SondajRSS Feed

Procurorii salajeni au de sapat adanc in ancheta de la Inspectoratul Scolar dupa vinovatia pentru milionul pierdut

15 Noiembrie 2017

Am descris in editia din 10 noiembrie situatia delicata de la Inspectoratul Scolar Judetean, unde procurorii ancheteaza cum s-au pierdut peste un milion de lei in favoarea fostilor proprietari ai Palatului Copiilor dupa retrocedarea acestuia. Am solicitat atunci si o pozitie oficiala din partea Inspectoratului Scolar Judetean cu privire la situatia jenanta in care se afla institutia. Am primit ieri un raspuns din care aflam ca Inspectoratul nu vrea sa spuna nimic. 

“Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a angrenat toate institutiile abilitate si competente, inclusiv Ministerul Educatiei Nationale, in vederea remedierii situatiei create in cadrul institutiei, si care face obiectul unor dosare aflate pe rolul instantelor judecatoresti. Informatiile existente la dosarul cauzelor aflate pe rol, demarate de catre institutia noastra in vederea atragerii raspunderii persoanelor responsabile sunt informatii confidentiale, acestea nu se incadreaza in notiunea de informatie publica, astfel cum este aceasta definita de (...) Legea nr.554/2001 privind accesul liber la informatiile de interes public”, scrie in raspunsul ISJ, semnat de inspectorul scolar general, Maria Pop, si de consilierul juridic al institutiei, Andreea Ignat.
Practic, nu aflam mai nimic, in afara de preocuparea Inspectoratului Scolar fata de problema acum cand este in derulare o ancheta penala, preocupare care a lipsit atunci cand institutia a pierdut peste un milion de lei.

O scrisoare din partea fostilor proprietari
transmitea ISJ sa-si ia adio de la bani

Pe scurt, cladirea a fost retrocedata, dar Inspectoratul Scolar a castigat in instanta, in 21 aprilie 2011, dreptul de a recupera de la mostenitori 1,1 milioane de lei, bani pe care i-a investit in cladire. Doar ca, desi avea hartia oficiala in mana, institutia nu a mai facut demersurile necesare pentru a intra in posesia banilor, astfel ca acest drept s-a prescris in termenul legal de 3 ani.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au deschis procedura de recuperare a banilor abia in 2015, adica cu un an mai tarziu decat ar fi trebuit. Si mai interesant e ca demersul Inspectoratului Scolar a demarat dupa ce proprietarii cladirii care a gazduit Palatul Copiilor le trimisesera deja, prin executor, o hartie prin care institutia era anuntata oficial ca isi pot lua adio de la bani, deoarece s-a implinit termenul de prescriptie in data de 21 aprilie 2014.

Sefii si adjunctii ISJ din

Procurorii salajeni au de sapat adanc  in ancheta de la Inspectoratul Scolar dupa vinovatia pentru milionul pierdut
trei mandate
nu-au facut nimic sa recupereze milionul

Povestea cladirii retrocedate se intinde pe mandatele mai multor inspectori scolari generali si adjuncti, in conditiile in care aceasta a fost retrocedata in 2009. Au trecut de atunci, pe la carma invatamantului salajean, Ioan Abrudan, Gheorghe Bancea si Maria Pop, care este si azi in functie.
Termenul de prescriptie in acest caz s-a implinit in 21 aprilie 2014, adica cu aproximativ trei luni inainte ca actualul inspector scolar general sa preia functia, lucru care s-a intamplat in 16 iulie 2014. Maria Pop a fost insa, anterior, din iunie 2012 pana in iulie 2014, inspector scolar general adjunct, deci e putin probabil sa nu fi stiut de aceasta problema cand a devenit sefa. Dar abia in iunie 2015, la aproape un an de mandat ca inspector general si dupa ce Inspectoratul este informat oficial ca poate sa-si ia adio de la bani, Maria Pop face primul demers, un fel de ecou la notificarea pe care au primit-o de la mostenitorii cladirii, din care aflau ca orice sansa de a-si recupera banii s-a pierdut. Toata problema de la ISJ a stat sub pres multi ani, pana la controlul efectuat de reprezentanti ai Ministerului Educatiei. Asa au iesit la iveala lipsa banilor, pe de o parte, si neglijenta penala, pe de alta parte.

Suspectul procurorilor este J.V.

Procurorii se ocupa acum de disparitia banilor, existand deja un suspect.
“S-a dispus inceperea urmaririi penale fata de suspectul J.V., in legatura cu savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu”, am aflat de la purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau, Vladimir Munteanu.
Coincidenta sau nu, initialele prezentate de procurori, J.V., corespund cu initialele fostului consilier juridic de la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, care s-a pensionat in urma cu cateva luni, chiar in perioada in care au inceput sa fie facute publice problemele din institutie.
Probabil ca, dupa lege, vinovat va fi doar unul. Moral, insa, sunt mai multi.

Vizualizari 4269
Comentarii articol

>

in 15 Noiembrie 2017 1:44

"Un singur vinovat, dupa lege, moral, mai multi!", n-am prea inteles ce-i cu "moralul";poate fi vinovat doar juristul, iar conducatorii institutiei n-au nicio vina?

>

in 15 Noiembrie 2017 6:33

Bancea,PNL are toata vina!

>

in 15 Noiembrie 2017 7:04

Juristul nu a f?cut de unul singur ceva..... Maria Pop.... PSD....

>

in 15 Noiembrie 2017 7:14

Abrudan a primit in scion ajutor la zimbor unde are cuibusoru de nebunii cu Miuta Ciuros

>

in 15 Noiembrie 2017 7:15

Nu vorbit de Radu pe cei doi justitiari Mia si Ionica

>

in 15 Noiembrie 2017 7:26

Nu-i sunt suficiente casele de avocatura din Zalau si Cluj Mariei Pop, senatoreasa? Iar, trebuie sa intervina Pop Gheorghe, senatorul agramat?

>

in 15 Noiembrie 2017 7:59

acum incepe , cum s-ar zice, Dansul Miresei.

>

in 15 Noiembrie 2017 8:13

Ce poti astepta de la PDL-PNL decat numai niste hotii!

>

in 15 Noiembrie 2017 8:14

Stie cineva cine este J.V.?

8:13>

in 15 Noiembrie 2017 8:30

Stai linistit ca nu-s mai mari HOTI ca ai tai pesedei .Toti o apa si-un pamant ,baiul ca noi majoritatea romanilor platim toate hotiile lor ,indiferent care-s la guvernare ,ei prospera intr-un mandat cat nici americanii nu au prosperat in generatii intregi iar noi astia multi saracim in continuare.

>

in 15 Noiembrie 2017 9:38

Si la PRIMARIA LETCA ati avea de sapat dar cum PRIMARU BUBILA este sustinut de GRUPUL INFRACTIONAL ORGANIZAT de la SALAJ; nimeni nu-i conturba!!!

>

in 15 Noiembrie 2017 10:23

FELICITARI! Iata o expunere muuult mai cuprinzatoare, insa tot cu minusuri! Doamna JV nu s-a pensionat, este la catedra, la Iuliu Maniu, preda mate, iar toti ceilalti implicati in caz ar fi tare fericiti daca ancheta ar gasi-o doar pe ea vinovata. Si cum JV nu dispune de haturile de care dispun ceilalti, tare ma tem ca acolo vor ajunge treburile! Ca doar cum sa fie de vina domnuca din fruntea ISJ-ului? Si ceilalti care au si ei spate politic zdravan, chiar daca de alta culoare decat puterea! Dpdv al legii, reprezentantul legal al unei institutii (oricare ar fi ea) este conducatorul acesteia. Dar toate lucrurile astea puteau fi spuse in primul articol fara sa asteptati sa va spuna Sfanta Lucia... nimic!

>

in 15 Noiembrie 2017 11:12

Vinovatul este unul singur. Ca si mortul - intotdeuna este de vina. Lucruriele astea nu s-au facut singure sau de catre un singur om. PNL + PSD = USL. Scurta memorie are orasul asta.

>

in 15 Noiembrie 2017 12:32

Pentru 8.13. Vezi ce zice cel de la 11.12! Si apoi, Pop Maria, sotia senatorului Pop Gh., la ce partid este. Vax populi!

>

in 15 Noiembrie 2017 12:52

Cine-i J.V.??

>

in 15 Noiembrie 2017 14:19

macar

>

in 15 Noiembrie 2017 15:32

Stimata doamna Pop zice ca sunt confidentiale datele din dosar? Da' tariful, cat e tariful? Si asta e confidential? Tariful pe care il au avocatii angajati sa-i spele ei rufele, desi sunt platiti din banii nostri, ai inspectoratului. Asta al avocatului din Cluj sigur e de cateva mii de euro, iar astia angajati din Zalau sigur nu-s ieftini nici ei! Madama noastra nu e sefa ISK, e masina de tocat bani in toata regula! Nici despre asta nu vrea sa vorbeasca? Nici nu ma mir! Voi va mirati? N-o intrebati? Ca ea e curajoasa cum zise cel de mai sus, ca a gasit vinovat. Voi cum sunteti?

>

in 15 Noiembrie 2017 15:34

Sf

>

in 15 Noiembrie 2017 15:36

Intrebare: Juristul pentru ce lua salariu? Nu cumva s

>

in 15 Noiembrie 2017 15:51

Maria Pop, cu semnatura P.Lucy (aia din Dallas) "papa" bani publici dupa bunul plac, ca asa i-a invatat PCR, si pe ea, si pe sotul ei, militianul! Ce, parca, a interesat-o si cand a pierdut procesul cu cei 2 candidati la Bac' 2017 de la Liceul nr.1 cand au fost prinsi respectivii copiind? Deloc, a platit ISJ si gata! Cata incompetenta planeaza pe aceasta institutie de cand aceasta "doamna" a fost instalata acolo de Ciunt Ionel (prefect) in cardasie cu "grupul psd"!

>

in 15 Noiembrie 2017 18:21

Are statul bani destui.

>

in 15 Noiembrie 2017 18:24

Cand or scapa tinerii astia de acesta impostoare??!!!

Oferta>

in 22 Noiembrie 2017 21:31

Un film original si bani online pentru tine! Avem un vis: Hollywood! Oferta sigura si serioasa: Proiect B! Lucrezi fara stres! Bani online pe drumul spre Hollywood! Aici ai o sansa uriasa! Cea mai buna echipa pentru Hollywood! Oferta exclusiva pentru invingatori! Castigi acasa la tine! Cere acum detalii mai multe la adresa de email: ameliamadalinasobec@yahoo.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.