Revolutia fiscala creeaza buluceala la Finante

0
2353

 

Revolutia fiscala  creeaza buluceala  la Finante

Persoanele fizice care au obtinut venituri din activitati independente si chirii sunt asteptate la Finante pentru a depune Formularul 600, în vederea determinarii contributiei de asigurari sociale (CAS) si a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS). 210.000 de contribuabili persoane fizice, din toata tara, au obligatia de a depune acest frmular pana la data de 31 ianuarie 2018. 

“Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numarul activitatilor desfasurate si de nivelul venitului realizat, când acesta este cel putin egal cu plafonul minim, CAS (25 la suta) se datoreaza la un venit ales cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara (1.900 de lei în anul 2018), iar CASS (10 la suta) se datoreaza la salariul de baza minim brut pe tara”, mentioneaza ANAF, într-un comunicat.
Potrivit ANAF, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice care în anul fiscal precedent, 2017, au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, CAS si CASS se datoreaza astfel: CAS se datoreaza doar de catre persoanele care au realizat venituri lunare din activitati independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 de lei); CASS se datoreaza doar de catre persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 de lei, pentru anul fiscal 2018).
Formularul 600 se depune doar de catre persoanele care realizeaza venituri cel putin egale cu plafoanele minime mentionate. Persoanele fizice care obtin venituri sub acest plafon nu au obligatia depunerii declaratiei, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurarii în sistemele sociale.
Contribuabilii au la dispozitie si posibilitatea transmiterii acestui formular prin posta cu confirmare de primire, fara a se deplasa la sediile ANAF, iar din data de 15 ianuarie 2018, Formularul 600 va putea fi transmis si în format electronic, de pe portalul www.anaf.ro.

In Salaj avem peste 6.600
de PFA-uri, II-uri si AF-uri


Potrivit datelor de la Registrul Comertului, in Salaj figurau la finele anului trecut 6.677 de Persoane Fizice Autorizate, “ntreprinderi Individuale si Asociatii Familiale, cu un numar total de titulari sau membri de 7.585.
Din totalul titularilor si al membrilor, 2.748 sunt femei (36,23 la suta), iar 4.837 sunt barbati (63,77 la suta). Pe grupe de varsta, 16,66 la suta dintre persoanele fizice autorizate sau cei care obtin venituri din activitati independente sunt persoane sub 29 de ani. 26,33 la suta au intre 30 si 39 de ani, 29,18 la suta au intre 40 si 49 de ani, 16,84 la suta au intre 50 si 59 de ani, iar 11 la suta au peste 60 de ani.

 

 

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.