Proiect îndrăzneţ de grădiniţă de inspiraţie japoneză, la Jibou

0
2449

Un proiect îndrăzneţ, unic la nivelul judeţului, de reabilitare a unei grădiniţe după un model arhitectural preluat din Japonia va fi pus în operă la Jibou. Grădiniţa va avea rampe de acces între etaje în loc de scări, o terasă de mari dimensiuni din sticlă ce va servi şi ca loc de joacă pe timp nefavorabil, punct de triere medicală la intrare, iar cei mici vor avea posibilitatea de a coborî de la primul nivel la parter pe topogane interioare.

Proiectul de modernizare şi extinderea Grădiniţei cu program prelungit „Prichindel” are o valoare de 6,5 milioane de lei şi este finanţat din fonduri europene, administraţia locală fiind în acest moment în procedură de evaluate a ofertelor depuse pentru realizarea investiţiei.

Proiectul este unul îndrăzneţ, nonconformist şi presupune unirea celor două corpuri de clădire existente printr-o rampă de sticlă, care să-i ofere cât mai multă lumină. Urcările şi coborârile în corpurile existente nu se vor mai face pe scări, ci tot pe rampe interioare. La interior se mai comunică între nivele şi prin intermediul unor topogane pentru copii, model de arhitectură fiind preluat din Japonia.

Grădiniţa va deservi un număr de 180 de copii, împărţiţi în opt grupe, cu un personal de 44 de persoane, din care 16 cadre didactice.

Accesul copiilor în unitate se va face la nivelul parterului, într-un antreu aflat în legătură directă cu cabinetul medical. Întrucât primirea este de tip filtru, se va face o examinare sumară a stării de sănătate a copiilor, cei cu sănătate bună fiind conduşi spre sălile de grupă, iar cei cu probleme de sănătate reţinuţi într-un izolator prevăzut cu toaletă proprie. Fiecare grupă va avea baie proprie şi acces la rampă. Legătura dintre cele două corpuri va fi de tipul unei terase imense de sticlă, acoperită, unde copiii se pot juca atunci când vremea este nefavorabilă. Grădiniţa va avea bucătărie şi sală de mese.        

Administraţia locală mai are în implementare alte două proiecte cu fonduri europene, vizând reabilitarea Liceul „Octavian Goga” şi construcţia a unei săli de sport în spatele internatului – un proiect de peste 13 milioane de lei aflat în faza de precontractare şi reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” – în valoare de aproape şapte milioane de lei, unde a fost semnat contractul de finanţare şi urmează achiziţia pentru execuţia de lucrări.

De asemenea, până la începutul anului şcolar va fi redată în funcţiune şi grădiniţa nr. 2 din oraş, reabilitată şi modernizată cu fonduri guvernamentale şi de la bugetul local.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here