SondajRSS Feed

Blocajul administrativ din Surduc risca sa devina o criza grava, pe termen lung

Razboiul politic dus de PSD la Surduc a adus scandalul la Prefectura Salaj

7 August 2017

Criza politica din Primaria Surduc s-a dezlantuit vineri la Prefectura. Administratia comunei este blocata de mai bine de trei luni. Comuna nu functioneaza din cauza ca consilierii locali PSD au boicotat sistematic activitatea Consiliului Local, neprezentandu-se la sedinte, in speranta ca astfel il vor dizolva si vor lipsi astfel de autoritate administratia condusa de primarul PNL Alin Babanas. 

Scandalul a culminat insa cu blocajul in salarizarea angajatilor Primariei Surduc. Pentru ca nu s-a reunit Consiliul Local, nu s-au putut stabili salariile, conform noilor legi in vigoare, asa cum s-a intamplat luna trecuta in primariile din toata tara, iar legile in baza carora primeau pana acum salarii nu mai sunt valabile.
Asa se face ca vineri, 4 august, angajatii Primariei Surduc au dat buzna la prefectul Florin Florian si i-au cerut solutii, pentru a-si primi salariile. Angajatii spun ca pana maine, marti 7 august, trebuie sa le intre salariile pe card, ca de obicei. Desigur, nu le vor avea, pentru ca nu s-a reunit Consiliul local luna trecuta sa le stabileasca.

Prefectul promite ca salariile la Primaria Surduc se vor da luna aceasta, chiar daca cu intarziere

Prefectul Salajului, Florin Florian, s-a aratat deschis la dialog si i-a primit de indata pe cei opt angajati veniti de la Surduc. Pentru ca discutiile sa fie purtate cu maxima transparenta, prefectul Florin Florian a permis si presei sa participe la aceste discutii. Discutiile au fost purtate in Sala video a Insitutiei Prefectului, la care au luat parte prefectul, cei opt angajati si doi lideri sindicalisti, Gheorghe Morar de la Civitas si Pompiliu Ceaca de la Cartel Alfa.
"”ntotdeauna am procedat la separarea politicului. Consiliul Local este cel care decide si executivul pune in aplicare tot ce tine de functionarii din primarie si care nu trebuie sa fie victimele acestui razboi care se pare ca exista si care ar trebui sa se si opreasca. Am niste termene pe care mi le-am fixat pana cand voi interveni. Voi impune o discutie si voi avea o discutie si cu factorii politici, ca sa incercam sa solutionam aceasta problema, problema salarizarii personalului din Primaria Surduc. Am avut o discutie cu doamna secretar, cu domnul primar, din care mie mi s-a comunicat ca aveti o data la care luati salariul, data de 7 august. Tehnic, daca nu o sa se poata rezolva pana la data de 7 august, pe parcursul lunii august incercam sa o rezolvam. Cu toata supararea ca probabil nu o sa puteti lua in data de 7 salariile, dar undeva in luna august eu imi propun totusi sa finalizam discutiile acestea", a spus prefectul Florin Florian celor prezenti vineri la Prefectura.

Primarul a fost sfatuit sa-si asume el salariile,
in lipsa unei solutii concrete, conform legii

Angajatii Primariei Surduc s-au plans ca nimeni nu le spune ceva concret, iar prefectul le-a explicat cum s-a ajuns in punctul in care abia acum incep discutiile pentru a se concretiza intr-o solutie.
"Am avut inca de la inceput o discutie cu primarul. Nu am vrut sa intervin, am lasat anumite lucruri sa decurga natural, ca asa-i normal. Acum am vazut ca ne apropiem de un termen si situatia este inca ireconciliabila, dar eu sper pana in ultimul moment si cred ca se vor rezolva probleme in luna august. Am incercat sa identific niste solutii juridice, cat de cat sa stea in picioare. I le-am comunicat domnului primar, pentru ca eu verific legalitatea acestora, sa emita anumite acte care le poate emite, sa stabileasca nivelul salarial care exista acum, pana cand consiliul local devine functionabil. Sigur decizia este a lui, el este ordonator principal de credite, el poate hotari, mai multe eu nu pot. Eu il inteleg si pe el, ca acum se pune toata presiunea pe el. Eu cat de cat le-am dat o solutie. Acum, daca primarul nu vrea sa le aplice, e treaba lui, pentru ca din pacate alte solutii nu sunt. Legea nu este foarte clara. Toata lumea, pana cand Consiliul local o sa hotarasca salariile, intr-un scenariu pesimist sase luni ramaneti fara salariu. Solutia mea a fost justa, sa rezolvam problema pe termen scurt. O sa am discutii si cu liderii partidelor politice in a incerca sa se organizeze o sedinta de Consiliu local cu un singur subiect pe ordinea de zi, salarizarea angajatilor din Primaria Surduc.

Razboiul politic dus de PSD la Surduc a adus scandalul la Prefectura Salaj
Nu cred ca reusim sa organizam sedinta pana pe 7 - 8 august, dar cu siguranta reusim pe parcursul lunii august", a spus prefectul.
Cu alte cuvinte, reiese ca prefectul l-a indemnat pe primarul PNL Alin Babanas sa-si asume salarizarea angajatilor Primariei Surduc in calitate de ordonator de credite. Baza legala este insa "subtire", iar Babanas nu prea are de ce sa-si asume riscuri pentru razboiul politic dus de consilierii PSD la Surduc. Chiar daca, in varianta pesimista anuntata de prefect, lucrurile nu se vor clarifica in sase luni.
Ministerul Muncii spune clar, de altfel, in cazul Surduc, ca solutia este ca salariile sa fie votate in Consiliul local si ca salariile nu pot fi date pe legea veche.

Prefectul nu risca sa calce in prapastia
dintre legea veche si legea noua a salariilor

Angajatii din Primaria Surduc, auzind de sfatul dat primarului, sa-si asume legalitatea salariilor, i-au cerut prefectului sa-l sustina in acest demers si sa dea el, in calitate de prefect, un ordin primarului, ca acesta sa fie acoperit legal si sa poata dispune plata salariilor.
Prefectul a spus insa ca "din punct de vedere legal nu exista un act administrativ, o solutie nu are nimeni in condei" si ca "solutiile noastre sau dispozitiile pe care le dam, le dam in baza unor prevederi legale".
"Am avut o lege veche, avem o lege noua, avem o prapastie intre ele, nu avem dispozitii tranzitorii. Legiuitorul nu prevede situatii de genul acesta. “n luna august noi vom solutiona problema", spune prefectul Florin Florian.

Lucru cert, fara bani nu se poate trai

Cu promisiuni ca criza se rezolva, dar fara solitii concrete prezentate, angajatii primariei Surduc au pus presiune pe prefect atragand atentia asupra problemelor de ordin social create de situatia de la Surduc. "O colega trebuie sa isi duca copilul la operatie, cu ce bani, domnule prefect? Vine septembrie, incepe scoala, copii ne merg la scoala, ne trebuie bani. Avem rate, avem datorii, avem cheltuieli. Cum pot eu sa ma mai duc la serviciu daca nu primesc nici un ban? Cine lucreaza fara salariu? Dati-ne un termen in care ne veti da un raspuns final. Noi nu suntem bataia de joc a nimanui", explica unul din angajatii primariei.

Consilierii PSD din Surduc sunt amenintati
cu procese penale de cei ramasi fara salarii

Nemultumirea este mare si angajatii primariei spun ca pregatesc un proces penal pentru fiecare consilier local PSD Surduc, dar si proteste, inclusiv prin greva generala si proteste la Ministerul Muncii, la Bucuresti:
"Luni dimineata, sindicatul va semna contractul cu un avocat care va depune plangere penala pentru fiecare consilier PSD Surduc, care nu a votat salariile noastre. Acestia sunt Onicas Maria, Puscas Isai, Muresan Ioan, Opris Ilie, Mos Augustin. Liderul sindical care ne reprezinta a depus vineri o cerere de pichetare a Institutiei Prefectului, care a fost aprobata. Protestele vor avea loc marti de la ora 12.00, in fata Prefecturii, unde vor veni toti angajatii primariei cu pancarde si vor scanda mesaje, exprimandu-si nemultumirile fata de consilierii locali PSD. Avem in vedere continuarea protestelor pana la greva generala, care va bloca activitatea Primariei Surduc. Daca lucrurile nu se rezolva pe plan local, luam in calcul pichetarea Ministerului Muncii la Bucuresti. Dorim sa tragem un semnal de alarma si sa ii indemnam la responsabilitate pe liderii PSD Salaj si consilierii locali PSD Surduc, sa vina sa voteze salariile si sa nu implice angajatii din primarie in razboiul lor politic", spun angajatii din Primaria Surduc prezenti vineri la Prefectura.
Acestia au vrut vineri sa intre in sediul PSD Salaj sa ceara explicatii de la liderii PSD pentru situatia e la Surduc, dar au gasit birourile inchise, nu au avut cu cine sa stea de vorba.

Vizualizari 2494
Comentarii articol

>

in 7 August 2017 6:12

Oare pana unde pot merge cu nesimtirea cei din PSD , Rușine sa le fie.

>

in 7 August 2017 6:43

PSD i si arata

>

in 7 August 2017 8:59

PSD-UL este organizat in grup infractional si in alte comune salajene. Exemplu autentic este comuna LETCA, unde ei decid , adica PRIMARUL "BUBILA" decide si cei sapte consilieri PSD aproba tot iar daca se doreste si altceva in plus de ordinea de zi se trece tacit in procesul verbal!

>

in 7 August 2017 9:28

au fost alesi de cetatenii comunei letca asa ca.....

>

in 7 August 2017 9:28

Unde ii gireada? Ea avea solutii la orice

9:28>

in 7 August 2017 14:11

Nu gireada ci como alias liviu balint le stie si are solutii la toate.Cred ca narcisa cu como al ei sunt in concediu ca nu-i vad la comentarii.

>

in 7 August 2017 14:28

Como vine la Surduc

>

in 7 August 2017 14:51

Cu ce(lebenita)?

>

in 7 August 2017 18:42

Pentru comentariul de la 9.28. Domnul "BUBILA" a fost ales la Letca de asistatii social, de cei care au primit bani de la el si de cei care au fost amenintati. Oricum, nu inseamna ca daca ai fost ales poti sfida pe oricine si orice pentru interesul personal!

>

in 13 August 2017 12:49

Stai linistit ca si babanasu de la SURDUC a fost ales tot de ASISTATII SOCIALI!!!!!!

>

in 13 August 2017 13:31

Mai lingailor din jurul primarului lasati amenintarile.Neprezentarea la sedintele CL este o "ARMA POLITICA" la care PSD au dreptul legal,daca sunt victime colaterale asta-i legea.De ce acum citiva ani cind primarul era prof si a fost mutat DISCIPLINAR la JIBOU pt relatii nepotrivite cu elevele?masa secretar la primarie a blocat salariile drept RAZBUNARE.A-ti uitat?A suflat cineva un cuvint?Ba mai mult Inspectoratu Scolar la adus inapoi la Surduc iar magaru a lasat-o gravida pe IOANA din clasa saptea.Asta a-ti votat asta aveti!!Ati intrat in istoria Salajului prin votarea acestui PEDOFIL iar acuma intrati din nou prin scandaluri.SA VA FIE RUSINE SURDUCANILOR!!!!!!!

>

in 13 August 2017 19:56

Waaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuu! > in 13 August 2017 13:31 Explica-ne mai pe indelete!Primarelul nostru are copii si nu i-a recunoscut?Ioi...!Mare rusine!Cu mama minora ?

>

in 14 August 2017 0:13

RASPUNS...Cind era mic se uita pe gaura chei cum se juca mami cu pusca sefului de post iar cind s-a facut mare a facut si el ce-a vazut, cu vecina MINORA numai ca animalu nu a tinut cont de ani Ioanei iar minora a ramas gravida iar acuma SURDUCANI il aplauda.Pt toti care il sustin VA DORESC SA TRCETI NUMAI PRIN CE A TRECUT PARINTI IOANEI!!!!!!!!

>

in 14 August 2017 2:21

Cum sa-si asume responsabilitatea semnari unei legi daca nu a fost in stare sa-si asume cresterea propriului copil si la dat in plasament fam SJ,semneaza numai ce spune mami dar cind a-ti furat BANCA AGRICOLA cine a semnat?????

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.