibrare în interiorul judetului si 28,5 la suta la bugetul de stat.

Presedintele ACR Salaj spera ca Guvernul
va compensa pierderile de la bugetele locale

Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba (UDMR), care este si presedinte al Asociatiei Comunelor din Romania, filiala Salaj, spera ca Guvernul se va tine de cuvant si va compensa sumele pe care le pierd primariile prin diminuarea impozitului pe venit de la 16 la 10 la suta.
“La nivel national, suntem in lucru acum, facem simulari pentru a vedea care ar fi nivelul pierderilor, cum ne va afecta masura. Eu sper ca Guvernul va gasi o solutie pentru a nu fi afectate investitiile, in primul rand, pentru ca noi prin investitii imbunatatim modul de viata, dar si activitatea autoritatilor locale”, spune primarul din Pericei.
Intrebat daca exista posibilitatea ca administratiile locale sa mareasca impozitele pentru a compensa pierderile, Boncidai Csaba spune ca “e prematur sa discutam, pentru ca nu avem inca o intelegere la nivel national, pentru a vedea care e pasul urmator”. 

Primarul din Simleu spune ca orasul pierde
peste 80 la suta din bugetul pentru dezvoltare

Primarul din Simleu Silvaniei, Septimiu {urcas, spune ca bugetele autoritatilor locale vor fi serios afectate de modificarile aduse Codului fiscal.
Acesta ne-a explicat ca pierderile vor fi insemnate, pentru ca nu vorbim doar de cele 6 procente care se pierd prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la suta.
“Concret, in momentul de fata, luand ca exemplu un salariu brut de 4.000 de lei, netul este de 2.806 lei. Impozitul pe venit, 16 la suta in prezent, este in valoare de 534 de lei, iar cheltuiala totala angajatorului este de 4.910 de lei. “n 2018, netul la un salariu brut de 4.000 de lei va fi 2.340 de lei (minus 450 de lei), iar impozitul, calculat la noua valoare de 10 la suta, va fi de 260 de lei”, explica Septimiu Turcas.
“Revenind la cotele defalcate care revin bugetelor locale, in momentul de fata, la Simleu Silvaniei, vorbim de aproximativ 560.000 de lei pe luna. De anul viitor, aceasta suma va scadea la jumatate, undeva la 280.000 de lei pe luna, ceea ce inseamna o pierdere anuala, la Simleu, de circa 3.300 000 de lei. Pentru dezvoltarea unui oras ca Simleul, care se poate baza la capitolul dezvoltare pe fonduri de aproximativ 4.000.000 de lei, inseamna ca va avea dor 700.000 de lei, in loc de cele 4.000.000 de lei. Iar la Simleu am implementat, de-a lungul timpului, o dezvoltare constanta, nu fabulista. Daca guvernantii ar fi spus ca vor mari procentul din cotele defalcate undeva la 70 la suta in loc de 41,75 la suta, ar fi fost cumva. Ei vor sa acopere gaurile pe spinarea autoritatilor locale, cele care, in fond, contribuie cel mai tare la dezvoltarea

Revolutia fiscala lasa  primariile in fundul gol
societatii”, spune primarul.
“Daca Simleul pierde peste 3.000.000 de lei, ma gândesc ca Zalaul pierde 100.000.000”, considera edilul.

Primaria Zalau analizeaza inca ce va spune

Am intrebat ieri dimineata si la Primaria Zalau daca institutia considera ca modificarea Codului fiscal va avea efecte negative asdupra bugetului local. Pana la inchiderea editiei nu am primit raspuns. Purtatorul de cuvant al institutiei, Diana Breban, ne-a explicat ca raspunsul la solicitarea noastra a fost formulat de cei abilitati sa o faca, insa mai era nevoie de acordul primarului inainte ca acesta sa ne fie trimis. “l vom face public de indata ce-l vom primi.

Primariile devin simpli eliberatori de avize
si platitori de salarii catre angajatii lor

Modificarea adusa Codului fiscal privitoare la impozit va insemna pierderi de peste 30 de milioane de lei pentru municipiul Satu Mare, spune primarul Kereskenyi Gabor.
„Este o încalcare foarte grava a autonomiei locale. Nu putem sa facem cu acei bani programati ceea ce se voteaza în Consiliul Local. Nu mai exista nici un pic de predictibilitate în România în ceea ce priveste dezvoltarea oraselor mari”, spune primarul din Satu Mare, citat de presa locala.La Oradea, primarul Ilie Bolojan vorbeste si el despre pierderi insemnate in bugetul municipiului. “Scaderea impozitului pe venitul global de la 16 la 10 la suta inseamna o scadere de aproximativ 40 la suta a fondului care urmeaza a se redistribui catre autoritatile publice locale (…) În felul acesta, este grav atinsa autonomia locala, fiindca nemaiavând bani de investitii, vom fi doar niste eliberatori de avize si platitori de salarii catre angajatii nostri”, a declarat Ilie Bolojan pentru presa bihoreana.Primarul din Arad, Gheorghe Falca, nu intelege nici el ce vrea sa faca actuala guvernare. “Nu am inteles de ce trebuie sa ne ia ca sa ne dea. Teoria asta ca va luam acum banii si va dam dupa aia nu este una care sa sustina o structura administrativa (…) Nu pot sa reduc functionarea scolilor, a spitalelor, intretinerea oraselor. O sa reduc investitiile, exact cele care sunt motorul dezvoltarii economice”, spune primarul din Arad.Primarul de la Iasi, Mihai Chirica, spune ca noile masuri fiscale nu au nicio logica. “Nici macar nu putem discuta despre incredere sau acoperirea acestor deficituri. Nu are nicio logica macar! Nu reduce doar alocarile care se vor duce in mod direct catre autoritatile locale, ci o diminuare per ansamblu a veniturilor statului roman. Ca sa poti compensa, trebuie sa ai alte surse, dar noi nu vedem alte surse”, e de parere primarul Iasiului.Chiar si primarul general al Capitalei, Gabriela Firea (PSD), sustinatoare infocata a Guvernului, s-a pronuntat impotriva acestei masuri. “Acest pachet de modificari fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotriva, pentru ca vor fi bani mai putini la buget pentru investitii”, spune Gabriela Firea. "In Bucuresti situatia este si mai dificila, pentru ca, asa cum stiti, Capitala contribuie la PIB-ul Romaniei cu 15 la suta, dar primeste înapoi prin realocare doar 0,7 la suta”, spune Firea.

Vizualizari 2892
Comentarii articol

>

in 10 Noiembrie 2017 1:06

Revolutia fiscala a fost gandita la cel mai mare grad de neprofesionalism. E uimitor cum cei de la psd insista ca e in regula din moment ce pana si analistii internationali financiari importanti ii critica.

>

in 10 Noiembrie 2017 5:36

Pana acum purtati grija angajatului, acum va suciti si aveti grija bugetelor locale.Sa mi spuna Turcas, catrevine spre exemplu comunei Halmajd din inpozitul pe venit intr un an?

>

in 10 Noiembrie 2017 6:13

Domnule primar aveti grija si de medicii spitalului nostru.Pleaca unul dintre cei mai buni chirurgi( poate cel mai bun )..dr Schiopu un dr f.bun....lipsa de dorare.Pt noi simleuanii este f.important sa ne tratam la noi in oras.Conducerea spitalului nu fc nimic.

>

in 10 Noiembrie 2017 7:37

toate primariile din judet traiesc din fonduri europene.

>

in 10 Noiembrie 2017 8:44

Si internistii sunt buni , dar nu au aparatura ...sa fc o colonoscopie , ....doctorii nostri stiu sa faca , dar nu au cu ce sa lucreze....pacat

>

in 10 Noiembrie 2017 9:02

Cum v-ati ales asa un primar care nu stie face socoteli de clase primare?Tulai Doamne!ce aberatii ingruga...

>

in 10 Noiembrie 2017 9:36

Pai astfel le forteaza pe primarii sa mareasca impozitele pe cladiri, etc

>

in 10 Noiembrie 2017 9:55

Dr Schiopu a operat o persoana draga mie.Nu a trebuit sa mearga la Zalau sau mai departe.Operatia a fs o reusita si i sa i multumesc toata viata.Pacat ca pleaca.....am inteles ca nu are aparatura.Mare pierdere pt oras , pt locuitorii Simleului.

>

in 10 Noiembrie 2017 10:09

Ce a fc acest primar nu au fc toti impreuna pana la el.

>

in 10 Noiembrie 2017 10:49

raluca gireada muresan e singura ce lasa comentarii pro-PSD. mai bine s-ar lua de mana cu deputatul ei, Como, si ar merge la scoala.

>

in 10 Noiembrie 2017 11:14

Primarul de Simleu vorbeste ca si un om politic din opozitie, nu ca si un economist.

Salajeni, desteptati-va !>

in 10 Noiembrie 2017 12:56

Problema in primarii e ca si-au dat salarii grase si acum nu au bani de unde sa le plateasca. Daca vor mari taxele sa fim pregatiti de proteste !

>

in 10 Noiembrie 2017 15:44

Cum indrazniti sa asteptati un raspuns de la Diana Breban purtator de vorbr al primaricii cind asta nici nu se f...e pina nu cere voie lui cintache futache!

>

in 10 Noiembrie 2017 18:50

bine ca si-au marit salariile si primarii si parlamentarii,pt ei sunt bani,prostii doar sa iasa in strada

>

in 10 Noiembrie 2017 18:55

La barul Hitt din Simleu se fumeaza....cica este voie dupa ora 7......

Ciobanca>

in 11 Noiembrie 2017 0:38

PSD egal Viol

>

in 11 Noiembrie 2017 17:32

Vrem un mall in Simleu....sambata , duminica.....nu ai unde sa iesi ( nu cer prea mult....teatru , ...) atatea cladiri vechi....un azil ....batranii nostri sunt bolnavi.....mergem la Haller Crasna....cand noi avem loc in Simleu....cred ca asta lipseste din acest oras ....in rest cred ca s au fc multe.

>

in 12 Noiembrie 2017 8:02

Vrem o piata civilizata in Jibou....mergem in Zalau la piata...mai vrem un zid inalt de3m ce inconjoara str caramidarilor...

>

in 12 Noiembrie 2017 8:10

Drumul spre cabana e ravasitor....plin de indieni....parca esti pe alta lume....atig masina....injura....se poate fc ceva ?? blocurile sunt ca dupa explozie :)

>

in 12 Noiembrie 2017 16:27

sa lase la ce salarii va-ti votat voi primarii rusine inafara sa cersiti voturi

>

in 13 Noiembrie 2017 12:33

daca nu va bagati manurile pana la coate sa furati, ar ajunge banii , ma afurisitilor !!!!

Oferta super>

in 20 Noiembrie 2017 22:06

????Ca tot se apropie sarbatorile nu doriti sa aveti niste bani in plus?Daca sunteti curiosi si doriti sa aveti banuti in plus va rog sa lasati un comentariu cu ce doriti voi si eu va voi contacta intr-un timp scurt sa va spun despre ce este vorba.Email:ameliamadalinasobec@yahoo.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.