SondajRSS Feed

PSD si ALDE nu solidarizeaza cu persoanele cu handicap grav si accentuat care sunt purtate an de an la comisii

17 Octombrie 2017

Persoanele cu dizabilitati in forma grava sau accentuata care nu au certificat de incadrare in grad de handicap permanent vor fi purtati in continuare pe drumuri o data pe an, pentru a-si reinnoi certificatele, pe la comisiile judetene de handicap.

Senatorii PSD si cei ai ALDE au respins zilele trecute o propunere legislativa de modificarea a Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se stipula ca persoanele cu handicap grav sau accentuat nedeplasabile sa fie reevaluate la domiciliu in cazul in care se doreste prelungirea certificatului de incadrare.
Demersul legislativ a venit din partea deputatului PNL de Alba, Claudiu Racuci, care subliniaza umilinta la care sunt supuse persoanele cu handicap grav, ramase fara maini sau fara picioare, paralizate, schingiute pe viata, si care sunt nevoite sa vina an de an in fata comisiei judetene de incadrare in grad de handicap pentru ca medicii sa constate daca, printr-o minune, nu si-au revenit.

O lege care nu serveste interesul
cetateanului este o lege proasta

A se intelege ca nu e nici macar vina comisiei de evaluare pentru situatia absurda si inumana. De vina e legea, iar legea e facuta de parlamentari. Tot ei ar trebui sa o imbunatateasca, dupa necesitatile oamenilor, a celor care le trec pragul cabinetelor parlamentare platite cu bani grei, pana la urma, pentru ca problemele oamenilor sa se rezolve prin solutii propuse de alesi.
"In România, continuam sa traim situatii cu totul absurde, în care legea este incompleta sau naste interpretari în dezacord cu interesul social sau interesul persoanelor vizate. Asa se ajunge la absurdul supra si ultra reglementarii legislative. Daca în lege nu scrie expres, atunci cei care pun în aplicare legea se fac fie ca nu înteleg spiritul acesteia, fie ca e mai comod sa interpreteze legea în interesul lor, al functionarilor. Asadar, în aceasta lege, desi se enumera, la un moment dat, dreptul persoanei cu handicap, nedeplasabila, de a fi evaluata la domiciliu, atunci când vine vorba despre reevaluare si prelungirea valabilitatii certificatului de handicap, persoanele aflate în suferinta grava sau accentuata stau la cozi interminabile, uneori si mai multe zile la rând. Este pacat si trist faptul ca, desi numarul persoanelor cu handicap accentuat si grav este redus, sa mai si chinuim aceste persoane si pe la cozi si ghisee. Tocmai pentru aceste motive am propus completarea legii în sensul în care persoanele cu handicap pentru care comisia de evaluare a stabilit anterior încadrarea în gradele de handicap accentuat si grav si care nu au un certificat definitiv de handicap, reevaluarea periodica sa se faca la domiciliul persoanei. Astfel, comisia de evaluare va trebui sa se deplaseze la domiciliul persoanei, dupa o prealabila programare si informare a acesteia cu privire la ora si data efectuarii evaluarii periodice", agumenta deputatul PNL demersul sau legislativ.

Directorul DGASPC Salaj explica in ce cazuri se fac deplasari la domiciliu

Violeta Milas,

PSD si ALDE nu solidarizeaza  cu persoanele cu handicap  grav si accentuat care sunt  purtate an de an la comisii
directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, spune ca se fac deplasari la domiciliu pentru evaluarea medicala in vederea incadrarii in grad de handicap, insa doar in cazul persoanelor nedeplasabile, cu conditia ca solicitantii sa demonstreze acest fapt prin certificat medical si ancheta sociala.
"“n acest moment, in legea 448 se spune ca se pot face evaluari la domiciliu, in cazuri grave, nedeplasabili, imobilizati la pat, cu oxigen, dementa, persoane internate in spitale. Noi avem stabilita ziua de joi sau de vineri in care merge Serviciul de Evaluare Complexa la domiciliu persoanei in baza unei solicitari din partea persoanei. Multi ar vrea sa mergem la toti casa, dar acest lucru nu se poate, doar unde legea ne permite.
Sunt doua comisii, Serviciul de Evaluare Complexa, care face evaluarea si comisia care acorda certificatul de incadrare in grad de handicap. Comisia nu prelungeste gradul de handicap. Se face o confuzie. Comisia acorda certificat de incadrare in grad de handicap pe un an sau permanent. Dupa ce expira certificatul, vin din nou pentru a obtine un nou certificat de incadrare in grad de handicap. Ce ar fi sa mergem la toti acasa, ca nu am avea timp. “n functie de diagnostice si daca se dovedeste cu certificat medical si ancheta la domiciliu ca persoana nu e deplasabila, merg doua-trei colege la domiciliul persoanei sau unde este internata, daca este internata pe competenta noastra teritoriala, ca persoana sa obtina continuitatea incadrarii.
Daca persoana e nedeplasabila, acum primeste un certificat pe un an. Anul viitor, daca in continuare nu e deplasabila, poate solicita din nou evaluare medicala la domiciliu. Si, am spus de mai multe ori, oricine poate depune (la DGASPC - n.r.) actele medicale, apartinatori, rudenii, vecin, oricine poate depune documentele. Nu trebuie sa vina omul nedeplasabil. Noi avem o medie de 250 de persoane care sunt evaluate la domiciliu in fiecare an. Pot fi situatii in care este un control si atunci se cere deplasarea persoanei", ne-a declarat Violeta Milas, care admite ca evaluarea la domiciliu nu este imperativa in acest moment.

In Salaj sunt 14.746 de persoane incadarate in grad de handicap

La nivelul judetului Salaj sunt 14.746 de persoane incadarate in grad de handicap, din care 13.786 adulti si 957 copii. ?n functie de gravitatea si complexitatea afectiunilor, 4.282 de persoane au fost incadrate in gradul I de handicap, din care 533 sunt copii, un numar de 9.125 de salajeni sunt incadrati in gradul II de handicap, din care 196 copii, 1.089 de persoane au gradul III de handicap, din care 207 copii. 250 de persoane sufera de handicap usor, din care 21 sunt copii.

Vizualizari 1814
Comentarii articol

>

in 17 Octombrie 2017 1:20

Sunt o multime de persoane perfect sanatoase care detin certificate de invalid. Printre acestia: medici, politisti, notari,consilieri, functionari publici.Evident , ca sa fie scutiti de taxe fiind administratori de firme.

>

in 17 Octombrie 2017 7:15

Chiar asa.De ce nu sunt facute publice pe un site al CNAS numele tuturor celor care sunt invalizi sau pensionati de boala?Poate vrem sa-i stim si noi si sa facem ca si nemtii, ca tot le admiram modul de viata.Acolo daca vecinul stie c-ai facut o magarie te toarna rapid,pentru ca ei stiu ,ca legile sunt facute in folosul tuturor si daca le respecti iti va fi bine!

>

in 17 Octombrie 2017 8:11

16 octombrie 2006

>

in 17 Octombrie 2017 8:26

Sa va dea Dumnezeu PSD istilor ?i celor din ALDE ani mul?i

>

in 17 Octombrie 2017 9:14

Sunt multe persoane sanatoase care detin certificate de invalid. Mergeti la sate in control fara sa anuntati pe nimeni sa vedeti cum conduc ''orbii'' tractoarele ,cum sapa in gradina ,etc ....si se mai si lauda ca merg sa si scoata pensia de handicap..... iar cei care intr-adevar au un handicap ii poarta la comisii peste comisii prin Bucuresti

>

in 17 Octombrie 2017 12:31

Pentru tipul sau tipa care vorbeste de Germania,adica vrei sa zici ca nemtii sunt o natiune de turnatori,hahaha,habar nu ai,eu vorbesc fluent germana cunosc bine situatia de acolo si iti zic ca nu e asa,nemtii sunt foarte corecti in general dar nu toarna unul pe celalalalt cum crezi tu la ei exista societate civila,fundatii care observa inechitatiile din societate,si sesizeaza autoritatile,plus la ei nu prea se ia spaga

>

in 22 Octombrie 2017 8:34

Sunt corecti pe naiba :)

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.