SondajRSS Feed

Primarii sunt nemultumiti de felul in care Consiliul Judetean administreaza serviciul de colectare a gunoiului in Salaj

8 Februarie 2019

Filiala salajeana a Asociatiei Comunelor din Romania (ACOR) s-a reunit in Adunarea Generala din 30 ianuarie, in sala "Porolissum" a Consiliului Judetean Salaj, pentru a-si prezenta activitatea pe 2018, dar si pentru a ridica problemele grave din actualitate. Invitati sa le constate si sa puna umarul la rezolvarea lor au fost prefectul Salajului, Florin Florian, subprefectul Alexandru Vegh, secretarul judetului Cosmin Vlaicu, vicepresedintele CJ Robert Szilagyi, parlamentarii Lucian Bode, Seres Denes, Liviu Balint si Pop Gheorghe, dar si sefi de institutii. 

Bocidai Csaba, primarul comunei Pericei, care este presedintele ACOR Salaj din 2013, ne spune ca una din problemele spinoase ale Salajului, pusa pe tapet la evenimentul din 30 ianuarie, a fost salubrizarea.
Primarii din mediul rural sunt nemultumiti de Consiliul Judetean Salaj, care a concesionat serviciul de salubrizare prin Asociatia ECODES, constituita pe langa administratia judeteana si condusa de vicepresedintele Consiliului Judetean Sergiu Panie (PSD). Problemele sunt legate in special de zona acoperita prin contractul cu ECODES de firma Brantner, care a castigat licitatia pentru 14 comune salajene si trei orase – asa numitul Lot 1.

Primariile salajene platesc corect
servicii prestate incorect

Presedintele ACOR Salaj spune ca primariile salajene platesc corect, conform contractului, o salubrizare care nu se face conform angajamentelor.
"Catre Consiliul Judetean si catre Ecodes Salaj au fost intrebari despre gestionarea deseurilor si problemele care apar in urma incheierii contractului cu firma de salubrizare. Din pacate, firma a facut primi pasi destul de anevoios. Observam ca firma nu are infrastructura necesara pentru a duce la bun sfarsit acest proiect. Speram ca se va reglementa, cu timpul, pentru ca reprezentantii firmei au invocat faptul ca nu au reusit sa faca angajari. Au inca doua posturi de soferi si nu sunt ocupate. Si pana cand nu vor reusiisa faca aceste angajari, vor avea scapari si nu vor reusi sa respecte intocmai programul de salubrizare. Poate vor fi localitati unde si in timpul noptii va trebui sa stranga deseurile menajere. Noi speram sa se remedieze situatia, pentru ca ne intereseaza salubrizarea, ne intereseaza curatenia si sanatatea publica in localitatile noastre. Nu am dori sa ramanem cu deseurile neridicate. Acum, pe timpul iernii, nu este asa mare pericol, dar sper ca macar pe timpul verii sa fie bine. Doamne fereste sa avem necazuri vara, din cauza netransportarii deseurilor. Am facut aceste sesizari in sens pozitiv, pentru ca noi ne obligam, conform contractului, sa achitam taxa de salubrizare si sa colectam bani de la populatie, mai ales in mediul rural, unde trebuie sa stabilim o taxa speciala. Noi, primariile, ne ocupam de strangerea fondurile pentru salubrizare si atunci avem si noi o pretentie ca acest serviciu sa fie realizat conform contractului pe care l-am negociat si l-am incheiat", spune Boncidai Csaba.

Primarii sunt nemultumiti de felul in care Consiliul Judetean administreaza serviciul  de colectare a gunoiului in Salaj

Primarii se tem sa nu li se dea teapa
si sa plateasca gunoiul de doua ori

Din ce spune primarul din Pericei, modul de contractare pentru salubrizare lasa loc la... probleme, suspiciuni legate de bani, o neliniste cu care primarii se impaca greu. Asa ca situatia a fost pusa in discutie.
"Ultima tema dezbatuta a fost cum vom reusi sa cuantificam, sa facem diferenta dintre persoanele fizice si persoanele juridice, pentru ca, conform contractului, firma de salubrizare incheie contract separat cu fiecare in ce priveste persoanele juridice. Noi, UAT-urile (primariile – n.r.), incheiem contractul cu persoanele fizice. Organizam salubrizarea pentru persoanele fizice. Si daca deseurile se colecteaza impreuna, nu cumva sa ne fraiereasca, sa ne dea teapa si sa platim de doua ori deseul transportat. Costul deseurilor persoanelor juridice sa fie bagat in balanta persoanelor fizice. Am cerut sa gasim o modalitate de separare, pentru ca, vedeti, banul r ochiul dracului si nu am dori sa ne trezim ca pentru anumite servicii sa platim de doua ori", explica presedintele ACOR Salaj.

Tariful pentru depozitarea deseurilor a crescut cu 64%

In sedinta Consiliului Judetean Salaj din 28 ianuarie, consilierii judeteni au aprobat un proiect ce priveste modificarea tarifului de depozitare aplicabil Serviciului public de salubrizare al judetului Salaj. Potrivit expunerii de motive semnata de presedintele CJ Salaj Tiberiu Marc, spune ca potrivit prevederilor OUG nr. 74/2018 (...) incepand cu data de 1 ianuarie 2019 este obligatorie includerea in tarifele de salubrizare a "contributiei pentru economia circulara" in valoare de 30 lei/tona, pentru deseurile municipale destinate a fi eliminate prin depozitare. Din analiza documentelor prezentate delegatarului de catre operatorul TTPD, rezulta faptul ca majorarea solicitata pentru tariful de depozitare este de 33,22 lei/tona, respectiv de la 58 lei/tona la 91,22 lei/tona. Seful judetului, Tiberiu Marc mai spune ca aceasta contributie se aplica doar cantitatilor de deseuri municipale eliminate prin depozitare, respectiv la cca. 42,30% din cantitatea totala de deseuri generata la nivelul judetului. UAT-urile ‘in colaborare cu operatorii de salubrizare pot derula actiuni specifice de constientizare a cetatenilor cu privire la colectarea selectiva a deseurilor in vederea diminuarii cantitatilor de deseuri destinate a fi eliminate, putand astfel influenta si costurile totale aferente serviciului de salubrizare. Tiberiu Marc incheie prin a aduce aminte primarilor ca au puterea de a constata contraventii si de a aplica sanctiuni celor care nu colecteaza deseurile selectiv.

Vizualizari 4770
Comentarii articol (20)

>

in 8 Februarie 2019 6:09

Cum altfel ați vrea să se desfășoare lucrurile sub conducerea lui Panie decât prost.Banii de la Ecodes să vină, în rest pauza.

>

in 8 Februarie 2019 7:04

Este vorba despre lotul 2 arturica si despre firma INSTAL ROS care a castigat licitatia , firma de casa a pesedeului , iar dezinformezi

>

in 8 Februarie 2019 8:02

Strigator la cer e faptul, ca daca la Primaria Zalau platesti impozitul anticipat (31 martie), ai reducere 10 %, iar la Brantner platesti pe tot anul (fara reducere in ianuarie, iar la sfarsitul anului (2018) a mai trebuit platita o suma, pentru ca au crescut cica tarifele.... E corect...Ecodes ?

>

in 8 Februarie 2019 8:05

Serios,sunt nemultumiti?De ce au acceptat ca Consiliu Judetean sa hotareasca cu ce firma de colectare a gunoiului sa lucreze?.Nu era normal ca primarii impreuna cu consilierii locali si chiar cu platitorii de taxe si impozite sa hotareasca cu cine lucreaza?Nu ar trebui nimeni sa hotareasca ceva si altcineva sa plateasca ,ca vrea sau nu vrea!

>

in 8 Februarie 2019 8:12

Dar alti primari nu mai sunt asa fotogenici decat honvedul asta din Pericei/ ? sE AUDE CA DIN CAUZA COMPORTAMNETULUI SAU PRIN cOMUNA, IL PARASESC TINERII. (Bravo lor!) ,,honved, honved, dar branza-i pe ...trai buna!"

>

in 8 Februarie 2019 8:27

Am vrut sa fac contract cu ei pe cantitate de gunoi si nu pe numar de persoane si m-au refuzat,cum ca asa au hotarat consilierii primariei.De ce derbedeilor din consilii ,analfabetilor,ati votat asa ceva ?

>

in 8 Februarie 2019 8:44

Afacere de casa psd,toate contractele sunt cu dedicatie,acum se trezesc primarii ? La momentul licitatiei ni i-a interesat,au stat cu gura cascata la ce le povestea Marc,acum trag scurta,mai ales cetatenii !

>

in 8 Februarie 2019 9:00

la lozna primarul da mana cu BOC la CLUJ si vine acasa si ce la ivatat si pune in practica adica s-a apucat sa taie salariile la angajati primariei benenyteles exclus domnia sa cumnatu secretaru si sotia [ sa triasca la multi ani]frumos cadou de ionceput de an

>

in 8 Februarie 2019 9:55

Afacerea de casa a PSD strica afacerile de casa a PDL -PNL lepree si tot voi plati ,pana si aerul va fi scump pentru unii.

>

in 8 Februarie 2019 11:28

Asa se intampla cand dai gunoiul pe mana unui GUNOI(P S)

>

in 8 Februarie 2019 12:45

8:12 tu ce pizda matii ai. Tu esti mai fotogenic? Ah ,te deranjeaza ca-i ungur. Nu ti-e rusine jeg sovin ce esti?

>

in 8 Februarie 2019 14:19

mai sovin ca primaru nu e nimeni

>

in 8 Februarie 2019 14:42

Meritati ce ați ales.Kkt + psd + tibor =vînt în buzunare.

>

in 8 Februarie 2019 15:49

Mai prostanacule de opt si douasprezece, daca primarul Periceiului prezinta problemele tuturor primariilor din judet,e normal sa puna poza lui langa articol.Tu daca te crezi mai fotogenic puneti chipul pe toate gardurile din oras ca sa avem unde scuipa,sovinistule.

>

in 8 Februarie 2019 16:36

Vedeti si voi, UDMR va apără interesele. Nimeni mai bun decât UDMR. Hajrá Boncidai hajrá RMDSZ.

>

in 8 Februarie 2019 17:07

Da ce are scula cu prefacatura ? \r\nDe unde si pina unde marck e gunoieru judetului ? \r\ne doar un umil trahanake, si nimic mai mult. \r\nLasati-l sa se concentreze pe centura neagra de 2 bani, nu-l mai ... cu gunoaiaie voastre . Bagati-le su presh.

>

in 8 Februarie 2019 17:25

Pt.12.45. Ce frumos vorbești! Poți fi adunat în tomberon.Tu și gunoiul,același lucru!

>

in 8 Februarie 2019 17:46

17.25 raspuns pe masura postarii idiotului. Pe el de ce nu l-ai apostrofat? Ahh esti de acord cu el. A dracu de ipocrit.

>

in 9 Februarie 2019 19:44

În Șimleu colectarea gunoiului este o catastrofă: căi de acces și incinte neamenajate, unde trebuie să calci în noroaie, containere de pe vremuri. De mulți ani pe primar nu-l interesează. Mă rog, dacă nici geamurile de la primărie n-a fost capabil să le înlocuiască sau vopsească. Mandatele să curgă!

>

in 9 Februarie 2019 20:02

Ba, io, n-am intales nimik. Manca-v-as picioarele cu gheare.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.