SondajRSS Feed

Poveste de film la prestigiosul concursul national de talente organizat de Liceul de Arta Ioan Sima

Refugiatul sirian Shikh Sleman Ahmad a luat marele premiu la Viva la Musica, competitie desfasurata vineri la Zalau

14 Mai 2018

Concursul national de interpretare vocal-instrumentala "Viva la Musica" 2018, editia a XX-a, si-a desemnat vineri marele castigator, pe cel mai bun din cei aproximativ 300 de elevi concurenti, inclusiv din strainatate, din SUA si Ungaria. 

Marele premiu a fost acordat violonistului Shikh Sleman Ahmad, de origine din Siria. Are 18 ani si este elev in clasa a XI-a la Colegiul de Muzica "Sigismud Toduta" din Cluj, sectia vioara.
Concursul a fost un mega-spectacol al culturii muzicale. Iar sala de spectacol din Cladirea Transilvania s-a dovedit neincapatoare pentru numarul mare de persoane care au venit la Gala Festiva, sa vada pe viu un recital gradios oferit de viitoarele stele din lumea muzicii de calitate.

La 18 ani, are de rezultate exceptionale,
iar sora lui mai mica studiaza pianul,
tot la Colegiul "Sigismud Toduta" din Cluj

Tanarul violonist Shikh Sleman Ahmad s-a impus prin interpretarea sa, dovedind ca este un talent incontestabil. Profesoara de muzica Diana Blaga ne spune ca lucreaza cu Ahmad de numai un an, cu rezultate exceptionale.
"Ahmad este un elev inteligent, foarte serios si talentat. A castigat locul I si la Olimpiada Nationala de la Craiova, sectiunea studii teoretice muzicale. Ahmad mai are o sora, Sofia, care este in clasa a IX – a si studiaza pianul, tot in cadrul Colegiului de muzica "Sigismud Toduta" din Cluj. Ma bucur pentru fiecare copil care reuseste sa aiba o prestatie buna, mai ales cand si castiga un premiu. Ahmad a fost acompaniat la pian de profesoara Emilia Popovici, care lucreaza si la Colegiul de muzica "Sigismud Toduta", dar si la Liceul de muzica "Ioan Sima" din Zalau. Ahmad este foarte bine integrat in colectiv si foarte indragit de colegi. Este un baiat foarte modest si respectuos", spune Profesoara lui Ahmad.

Ahmad multumeste din toata inima
romanilor pentru sansa care i s-a dat
de a-si pune talentul in valoare

Shikh Sleman Ahmad ne-a declarat dupa concurs ca este impresionat de felul in care a fost primit in Romania si este profund recunoscator pentru felul in care i s-a oferit sansa de a se pune in valoare.
"Vreau sa spun sincer, din adancul inimii mele, ca multumesc romanilor, in special scolii mele, profesorilor si colegilor. De la inceput, de cand am venit la Cluj, m-au primit cu bratele deschise, ca pe unul de-al lor. Vreau sa multumesc juriului de la Zalau si celor care au organizat acest concurs, pentru umanitatea cu care au jurizat. Pentru mine, acest premiu este un impuls pentru o viitoare cariera muzicala si sunt mandru ca am castigat marele premiu. Aspir pentru reusite asemanatoare si la alte concursuri. “n viitor vreau sa fac conservatorul de muzica in strainatate", spune Ahmad.

Concursul organizat la Zalau a devenit
in 20 de ani unul dintre cele mai importante

Directorul Liceului de muzica Ioan Sima, profesorul Titus Campean, este mandru de prestigiul obtinut de concursul Viva la Musica in 20 de ani de munca pentru arta.
"Concursul Viva la Musica, edi?ia cu numarul 20, este o dovada vie ca aceasta manifestare muzicala de prima marime la nivel national, si-a câstigat în timp prestigiul si notorietatea atât în rândul participantilor, cât si la nivelul institutiilor de învatamânt vocational artistic de la nivel national. Numarul mare de participanti, aproximativ 300 de elevi, dovedeste faptul ca acest concurs reprezinta pentru toti acesti tineri, care au ales sa petreaca doua zile în orasul nostru, o importanta rampa de lansare, în timp ce exigenta consiliilor de evaluare fac ca aceste premii sa fie foarte valoroase în palmaresul acestora.
Dorim tuturor participantilor, cadrelor didactice, parintilor, sa sustina vie flacara învatamântului artistic românesc, prin participarea si la urmatoarele editii ale concursului nostru. Multumesc tuturor celor care au contribuit la buna desfasurare a acestui concurs VIVA LA MUSICA!", spune directorul Liceului de Arta Ioan Sima din Zalau.

Povestea familiei de refugiati din Siria care s-a stabilit in Cluj, in cartierul Gruia

A cazut racheta chiar langa el; momentul
in care tatal lui Ahmad a decis sa plece
din Siria si cum a ales sa vina in Romania


"Într-o seara, tin minte ca ploua, am auzit racheta cum pica. Mergeam pe lânga un gard si credeam ca vine peste capul meu. Când am auzit, m-am aruncat pe trotuar, era o balta. Bomba a cazut chiar în spatele gardului. N-am patit nimic. A doua zi am trecut iar pe acolo, sa ma uit ce s-a întâmplat. Gardul era ciuruit tot de schije. Atunci am zis ca nu mai stau nicio zi", spune Hikmat Shikh Sleman, tatal lui Ahmad, cum a luat decizia de a pleca din tara lui.
Casatorit si tata a doi copii, Hikmat Shikh Sleman e inginer si cunostea Romania pentru ca a absolvit "Constructii civile" la Politehnica din Cluj, în anii 1980. Sotia lui, Nada, e subinginer, iar în Siria lucra pe computer. Când, în 2009, a venit prima oara în România, ca turist, Nadei i s-a parut ca seamana cu tara ei, oamenii erau primitori si simpli.
"Ma deranjeaza daca cineva zice ceva rau de România. Asta e cea mai frumoasa tara din lume", spune cu convingere Hikmat Shikh Sleman.
Când s-a hotarât sa plece din Siria, Hikmat Shikh Sleman

Refugiatul sirian Shikh Sleman Ahmad  a luat marele premiu la Viva la Musica,  competitie desfasurata vineri la Zalau
a reluat legaturile cu prietenii si cunostintele din facultate. De ce sa vii aici, a fost întrebat, aici e saracie... Oriunde e bine, ca sa ne putem continua viata, a raspuns Hikmat.
"Nu mi-e frica pentru viata mea, ci pentru copii. Ce vina au ei, sa traiasca în razboi?".

Drumul spre Romania - sansa la supravietuire

În 2013, Hikmat Shikh Sleman a ajuns la Somcuta, fiind invitat în tara de un rezident român. Era dispus sa plateasca oricât, doar sa îsi duca familia la adapost. Avea experienta în munca, lucrase 25 de ani în Siria, iar situatia materiala de acasa era foarte buna. Dupa trei luni, sotia si copiii se urcau în avion sa vina si ei in Romania..
"Chiar înainte sa plecam, eu eram cu copiii la mama mea", povesteste Nada Shikh Sleman. "Dintr-odata am vazut pe geamuri un praf mare, nu stiam unde a cazut racheta, asa ca am dus copiii în cea mai îndepartata încapere. Nu am avut curaj sa ies la balcon nici dupa doua ore. Fetita mea a lesinat din cauza fricii. I-am zis sotului meu la telefon doar atât: trebuie sa plecam".
Hikmat Shikh Sleman a aflat întâmplarea doar dupa ce ai lui au aterizat teferi. "Când m-am urcat în avion am simtit multe: ceva fericire, ceva durere, ca mi-am lasat mama si surorile. A fost greu sa las totul acolo", adauga sirianca.

Familii de sirieni "risipite" prin Europa

În familia Nadei sunt mai multe surori si un frate. Doi fii, de 22 ani si de 10 ani, ai uneia dintre ele au reusit sa fuga din Siria pe la sfârsitul lui august 2015. Doar ei doi. I-a costat vreo 1.500 de euro si mai bine de 30 de zile sa ajunga în Turcia, apoi în Grecia, cu o barca gonflabila. Apoi au strabatut, la un loc cu valul de refugiati, Serbia si Ungaria.
Pâna sa ajunga, toata familia a stat cu sufletul la gura, urmarind evenimentele la televizor.
O alta ramura a familiei e rupta între Viena si Arabia Saudita. Fratele lui Hikmat, de aceasta data, a cerut azil în Europa, în timp ce sotia si copiii lui au reusit sa plece la niste rude. O alta sora a lui Hikmat e plecata de mult în Suedia, fiind casatorita cu un localnic. Membrii familiei sunt împartiti de soarta in toate colturile Europei.

Ororile de neinchipuit ale razboiului din Siria

"Mama mea sta într-o zona de munte, unde avem noi o casa. Au fost câteva zile când, dupa ce au ajuns ISIS acolo, s-a declansat razboi-razboi, cu avioane care atacau deasupra civililor. Am intrat pe internet si am aflat ca au murit 48 de persoane în oraselul în care era ea. Printre numele mortilor era si numele mamei mele, Fatima. Am fost ca nebun. Pâna a doua zi, când am aflat ca nu e mama mea cea de pe lista, ci o femeie cu acelasi nume, eu am murit de 100 de ori", spune Hikmat.
În 2011, Hikmat Shikh Sleman a iesit în strada sa strige împotriva lui Bashar al-Assad. Un frate de-ai lui, care ducea medicamente cu masina ranitilor, a fost arestat si batut cu patul pustii. A fost turnat de "un neam" si tras afara din casa în fata copiilor lui.


Sirienii stabiliti in Cluj ii ajuta si pe alti
sa plece din calea razboiului din Siria


Comunitatea de sirieni din Cluj s-a mobilizat pentru conationalii care sunt pe drum. Multora le e teama sa calatoreasca cu bani multi, asa ca, prin filiere telefonice create ad-hoc, de la unul la altul, mâna de la mâna, Hikmat a trimis de doua ori bani în Serbia si în Grecia, cu Western Union, unor oameni care aveau nevoie.
Când ajunge acas? de la munca, seara, Hikmat Shikh Sleman pune televizorul pe Orient News, un canal în limba araba. Totul e doar politica. E singurul lucru despre care se vorbeste în casa si în grupul de prieteni.

Familia Shikh Sleman duce o viata
marcata de drama razboiului

Cei doi copii ai sotilor Shikh Sleman, Sofia si Ahmad, sunt elevi ai Liceului de Muzica "Sigismund Toduta" din Cluj-Napoca. Ahmad a trecut cu bine examenul de Evaluare nationala, la doar un an dupa ce a ajuns în România. A intrat la liceu si vorbe?te româneste ca un nativ.
"Râde de mine când gresesc", zâmbeste mama lui, Nada. În casa Shikh Sleman se vorbeste araba.
Pe un loc lânga calorifer sta steagul Siriei, iar pe perete un tablou într-o lumina fantastica de apus cu ruinele de la Palmira, orasul antic cucerit de ISIS, care l-au distrus.
"Noi credem în Dumnezeu si am trait printre toate felurile de musulmani. Pentru mine, omul e om, doar sa aiba încredere în Dumnezeu". "Îmi amintesc cum stateam toti cu familia, cu bunicii, cu matusile, cu verisorii mici si mari", zice Ahmad. În Siria învatau muzica într-o scoala privata. Nadei îi placea sa cânte. Când l-a întâlnit prima oara pe cel ce avea sa-i devina sot, ea învata chitara.

Vizualizari 5392
Comentarii articol

>

in 14 Mai 2018 8:18

1. Bravo organizatorilor, la mai mare! Astea sunt lucrurile importante care pun Zalaul pe harta! Politicienii de doi bani sa se faca mici mici mici ca si aia de la Cacana!\r\n2. O familie de refugiati integrata in Romania, bravo parintilor si bravo copilului pentru premiu!\r\n3. Vezi stirea cu drogatii din Simleu! Ce minunatii de romani verzi, pui de daci si de romani se cresc in tara asta faina!

>

in 14 Mai 2018 8:19

Felicitari Ahmad,felicitari profesorilor si organizatorilor.Mult succes pe viitor tuturor.

>

in 14 Mai 2018 11:27

Mai ramane sa integram si romanii plecati de nevoie in Italia si Spania.

@11:27>

in 14 Mai 2018 14:20

Aia care in Italia is smirna, arunca mizeria la cos, conduc cat de cat normal si cand trec granita in tara scuipa seminte, isi arunca mizeriile pe geam si isi dau aere de occidentali din masini inchiriate? Ca cei bine crescuti aici se integreaza oriunde!

CURIOZITATE>

in 14 Mai 2018 22:27

Tu esti seful tau! Un nou proiect: superior si garantat! Lucrezi comod, acasa la tine!\r\nScopul nostru fierbinte este: bani multi pentru tine! Asiguram instruire gratuita,asistenta pe parcursul activitatii!\r\nSolicita detalii la adresa de email cu subiectul INFO : cita_ct69@yahoo .com\r\n

>

in 16 Mai 2018 19:32

Felicitari organizatorilor din Zalau care au dat dovada de corectitudine in jurizare ceea ce rar mai intalnesti in concursuri .\r\nUn juriu format cu adevarat din oameni care nu au rupt sufletul unor copii pe nedrept doar pt a nu acorda un premiu unui copil care a reprezentat o alta scoala din alt judet ...cum am avut nefericita ocazie sa intalnesc cu putin timp in urma la un alt concurs .Felicitari !!!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.