SondajRSS Feed

Razboiul pe gunoiul Zalaului se incheie prin inlocuirea firmei AVE cu Brantner

29 Decembrie 2016

Societatea de salubritate AVE Zalau a pierdut anul acesta licitatia si apoi contestatia pentru colectarea gunoiului din Zalau. Noul operator de servicii de salubrizare din Zalau va fi firma Brantner. Noua firma va opera serviciile din prima luna a trimestrului doi aL anului 2017, conform viceprimarului Teodor Balajel. 

Viceprimarul orasului da insa asigurari zalauanilor ca pretul platit pentru salubrizare nu va creste, la ora actuala ducandu-se negocieri intre municipalitate, firma Brantner si Asociatia Ecodes privind tarifele pentru ridicarea gunoiului. Asociatia Ecodes, in care sunt reprezentate primariile din Salaj, este o asociatie constituita cu ocazia implementarii proiectului gropii de gunoi unice a Salajului, de la Dobrin, care a dus la inchiderea celorlalte gropi de gunoi. Odata cu groapa unica de gunoi a judetului, s-a impus pe piata colectarii deseurilor din Salaj si firma Brantner.
Balajel mai spune ca in urmatoarele trei luni, care sunt ultimele din contractul cu AVE, Directia Corp Control din cadrul Primariei Zalau este cu ochii pe firma AVE, pentru ca se tem ca AVE nu va mai lucra la capacitate optima. "Zilnic monitorizam pubelele de gunoi si locurile unde sunt amplasate containerele, pentru a-i stimula pe cei de la AVE sa-si faca asa cum trebuie meseria si in ultimele trei luni de contract", spune Balajel.

Primarii salajeni au avut obiectii la noile preturi

Mai multi primari din Salaj preocupati de ce li se întâmpla oamenilor din comunitatile pe care le pastoresc s-au întâlnit pe 1 septembrie cu firmele de pe piata colectarii deseurilor din judet sa dezbata o situatie scandaloasa ivita în contextul în care Salajul are mai nou o groapa unica de gunoi, la Dobrin, unde va trebui sa ajunga toate deseurile din judet. Vechii operatori de salubritate din judet trebuie sa faca loc altuia, care vine cu preturi umflate bine, bani pe care îi vor plati salajenii toti. N-au trecut inaintea dezbaterii decât câteva zile de când mai multi primari, vazând problemele, au avut obiectii serioase si au amenintat ca parasesc Asociatia Ecodes, spunand ca nu sunt dispusi sa-si bata joc de oameni si sa le ceara pentru colectarea gunoiului cât nu face.
Marc Zweig, directorul AVE, a facut la dezbatere o scurta trecere în revista a momentelor care au condus la pierderea licitatiei.
El spunea ca la prima licitatie a participat doar o singura firma - Brantner -, care a câstigat licitatia cu 58 de lei pentru tona de deseuri colectate.

Razboiul pe gunoiul Zalaului se incheie  prin inlocuirea firmei AVE cu Brantner
Acum, dupa licitatie, suma a fost marita la 73 de lei. Iar taxa de depozitare la Centrul de management integrat a deseurilor de la Dobrin a crescut la 126 de lei. În paranteza, dar bine subliniat, trebuie spus ca taxa de depozitare la fosta groapa de la Criseni era de 24 de lei. Cu alte cuvinte, salajenii al caror gunoi mergea pâna acum la Criseni vor plati cu 500 la suta mai mult. La cea de a doua licitatie, privind redeventa, desi AVE a oferit 600 de miloane de lei vechi, a fost descalificata, fiind favorizata firma Brantner, care a oferit doar 250 de milioane de lei.

Opozitia administratiei Radu Capilnasiu
impotriva conditiilor impuse de Ecodes

Administratia Capilnasiu a obiectat de mai multe ori impotriva asocierii din Ecodes, insa odata cu instaurarea administratiei Ciunt la carma Primariei Zalau, razboiul dintre Ecodes si Primaria Zalau s-a domolit, iar de anul viitor AVE nu va mai ridica gunoiul din oras.
Neîntelegerile dintre fosta conducere PNL a orasului si asocierea Ecodes au avut ca punct de pornire o serie de nemultumiri ale Primariei Zalau legate de conditiile prevazute pentru colectarea si transportul deseurilor, sustinute de Consiliul Judetean, beneficiarul proiectului gropii de gunoi comune, finantat cu bani europeni.
De pilda, în documentatia proiectului unic de salubrizare se prevedea ca ridicarea deseurilor din zonele de blocuri sa se faca de doua ori pe saptamâna, ceea ce este insuficient, a spus într-o sedinta de Consiliu Local din luna septembrie 2015 primarul Radu Capîlnasiu. În conditiile actuale, deseurile se ridica de catre firma AVE o data sau chiar de doua ori pe zi.
Primaria Zalau a propus patru operatori de salubrizare pentru Salaj, Ecodes a refacut documentatia si a aprobat doar doi. În aceste conditii, conducerea Primariei Zalau îsi mentinea punctul de vedere, acela de a nu semna documentatia. În cele din urma, noua adminstratie a Zalaului, condusa de Ionel Ciunt, a calmat spiritele si promite acum sa nu creasca preturile pentru populatie.

 

Vizualizari 4448
Comentarii articol

>

in 29 Decembrie 2016 2:18

Astia de la gunoaie si de la compania de apa au niste tarife mai mari ca la curve. Nu este posibil sa va bateti joc de oameni punand asemenea tarife mai ales la gunoi. Restul sunt treburi politice. Oricum din articolul asta nu intelegi nimic c de fapt cine si cum se stabileste pretul la gunoi. Niste gunoaie. Ceva nu miroase a bine.

firma Brantner = Sebastian Ghita = bani pentru PSD>

in 29 Decembrie 2016 8:54

este stiut faptul ca Sebastian Ghita este in spatele si acestei afaceri . Si PSD intodeauna si-a sustinut oamnii sa faca bani pe spatele votantilor sai ! Cum sa comenteze alesii PSD la afacerile lui Swebastian Ghita, cand acesta controleaza o televiziune prin care poate scoate la "lumina" toate mizeriile celor din PSD ?!?1

Consiliul Judetean este condus de PSD, primaria Zalau de aemeni este condusa de PSD>

in 29 Decembrie 2016 8:58

deci aceasta firma Brantner o sa castige, indifferent de cat o sa umfle preturile ! firma Brantner este firma de "casa" a PSD-ului, iar Tibi Marc stie bine cum trebuie sa functioneze "sistemul", care in urmatorii 4 ani o sa nmearga ca si uns !! doar ei sunt la putere si acuma pot face ce vor piula lor, caci prosti in tiara asta sunt destui care s voteze si sa manance rahat de la mana PSD-ului.

>

in 29 Decembrie 2016 9:09

bravo salajeni ati ales umilinta asa ca mucles 4 ani

>

in 29 Decembrie 2016 10:36

Sa se faca o ancheta la Consiliul Judetean pentru verificarea atribuirii contractelor si a respectarii lor dupa semnare

>

in 29 Decembrie 2016 11:09

sa ridici gunoiul de 2 ori pe saptamana in zalau este total insuficient!

>

in 29 Decembrie 2016 11:38

O alta manarie a PSD, pentru a satisface clientela politica. Brantner este asociata cu una dintre firmele lui Sebi Ghita, prietenul de catarama al lui Ponta. Cum poti sa accepti o firma care va plati redeventa doar 250 milioane lei, cand AVE ar fi platit 600 milioane lei? E "noaptea mintii".

>

in 29 Decembrie 2016 11:43

sa se faca

>

in 29 Decembrie 2016 12:12

De doua ori???Tu ești pierdut in lume....

zoom>

in 29 Decembrie 2016 12:32

Noua firma sa ridice gunoiul de la consiliu si primarie. Cel uman!

Zălăuani, treziţi-vă !>

in 29 Decembrie 2016 17:41

Dacă vor creşte tarifele la gunoi, va trebui să ieşim

>

in 29 Decembrie 2016 20:15

La mine zilnic se caca tiganii. De asi avea o pusca cu sare sa trag in ciori.

>

in 30 Decembrie 2016 8:31

din pacate nu ai voie . Tiganii, politicienii si preotii sunt mai presus de noi, ei au drepturi special si nimeni si nimic nu ii poate atinge, poate doar Dumnezeu, desi tare ma tem si si el se freest sa se mai bage intre aceste "clase" de oameni speciali

>

in 1 Ianuarie 2017 21:36

OMUL DE AFACERI ARE PENSIUNE DAR ESTE PROTEJAT DE BUTIRI SI GREC ASTIA O SA AJUNGA IN TRUN COLT A RAIULUI

>

in 5 Ianuarie 2017 14:02

s a castigat licitatia si acum se duc negocieri ?? pentru a nu creste pretul??

DNA ul sa ii ridice...>

in 17 Februarie 2017 23:34

Ar trebui sesizate autoritatile.. sa se faca un control sa vedem in ce conditii a fost facut contractul...gasca PSDista nu stie de bun simt trebuie sa o ia peste bot ....acuma sa ii vad pe zalauani cit sint de uniti sa iasa in strada cum au iesit de cind cu ordonanta aia mizerabila data de mafiotii din psd...

cacati>

in 5 Aprilie 2017 16:33

vai si amar de firma asta de curatenie , nici nu stiu vb bine bietii, da sa mai faca si servicii de calitate, la ora asta in tot orasul iau doar pubelele si ce-i langa lasa acolo ca vezi doamne urmeaza sa-ti de-a ei saci sa colectezi selectiv dar pana sa-ti de-a ei faci morman in fata curtii, vaiiiiiiii minte de 3 lei ciuma rosie

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.