Profesorii devin singurii bugetari sub salariul mediu pe economie

14
3801

 

Profesorii devin singurii bugetari sub salariul mediu pe economie

Profesorii raman, dupa legea salarizarii, singurii bugetari cu salarii mai mici decat salariul mediu pe economie. “n timp ce functionarii publici au ajuns la salarii cu 50 la suta mai mari peste salariul mediu pe economie. 

In administratia publica si aparare salariul mediu a ajuns la 3.350 de lei in luna aprilie, in crestere cu 21 la suta fata de perioada similara a anului trecut, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.
Salariile angajatilor romani au crescut in medie cu 13,4 la suta in ultimul an, ajungand la un nivel de 2.366 de lei net in luna aprilie arata datele INS.
De cele mai mari cresteri salariale au beneficiat angajatii din sistemul de sanatate, ale caror venituri s-au majorat cu 36 la suta, in timp ce angajatii cu cele mai mari salarii lucreaza in IT.
Cresterile bugetare din ultimul an au condus la majorarea semnificativa a salariilor din sanatate, unde nivelul mediu a ajus la aproape 2.700 de lei net, cu 13 la suta peste nivelul mediu national.
Cu un salariu mediu de numai 2.307 lei net, in aprilie (18 la suta in plus fata de anul anterior), angajatii din invatamant au ramas singurii bugetari cu salarii mai mici (cu 2,5 la suta) decat salariul mediu pe economie.
Discutand ieri cu Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant - Filiala Salaj, despre salariile mici din educatie, acesta spunea ca el a vrut ca ele sa fie marite, atat el, cat si sindicalistii de la centru, insa o mare parte din cadrele didactice au refuzat "si o sa vada consecintele mai tarziu", subliniaza Lehene.
Liderul de sindicat a mai spus si ca celor care se vor pensiona dupa 1 iulie le va fi afectata pensia, pentru ca indicele de corectie scade de la 1,14 la 1,05.

Cresterile salariale din Sanatate si Invatamant
au fost amanate pana in martie 2018 din lipsa de bani

Cresterile salariale din Sanatate si Educatie au fost amanate pentru martie 2018, deoarece, se zice, au fost depuse foarte multe amendamente la Legea salarizarii unitare de crestere a salariilor unor bugetari si trebuie respectata limita de 32 de miliarde de lei pana in 2020, dupa cum spune ministrul Muncii, Olguta Vasilescu. Aceasta reirereaza ca Legea respecta programul de guvernare cu 56 la suta cresteri salariale, in medie, pana in 2020. De asemenea, ea subliniaza ca in baza de jos a piramidei salariale sunt cele mai mari cresteri, care ajung la 300 la suta, in aparare. Legea se aplica de la 1 iulie
"Deci, a spune ca doar la demnitari creste (salariul – n.r.) de la 1 iulie e o minciuna. De fapt, la ceilalti au cresut inainte de 1 iulie, prin ordonanta de urgenta", a spus Olguta Vasilescu.
In ceea ce priveste vaucherele de vacanta si norma de hrana, ministrul Muncii spune ca anul acesta se dau in continuare tichetele de masa si vauchere de vacanta care au aplicabilitate pana in anul viitor. De anul viitor, din decembrie, se acorda in bani, in sporuri salariale contravaloarea vaucherului si a doua norme de hrana, acestea totalizand trei salarii minime pe economie.

Majorari salariale intre 15 - 20 la suta
pentru categorii "alese" de bugetari

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti, cu 246 de voturi pentru, 28 impotriva si o abtinere, OUG 99/2016, care prevede majorari salariale pentru anumite categorii de salariati. Potrivit amendamentelor aduse Ordonantei, vor beneficia de cresteri intre 15 si 20 la suta personalul din bibliotecile nationale si muzee, medici militari, angajati civili din MApN, personalul Academiei Agricole Sisesti si centrele de cecetare.
In plus, vor primi indemnizatii de merit academicienii, oamenii de cultura si sport, stabilite la nivelul salariului minim pe economie in plata inmultit cu 3 adica 4.350 de lei.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, care a participat la sedinta, a spus ca este vorba despre acele categorii care nu au beneficiat de majorarile salariale potrivit Ordonantei nr.2/2017 privind unele masuri fiscal bugetare.
"Practic, putem spune ca toti bugetarii au avut mariri anul acesta, deci nu doar demnitarii, sa fim foarte clari", a subliniat Olguta Vasilescu.
Cu 30 la suta se maresc salariile de baza pentru salariatii din bibliotecile nationale sau de importanta nationala, pentru personalul de importanta nationala conform legii. Se majoreaza cu 20 la suta salariile de baza pentru personalul din institutiile si unitatile subordonate Ministerului Agriculturii, inclusiv Institutele de Studii Pedologice si Agrochimice, cu exceptia Agentiei de Plati pentru Interventie in Agricultura, Agentiei pentu Finantarea Investitiilor Rurale si directiilor pentru agicultura judetene), pentru personalul care functioneaza in subordinea Ministerului Tineretului si Sportului (DJDS, DJST, CS, casa de cultura a studentilor), pentru personalul medical din cabinetele medicale din structurile teritoriale de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de pensii subordonate Casei Nationale de Pensii. Se majoreaza cu 15 la suta salariile de baza pentru personalul din cadrul bibliotecilor centrale universitare, cadrele militare aflate in activitate precum si soldatii si gradati voluntari, inclusiv personalul civil din MapN, personalul din cadrul Secretariatului de Stat pentru recunoasterea dreptului luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in perioada 1945 - 1989.
Amendamentele aduse Oedonantei 99/2016 vor intra in vigoare odata cu Legea salarizarii unitare.

 

 

COMENTARII

  1. Media salariului s-a facut tinand cont de tot personalul, iar ingrijitorii de curatenie, paznicii si altii ca ei care nu sunt profesori au salarii f. mici. De aceea salariul mediu in invatamant este mai mic!

  2. In articol este vorba de profesori, nu de personal auxiliar. Incurcati norma de predare la clasa 18 ore/sapt cu norma de munca 40 ore/sapt, ca la toata lumea (pe langa predare, orele trebuie si pregatite, stabilite subiecte si corectate lucari, plus o sumedenie de situatii cerute de sistemul de invatamant). Asa ca nu mai vorbit prostii! Bine ca n-aveti nimic cu functionarii publici, care au salarii cu 50% peste salariul mediu pe economie. Aia or fi monumente de harnicie si implicare.

  3. Toată gloata profesorimii de 2 lei la săpat şanțuri iar cei f.f buni să primească salarii dublate sau triplate după rezultatele invățăceilor.Zero rezultate, zero bani.

  4. Aratati un profesor de LA in liceu technologic care we mai pregateste pentru ore !!!!!!sung titular I de zeci de ani so ii can doare in pix de ,,pregatire,,can dovada ,rezultatele obtinute de ellevi !!!!!

  5. Profesorii nu mai sunt ce au fost odata...vor salarii mari cand unii dintre ei abia i-au o nota de trecere...minivacante fara numar...zile libere pe varii motive,ce sa mai asteptam de la elevi?ce exemplu vad la profesori,?nici un exemplu ,ba da cateunul se mai da si la odrasle,,,,,corupere de minori!

  6. Ce minciuni aberante spuneti? Profesorii au primit in 2016 marire la salar de 40% (ianuarie cu 5%,septembrie cu 5% si octombrie cu 20% )plus toate sporurile care fac inca un salar si ajung la 5500lei.Vreau daca sunt cinstiti sa afiseze aici un fluturas de salar ! SA VA FIE RUSINE MINCINOSILOR ! VRETI SA INSELATI OAMENII !

  7. ca sa fie un salar decent profesorilor....mai priviti femeia de servici....ea nu invata copilul dar e exploatat de profesori...o cafeluta diminata....mergi la magazin pt asta aia,ce vorbim?si mai si fura mere sau lapte cornuri

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.