Proiecte în lucru în comuna Chieșd

0
96

O serie de licitații care vizează mai multe obiective de investiții în comuna Chieșd sunt în proces de pregătire sau în curs de desfășurare în momentul de față.

E vorba despre licitația privind găsirea unui constructor pentru cele două capele din localitățile Chieșd și Sighetul Silvaniei, dar și licitația privind modernizarea drumurilor comunale, a străzilor, a ulițelor și a trotuarelor din comună. Ambele proiecte au primit finanțare de la Compania Națională de Investiții.

Referitor la proiectul privind reabilitarea drumurilor, sunt cuprinse aici toate cele trei drumuri comunale, inclusiv legătura cu Șamșud. În intravilan, lucrările includ șanțuri dalate și trotuare, iar în extravilan șanțurile vor fi betonate. Licitația pentru desemnarea câștigătorului acestei lucrări e programată în 25 septembrie.

Tot prin Compania Națională de Investiții, administrația locală are aprobat un proiect privind amenajarea tuturor văilor din comună până la legătura cu Valea Maja, urmând ca acestea să fie betonate și să fie construite poduri și podețe.

Apă și canalizare la Chieșd

O investiție importantă la care se lucrează în momentul de față este extinderea rețelei de apă și canalizare, sursa de finanțare fiind PNDL 2. Lucrarea e finalizată în proporție de 95 la sută. Extinderea vizează ulițele care nu au fost cuprinse în proiectul inițial, fiind vorba de aproximativ 15 kilometri noi de rețea, adică aproape 60 la sută din ulițele din Chieșd.

Potrivit primarului Leontin Chiș, acest proiect este complementar unuia mai vechi, demarat în 2007, în asociere cu comuna Bocșa. Acesta viza introducerea apei și a canalizării în Bocșa și Chieșd, însă proiectul a stagnat din lipsă de fonduri. Acum, spune primarul, investiția a fost aprobată pentru finanțare, astfel că în vara anului viitor lucrările, inclusiv branșamentele și stația de epurare, vor fi finalizate, iar grație celor două proiecte, toți locuitorii din Chieșd vor avea apă la robinet și canalizare. De altfel, bazinul de apă există deja, fiind amplasat la Sighetul Silvaniei.

Școală în siguranță la Chieșd

În contextul pandemiei de coronavirus, autoritățile locale din comună au decis să suplimenteze măsurile de siguranță în ceea ce-i privește pe copii. Din partea primăriei, fiecare copil a primit, la început de an școlar, câte patru măști reutilizabile, școala se ocupă să cumpere cele necesare (dezinfectanți, măști suplimentare, mânuși), iar costurile sunt suportate din bugetul local.

Copiii încep cursurile la ore diferite, pentru a nu li se suprapune pauzele, evitându-se astfel aglomerația.

De asemenea, tot ca măsură de precauție, copiii sunt aduși dimineața cu microbuzul la școală, la Chieșd, din celelalte localități, separat.

Măsuri de protecție s-au luat și la grădinița din Sighetul Silvaniei, spun reprezentanții administrației locale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here