Primele recoltări de plasmă de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 din Sălaj

Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj a efectuat primele şase recoltări de plasmă de la persoane aflate în convalescenţă în tratamentul COVID-19.

Potrivit directorului Centrului, Cristina Ilieş, prima recoltare a fost de la o femeie care a avut acest virus şi s-a realizat în urmă cu circa două săptămâni. De atunci şi până în prezent, alte cinci persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină din Zalău pentru recoltarea de plasmă convalescentă.

Terapia cu plasmă recoltată de la persoane aflate în convalescenţă în tratamentul COVID-19 este utilizată şi în România, după ce ea a avut rezultate bune în SUA.

„Invit la noi, la Centru, persoanele care pot dona plasmă convalescentă. Este vorba de cei care s-au tratat de COVID-19 în spital şi pot veni la noi cu biletul de externare, la 14 zile de la confirmarea vindecării, dar şi de cei care s-au tratat acasă. Aceştia pot dona plasmă la 14 zile după încetarea perioadei de izolare, în cazul în care sunt în evidenţa Direcţiei de Sănătatea Publică, sau la 28 de zile după un test PCR pozitiv, realizat la o clinică privată, fără a fi luat în evidenţa autorităţilor. De asemenea, cei asimptomatici, dar confirmaţi ca pozitivi printr-o testare rapidă, efectuată voluntar, pot dona la minim 14 zile de la data efectuării testului”, precizează Cristina Ilieş.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină subliniază faptul că cei care donează plasmă convalescentă trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii de sănătate ca cei care donează sânge.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *