Puncte de vedere - Romania Scenarista

0
476

 

Puncte de vedere - Romania Scenarista

Viata merge inainte! A sosit primavara ! Echinoctiul de primavara din data de 20 martie 2020 a consfintit aceasta! In timp ce Romania insectelor,animalutelor si plantelor reinvie, Romania populata cu oameni este in stare muribunda ! Economia incetineste, se produce putin, mana de lucru merge in somaj tehnic, masurile de carantina si autoizolare sunt sub semnul iresponsabilitatii unora si apar scenarii de inchidere a invatamantului, scenarii de-a joaca prin e-mailuri, scenarii on-line, scenarii prin TV-uri, scenarii prin butoane, etc,etc.

Scenarii, scenarii

Lumea din primul plan al politicii ne prezinta scenarii in medicina, invatamant, activitati comerciale, etc., cu masca. Esaloanele doi din politica infirma apoi prin iesiri televizate, fara masca , alte masuri . !
Pe langa " Imparatul Coronavirus "care pare a fi pus stapanire pe destinele noastre a surprins "invizibilitatea "guvernului. Caci a conduce prin e-mailuri, butoane, retele socializare nu ar fi cea mai buna solutie in opinia multor oameni inchisi in casa dar prezenti in lumea virtuala! Pe langa revenirea asteptata acasa , langa cei dragi, unii veniti din diaspora Italia, Germania, Spania ori Franta ignora masurile luate si ingreuneaza masurile pentru a atenua socul cu purtatorii invizibili ai bolii secolului in care traim !
Continua sosire a celor plecati implica masuri speciale peste tot, tara e depasita organizatoric, sleita de luptele politice iar mediul privat este in stare de colaps financiar ! Un scenariu demn de "tara arde si baba se piaptana " este scenariul ca" parlamentarii sa lucreze de acasa", adica sa fie si pontati si cu vechime, desi e situatie de urgenta ! Alte scenarii sunt de domeniul absurdului, adica intr-un spital fara materiale, lipsit de aparare, doar trupurile cadrelor medicale facand zid in fata mortii , sa fie anchetati salariatii administrativ !

Reintoarcerea la Copilarie

"Prostia Omeneasca "este una din povestile lui Ion Creanga savurata din vremurile copilariei in care iarba era prietena copiilor, asfaltul si betonul terenul de joaca al adultilor si fabrica ori CAP-ul locul de munca al celor maturi si cunoscatori ai meseriilor. Scenariul vietii in doi este" scornit" de o soacra si fiica sa, proaspat maritata, in perspectiva caderii unui zdrob de sare in capul copilului pus pe vatra sobei din incapere. Omul vazand prostia, pleaca de acasa, fagaduind ca se intoarce doar daca gaseste mai proaste situatii cu oamenii in prim plan. Episoadele cu bagatul soarelui cu galeata in casa in loc de geam, scoaterea unei carute dintr-o magazie , in loc de o demontare, aruncatul nucilor in pod cu furca, tragerea unei vaci cu funia in pod la fan sunt situatii care l-au determinat sa spuna :

"Pisica s-ar fi putut intampla sa deie drobul de sare jos de pe horn; dar sa cari soarele in casa cu obrocul, sa arunci nucile in pod cu tapoiul si sa tragi vaca pe sura, la fan, n-am mai gandit."
Suntem in Postul Pastelui. Miile de conationali vor continua sa vina din Europa , in fiecare sat, oras, judet.Triajul la granita rapid si cu postari pe fb nu rezolva starea de fapt! Reintoarcerea la Copilarie, gandul de a trai pentru copii si nepoti face mai tare imunitatea celor inca vii.

Principii Europene , made in Romania

La aderarea in Marea Familie Europeana, in treacat fie spus eram de mult, cateva principii ne-au facut sa ne schimbam optica anilor din Comunism !
Principiile generale erau "continuam pe acelasi drum, piata unica exclusiva, cei care doresc realizeaza mai mult, mai putin -sigur si eficient, mult mai mult impreuna." Economia incepe sa dea semne de oprire, mediul privat se simte indepartat de la deciziile economice, somajul este iminent, facturile la utilitati vor creste prin neachitare, lipsa lichiditatilor este iminenta-sunt numai cateva semnale minime din interiorul tarii. Cum raspunde Marea Europa la greutatile noastre le vedem zilnic: prin neputinta, individualism, fara o viziune comuna, fara resurse imediate, etc, etc.Lipsa liderilor in Romania este evidenta. Pe langa unii care au fost sustinuti sa promoveze in medii de conducere pe care nu le-au meritat, apare acum lipsa evidenta a celora care ar putea sa ia decizii in momentele de criza si in legislatia actuala in vigoare dar nu apar. Cifrele statistice ale regimului Ceausescu dinainte de 1989 sunt inlocuite acum , doar la alti parametri , de cifrele avanpremierii mortii. Matematica este la fel, gandirea este alta, anchetele administrative continua dar siguranta si sanatatea fiecaruia dintre noi conteaza! Principiul acesta se asteapta sa prinda contur!

Scenariile Continua

Jocul de-a v-ati ascunselea continua. Starea de incertitudine la fel. Guvernantii se ascund si se izoleaza in vile impozante, la adapostul zidurilor groase unde nu se mai aude geamatul talpei tarii. Toata lumea asteapta ceva ! Nu apar liderii religiosi sa sfatuiasca clar si unitar pe practicanti in fata dusmanului comun : moartea ! Nu apare clar ce se intampla cu inchiderea firmelor, creditele luate, mai avem credibilitate externa la imprumuturi, avem piete de desfacere la ce se mai lucreaza? "Totul pentru front, totul pentru victorie "era un slogan rus in timpul Marelui Razboi pentru Apararea Patriei cu aplicabilitate si acum.
Fronturile deschise acum sunt multe: lupta pentru capital electoral, lipsa moralei, lipsa elementara de bun simt, nerespectarea legilor, atacul mediatic platit al unor mass media, coronavirus, lichiditati, incertitudinea continuarii activitatilor private, lipsa contractelor, forta umana, somajul tehnic, starea de amorteala in perfuzie a tarii,incertitudinea firmelor private de a recuperara de la stat sume , etc. Acum este mai vizibil ca oricand ca politicul sa stea in carantina, sa iasa specialistii si oamenii care mai au curajul si stiu sa ia decizii economice, decizii profesioniste in toate domeniile.Liderii tineri nu apar, forta politica a tarii este imbatranita, curajul generatiei mai tinere incepe sa scada, implicarea evidenta a politicului este simtita peste tot.
In acest timp marile etnitati profesionale in domenii, in fapt cele care conduc toate sectoarele tarii ar trebui sa -si scoata liderii la suprafata !
Vine Nationalizarea? Scenariile continua, ramane-ti in casa, Sanatate!

 

 

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.