Realitatea economica a Salajului sunt salariile mici, productie in scadere, investitii imputinate considerabil

12
831

 

Realitatea economica a Salajului sunt salariile mici, productie in scadere, investitii imputinate considerabil

Discutand strict pe cifre, Salajul sta anul acesta mai prost din punct de vedere economic decat anul trecut, iar salajenii sunt mai saraci decat in 2015.
Potrivit datelor de la Directia Judeteana de Statistica, productia industriala realizata în primele opt luni din 2016 a fost mai mica cu 8,1 la suta fata de perioada corespunzatoare din 2015, in conditiile in care la nivel national s-a semnalat o cresrere usoara de 1,1 la suta.
În acelasi interval de timp, productivitatea muncii în industrie a fost mai mica cu 6,7 la suta comparativ cu anul trecut. Tot in industrie, cifra de afaceri totala a întreprinderilor cu aceasta activitate principala din Salaj a fost mai mica cu 12,1 la suta decat in 2015. Din nou, in conditiile in care la nivel national s-a inregistrat o crestere de 3,9 la suta.
Un semnal de alarma privind prostul mers al economiei salajene il reprezinta capitolul investitii, unde stam foarte rau comparativ cu anul trecut. Investitiile nete realizate în primele opt luni ale anului în judetul Salaj au scazut cu 50,7 la suta in raport cu 2015.
Un salajean castiga cu un sfert mai putin decat media nationala. Iar asta e tot o consecinta a neputintei economiei locale. 
Luand luna august ca punct de referinta, câstigul salarial mediu nominal net în august 2016 a fost în judetul Salaj de 1.596 lei, cu 23,1 la suta mai mic fata de câstigul salarial mediu net pe economie la nivel national.
Efectivul de salariati pe judet la sfârsitul lunii august 2016 a fost de 47.274 persoane. stop_coloana
Numarul somerilor înregistrati la sfârsitul lui august 2016 în Salaj era de 5.717 persoane, în crestere cu 11,6 la suta fata de luna august 2015. De remarcat ca numarul somerilor neindemnizati este de aproape trei ori mai mare decat al celor aflati în plata la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Din cele 5.717 de persoane fara loc de munca, doar 1.462 beneficiaza de indemnizatie de somaj. 
Alta dovada a faptului ca suntem saraci o reprezinta o statistica de luna trecuta potrivit careia Salajul se afla in fruntea judetelor cu cele mai multe rable pe sosele. Potrivit datelor oficiale, parcul auto salajean are o medie de varsta de peste 15 ani. Anul trecut, in judet s-au inmatriculat 9.197 de autovehicule. Doar 131 dintre ele au fost autoturisme noi.

In toata saracia, salajenii se iubesc
mai mult si se cearta mai putin !

Din dateled e la Statistica aflam si ca in primele opt luni din acest an s-au înregistrat 978 casatorii, cu 8,1 la suta mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Nici divorturi nu au mai fost asa multe anul acesta. De la inceputul lui ianuarie pana la sfarsitul lui august au divortat 216 cupluri, cu 11,8 la suta mai putin decat anul trecut.

 

 

COMENTARII

  1. Statistica ca parcul auto are 15 ani vechime nu e concludenta ca avem rable,un logan de 7 ani este mai rabla decat un audi de 15 ani si in statistici figureaza multe masini vechi care efectiv nu mai sunt folosite , uitativa ce masini circula pe strazi.

  2. MULTUMIM DIN INIMA PSD ULUI CONDUCATOR SI NU IN ULTIMUL RAND, boilor CARE I VOTEAZA LA GREU...VOTATI SI N DECEMBRIE PSD ,MACAR SA NU NE PIERDEM LOCUL 1 DE LA COADA LA SARACIE...AR FI MARE PACAT...!!!!

  3. nu ivb. de judetele "bogate" da sa ne comparam de ex. cu Satu-Mare,Maramures,Bistrita, Alba...Noroc cu judetele maghiare Harghita, Covasna ca ele seamana cu noi la saracie...da si ei e prosti ca voteaza numa UDMR un frate a psd ,care i tine in saracie si prostie cum face psd cu boii care l voteaza la greu;Teleorman;Vaslui;Salaj;Tulcea...asa ca votati psd sa fiti vb. lui BRANCUSI :si mai prosti si mai saraci...

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.