Raul Elias Rad – de la ridicat buşteni la campion balcanic

0
714

Puţini sportivi de performanţă din Sălaj se pot lăuda, la doar 22 de ani, cu un titlu de campion balcanic, oricare ar fi ramura sportivă pe care o practică. Raul Elias Rad este unul dintre ei, povestea lui de succes începând în copilărie, atunci când la ţară, la bunici, se distra ridicând buşteni şi alte greutăţi.

În vreme de pandemie, în care multe competiţii sportive sunt suspendate sau chiar anulate, vestea că un zălăuan a devenit campion balcanic este o adevărată „gură de oxigen” pentru toţi iubitorii sportului.

Sportivi din 12 țări au fost prezenţi de vineri, 4 septembrie, și până duminică, 6 septembrie, la Drobeta Turnu Severin, la Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, organizat la Palatul Cultural „Teodor Costescu”, sub egida Federației Internaționale de profil.    

Printre ei, şi Raul Elias Rad, ce revenea în competiţie după o pauză de circa trei ani, în care a absolvit Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca.   

De fapt, sportivul legitimat la CS Alfa Zalău îşi făcuse „încălzirea” la finalul lunii august, la Campionatul Național de culturism și fitness de la Sibiu, unde a devenit vicecampion naţional la seniori, la culturism.

Raul Rad nu este însă un nume necunoscut în acest sport, el având în palmares alte două medalii de vicecampion naţional, cucerite la vârsta de 18 ani.

„Încă de mic îmi plăcea, când mergeam la ţară, la bunici, să ridic buşteni şi alte greutăţi. În clasa a VII-a m-am apucat de culturism sub îndrumarea lui Liviu Unguruşan, la 16 ani am participat la prima competiţie, iar la 18 ani am devenit vicecampion naţional la juniori şi seniori. Atunci eram în clasa a XII-a şi a trebuit să renunţ la acest sport, când am dat la Şcoala de Poliţie. În timpul şcolii, regimul militar şi imposibilitatea unei diete specifice acestui sport m-au impiedicat să mai practic culturismul şi body-building-ul. Abia am aşteptat să termin şcoala, să mă întorc la culturismul ce mi-a rămas la suflet. Am început pregătirea încă de anul trecut, dar nu m-am simţit pregătit pentru competiţii. Din luna februarie m-am pregătit intens şi am reuşit ca la Sibiu să devin vicecampion naţional la culturism”, precizează Raul Rad.

La Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness de la Drobeta Turnu Severin, sportivul originar din Zalău a ales să concureze la body-bulding, o decizie inspirată, ce i-a adus titlul de campion balcanic.

„La culturism se pune mai mare accent pe masa musculară. La body-building, este importantă definirea musculaturii, ceea ce mie mi se potriveşte mai bine”, susţine sportivul.

Titlul de campion balcanic i-a adus şi selecţia în lotul României de Culturism și Fitness pentru Campionatul Mondial de Juniori, ce va avea loc în perioada 23-25 octombrie, la Cluj-Napoca.

Potrivit sportivului din Zalău, toate aceste rezultate sunt rodul unui efort susţinut, atât fizic, dar şi psihic şi un regim alimentar corespunzător.

„Dimineaţa mă trezesc la ora 5.00, fac o oră de cardio – scări, iau micul dejun şi merg la serviciu, unde mai servesc de două ori masa. Când revin acasă, la ora 17.00 mai trebuie să mănânc ceva, iar de la 18.00 merg la sală, unde fac o oră şi jumătate de antrenamente specifice. Revin acasă, iau masa de seară şi mai apoi mai fac o oră de cardio – bicicletă eliptică şi o oră de posing”, descrie Raul Rad o zi din viaţa sa.

În opinia sa, doar un program bine făcut şi respectat şi un scop bine stabilit te pot conduce la performanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.