SondajRSS Feed

PSD s-a opus incurajarii studentilor si elevilor sa munceasca in turism

8 Noiembrie 2018

O initiativa legislativa a USR prin care se dorea incurajarea elevilor si studentilor sa munceasca in turism a fost blocata in Parlament de PSD, desi initiativa a primit aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ si de la Consiliul Economic si Social.
USR a propus scutirea de la plata impozitului pe venit si exceptarea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru elevi si studenti, dar parlamentarii PSD au argumentat ca "aceasta masura nu este prevazuta în programul de guvernare”, iar initiativa a primit raport de respingere la nivelul Senatului. In sedinta de plen, USR si PMP au votat impotriva raportului de respingere, PNL s-a abtinut, iar parlamentarii PSD-ALDE-UDMR au votat pentru raportul de respingere.
Propunerea primise aviz negativ de la Comisia pentru Munca si Protectie Sociala, din care fac parte 13 membri PSD, 4 membri PNL, un membru PMP, un membru UDMR, un membru USR, unul minoritar, iar altul neafiliat.
Proiectul a fost depus de senatorul USR Dinu Nicoleta Ramona, cu sustinere larga din partea colegilor sai, pentru a veni în sprijinul operatorilor din turism, care se confrunta cu cea mai mare criza a fortei de munca din ultimii 27 de ani.
Reprezentanta USR Salaj Gabriela Carmen Olar, profesor la CNS Zalau, explica multiplele beneficii, economice si de ordin social, pe care le-ar fi avut legea, subliniind ca un ban muncit in buzunarul tinerilor care studiaza i-ar fi ajutat enorm.
Aproape 99% dintre hotelurile si restaurantele de pe litoralul românesc aveau un deficit de angajati de peste 50% cu putin înainte ca sezonul estival sa înceapa. Propunerea legislativa a USR a tinut cont si de aceasta realitate (&he

PSD s-a opus incurajarii studentilor si elevilor  sa munceasca in turism
llip;) Elevii si studentii reprezinta un potential urias pentru acoperirea acestui deficit de forta de munca, iar prin crearea unor facilitati fiscale eficiente si în masura sa-i atraga în domeniul turismului se pot diminua considerabil inclusiv efectele negative ale abandonului scolar si migratiei catre alte tari cu potential turistic (…) Am atras atentia, ca profesor, de nenumarate ori, asupra abandonului scolar, un fenomen grav cu care ne confruntam în ultimii ani. Suntem pe locul 5 în Europa ca procent al tinerilor sub 26 de ani înregistrati ca someri (aproape 20%). Ne confruntam de asemenea cu o lipsa acuta a fortei de munca în turism. Consider ca aceasta initiativa legislativa ar fi realizat atragerea si fidelizarea tinerilor, aflati în diferite forme de scolarizare, catre meseriile din activitatea hoteliera si de turism. În acelasi timp, masura, asa cum am formulat-o noi, poate sprijini reducerea abandonului scolar. Ar fi contribuit de asemenea la ameliorarea situatiei actuale existente în domeniul turismului si la rezolvarea într-o anumita masura a deficitului de forta de munca printr-o mobilitate ocupationala reala si eficienta", spune Gabriela Olar pentru Graiul Salajului.

Vizualizari 1442
Comentarii articol

>

in 8 Noiembrie 2018 1:26

Elevii și studenții sunt speranța noastră. Prin mobilizare, sunt singurii care pot duce la scoaterea PSD-ului din politică, chiar dacă bunicii lor inconștienți, sunt masa votanta , vârf de lance a PSD-ului.

>

in 8 Noiembrie 2018 4:22

Dragi tineri, nu uitați că de mult ,, vă iubește,, PSD ul, cât ,,a făcut,, PSD pentru voi, în special pt elevi și studenți, și votați in consecință la următoarele alegeri. După cum vedem, nu numai că PSD nu are inițiative de a ajuta tinerii, ci mai mult, după cum reiese și d articol, se opune inițiativelor care vin în sprijinul lor, al celor tineri.

>

in 8 Noiembrie 2018 8:14

Da ce, ne trebuie noua tineri scoliti? nu dom`le..nu ne trebuie oameni cu scoala, si nici nu e bine sa evoluam, sa ajutam sa crestem...altfel cine ar mai vota cu psd? Avem nevoie de oameni inchisi la minte, fara judecata, fara scoala,nu? cam asta e scopul. Votati psd...si ne ducem pe ..

>

in 8 Noiembrie 2018 9:07

Prostie legea aia si ce daca statul plateste contributiile patronii o sa deie salariu de 500 euro,hai mai lasati vrajeala,patronii tot pe salariul minim vor angaja si restul vor pune in buzunar,pai pentru ucenici statul plateste tot salariul practic si unde ati vazut ucenic angajat la macar 2000 lei net vrajeala,patronii romani sunt niste bijnitari de joasa speta,de ce credeti ca au plecat 4 milioane afara,aceste legi sunt de imagine si nu ajuta nimic\r\n

>

in 8 Noiembrie 2018 9:17

USR a propus scutirea de la plata impozitului pe venit si exceptarea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru elevi si studenti, dar parlamentarii PSD au argumentat ca "aceasta masura nu este prevazuta în programul de guvernare”- MA CAC PE PROGRAMUL LOR DE GUVERNARE!!

>

in 8 Noiembrie 2018 11:55

Programul de guvernare a PSD este ,,scăparea infractorilor din partid de pedepsele egii,,. Atât în rest nu ii interesează nimic. Noroc cu USR PNL SI PMP... Că altfel....

>

in 8 Noiembrie 2018 14:17

De la alegeri scopul PSD-ului este scaparea infractorilor.Sa le dea domnu ce merita fiecare dintre ei!

>

in 8 Noiembrie 2018 15:29

CONDAMNATULE LA PUSCARIE CU TINE, SI CU TOATA CLICA TA ....

>

in 8 Noiembrie 2018 17:35

Multi tineri abandonează școala... Unii din lipsa banilor. Poate o astfel de lege i ar fi ajutat sa continue școală și câștige și bani

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.