SondajRSS Feed

Profesorii si medicii – de la promisiuni de mariri de salarii la teama de a nu le scadea veniturile

17 Noiembrie 2017

Profesorii sunt preocupati acum sa-si recastige  din sporurile pierdute, ca sa nu iasa pe minus

Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din “nvatamant, filiala Salaj, Eusebiu Lehene, ne-a declarat ieri ca sindicatele din invatamant nu declanseaza actiuni de protest referitor la modificarile aduse la Codul Fiscal de catre Guvern. La fel ca majoritatea bugetarilor, profesorii se multumesc cu promisiunea ca nu li se vor micsora salariile odata cu preluarea de catre angajati a platii contributiilor sociale la pensii si sanatate."Pe noi, ca si pe sectorul bugetar in general, ne afecteaza in masura in care majorarea salariala e mancata de transferul contributiilor. Nu din alt punct de vedere, pentru ca la noi, la bugetari, sumele sunt incluse in majorarea salariala si nu se pune aceeasi problema ca pentru angajatii din sectorul privat, unde transferul contributiilor trebuie sa fie insotit de acordul angajatorului de a include tranferul in salariul brut al angajatului. Noi avem alte probleme, cum ar fi reincadrarea personalului dupa modificarea transelor de vechime, pentru ca odata coborata vechimea de la 40 de ani la 25 de ani, se suprapun ultimele trei grile de salarizare pentru categoriile care faceau parte din grilele 25 - 35 de ani, care toate acum sunt egale, unde reincadrarea s-a facut in functie de unitatea de invatamant, in functie de conditiile din unitate, astfel incat putem avea persoane cu aceeasi vechime, dar cu incadrare diferita, cu aceeasi gradatie, aceeasi vechime, dar salarii diferite. Problemele sunt de la aparitia legii 153 (Legea salarizarii, in vigoare de la 1 iulie - n.r.). Noi am sperat ca se vor regla intre timp, avem o promisiune ca se vor reglementa in perioada urmatoare.O alta problema este plata orelor suplimentare prin neincluderea in plata orelor suplimentare a sporului pentru gradatie de merit si altor sporuri de care beneficiam. Problema aceasta a intervenit de la inceperea anului scolar. Am trimis azi un material in unitatile de invatamant, un material in care ni se promite ca dupa rectificarea bugetara vor fi operate niste modificari la normele privind includerea sporurilor in plata orelor suplimentare. “n masura in care vom gasi raspuns la aceste probleme ale noastre, vom vedea cu colegii ce se va decide, ne-a declarat Eusebiu Lehene.Profesorii au ajuns asadar de la promisiunile ca la 1 ianuarie vor avea salarii mai mari cu 50 la suta, sa-si bata capul cu problemele legate de sporuri. Si sunt multumiti daca de la 1 ianuarie nu le scad lefurile.Anul acesta, majorarea salariilor profesorilor a fost amanata de doua ori. Din cei 50 la suta in plus la salariu promisi de PSD, vor primi 25 la suta la 1 ianuarie, pe care statul ii va lua inapoi sub forma contributiilor sociale. Raman cu promisiunea ca li se vor majora salariile cu 25 la suta din martie anul viitor.

Profesorii si medicii – de la promisiuni de mariri  de salarii la teama de a nu le scadea veniturile

Sindicatele din sanatate asteapta luna februarie sa vada daca le scad salariile 

Presedintele filialei Salaj a sindicatului Sanitas, Chelement Hodis, ne-a declarat ca sindicatele din sistemul sanitar nu se gandesc deocamdata la actiuni de protest, pentru ca au o promisiune in scris a Guvernului ca nu li se vor micsora salariile de la 1 ianuarie 2018. La fel ca angajatii din invatamant, cadrele medicale asteapta primavara anului viitor pentru a le creste salariile, conform legii salarizarii unitare."“n 26 octombrie, in cadrul ultimului Consiliu national, am hotarat sa se suspende actiunile greviste, pentru ca ne-am inteles cu reprezentantii Guvernului. Ne-au trimis un draft de Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii 153, care in cea mai buna parte ne satisface revendicarile. “n judetul Salaj nu se aduna semnaturi pentru declansarea grevei. Facem parte din CNSLR Fratia. Structurile sindicale din sectorul privat s-au inteles sa stranga semnaturi si daca intelegerile cu prim-ministrul de ieri (miercuri - n.r.) nu se vor aplica de la 1 ianuarie, ei se pregatesc sa declanseze greva. Sanitas a renuntat deocamdata la greva. Modificarile privind transferul contributiilor sunt inafara dorintelor si sperantelor angajatilor care mizau pe o majorare cu 25 la suta a salariilor, ca asa a fost promisa. Ori a fost promisa, se pare, cu acest schepsis, cu aceasta masura in subsidiar si de fapt nu va fi o majorare. Ba, pentru unii, conform calculelor, va fi o scadere. Dar avem o intelegere scrisa cu premierul ca nimeni nu va pierde fata de salariul din decembrie. Prin urmare, pana in martie ne pretindem ca suntem oameni seriosi, chiar daca spun unii ca ne-am dat cu guvernul. Ne zbatem pentru a obtine un buget mai mare cu 20 - 30 la suta pentru functionarea mai buna a sistemului de sanatate. Acestea sunt scopurile principale, care vizeaza functionarea sistemului nu interesele unui grup restrans. Sigur ca s-a convins si Guvernul miercuri ca si zona medicilor de familie nu e organizata bine, ca exista prea multa birocratie, dar e o structura profesionala care are anumite probleme si probabil si oamenii nu vor mai fi obligati sa faca mai multe drumuri pe la mai multi medici. Noi speram la o majorare cu 3 - 4 la suta, iar de la 1 martie se va aplica prevederea din legea 153 si se va aplica salarizarea pentru 2020", spune liderul sindical Sanitas.Personalul din sanatate asteapta asadar cu rabdare cresterea promisa de peste suta la suta a salariilor din lun martie a anului viitor.

Vizualizari 1968
Comentarii articol

>

in 17 Noiembrie 2017 1:05

Liviu Balint sustine in parlament marirea salariilor in sanatate. Felicitari

>

in 17 Noiembrie 2017 8:00

profesorii sunt masa intelectuala de votanti ai psd.

>

in 17 Noiembrie 2017 8:18

Chestia cu sporurile e o aberatie, o hotie mascata de a da unora in detrimentul celorlalti.Fratilor in orice tara ca lumea si dupa orice logica trebuie sa se plateasca PERFORMANTA si nu prostiile care umplu fluturasul unui profesor!!Intreb un profesor, dupa ce logica trebuie platita varsta(vechimea)?De fapt prost ii cel care da nu cel care nu are rusine si cere!

>

in 17 Noiembrie 2017 13:39

Mihaela, nu ai tot spus tu c? nu-s bune nici prea multe mariri de salarii, ca da inflatie? Ei, uite, PSD a gasit o solutie inteligenta, nici mie nu-mi trecea asa ceva prin minte. Scapa de presiunea tiparnitei de bani iar angajatule este si el in castig, va avea o pensie mai mare !

>

in 17 Noiembrie 2017 15:10

Cei ce au votat PSD ca sunt profi sau doctori sa tac? sainghita si sa rabde pun? vor

>

in 17 Noiembrie 2017 15:10

Cei ce au votat PSD ca sunt profi sau doctori sa tac? sainghita si sa rabde pun? vor

>

in 17 Noiembrie 2017 15:10

Cei ce au votat PSD ca sunt profi sau doctori sa tac? sainghita si sa rabde pun? vor

>

in 17 Noiembrie 2017 18:28

Pentru cei din sanatate: Liderul local Chelement Hodis. Sunteti slab ca si lider, chiar jalnic. Asteptati ordine si imbolduri de la centru, dar >liderul central

>

in 17 Noiembrie 2017 18:28

Pentru cei din sanatate: Liderul local Chelement Hodis. Sunteti slab ca si lider, chiar jalnic. Asteptati ordine si imbolduri de la centru, dar >liderul central

Oferta>

in 22 Noiembrie 2017 21:29

Un film original si bani online pentru tine! Avem un vis: Hollywood! Oferta sigura si serioasa: Proiect B! Lucrezi fara stres! Bani online pe drumul spre Hollywood! Aici ai o sansa uriasa! Cea mai buna echipa pentru Hollywood! Oferta exclusiva pentru invingatori! Castigi acasa la tine! Cere acum detalii mai multe la adresa de email: ameliamadalinasobec@yahoo.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.