Recamier comunist cu iarbă de mare, expus la mini-muzeul din Jibou

1
772

O cameră de zi ce se doreşte a fi o reconstituire a unui spaţiu locativ din perioada comunistă a fost amenajată, cu mobilier produs în perioada respectivă la Cehu Silvaniei, în cadrul micului muzeu de la Casa de Cultură din Jibou, printre piesele de rezistenţă numărându-se un aşa numit recamier (canapea) cu arcuri, umplut cu iarbă de mare. 

„Mobilierul din imagine, care a lipsit până acum din colecţie, este fabricat la IPL Satu Mare – Fabrica de mobilă Cehu Silvaniei. Valoarea lui pentru noi este mai mare, deoarece a fost produs în Sălaj. Atunci fabrica de mobilă Cehu-Silvanei era un punct de lucru al IPL Satu Mare care, de fapt, a şi construit fabrica din Cehu Silvaniei, între anii 1970- 1975″, precizează reprezentanţii Casei de Cultură Jibou, pe contul de Facebook al instituţiei.

Mobilierul se numeşte “Cameră combinată Silvania III ” şi este compus din dulap, vitrină, comodă, ladă lenjerie, masă, scaune şi canapea. Corpurile de mobila sunt furniruite cu mahon şi finisajul este cu lac poliesteric. Canapeaua  Silvania III sau recamier,  cum se numea atunci, era legată pe arcuri, peste care se punea un covor din iarbă de mare.

“Garnitura de mobilier din colecţia noastră a fost printre primele produse fabricate în Cehu Silvaniei, încă din anul 1974. În demersul nostru am primit deschidere şi implicare de la domnul primar Dan Ghiurco, mâini de ajutor de la colegii noştri de la primăria Jibou, (…) informaţii de la fabrica de mobilă Cehu-Silvaniei şi nu în ultimul rând donaţia mobilei din partea lui Kovacs Zoltan”, se mai arată în postarea menţionată.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here