Inspectia tehnica periodica a masinii in 2020. Ce reguli sunt valabile

Potrivit legislatiei in vigoare, obligatia de a efectua inspectia tehnica periodica (ITP) a masinii revine detinatorului certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, care este, "persoana juridica sau fizica pe numele caruia este inmatriculat/ inregistrat vehiculul".

rn

Aceleasi prevederi precizeaza ca in 2020, masinile de uz personal, adica nu cele folosite pentru transportul de persoane sau marfuri, trebuie sa faca inspectia o data la doi ani. Exceptie de la regula o fac masinile cu varsta de peste 12 ani, detinatorii acestora fiind nevoiti sa le prezinte la ITP anual.

rn

In schimb, autovehiculele destinate transportului de persoane care detin, pe langa locul soferului, mai mult de opt locuri pe scaune, cele folosite ca taxi, pentru inchiriere sau pentru scoala auto cu mai mult de opt locuri pe scaune, trebuie sa treaca ITP-ul la sase luni.

rn

In cazul masinilor noi, ITP-ul se efectueaza la trei ani, iar termenul pentru prima inspectie se socoteste de la data primei inmatriculari, pentru urmatoarea, de la data celei precedente.
Masinile utilizate pentru transportul de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de opt locuri pe scaune, autovehiculele utilizate pentru transportul de persoane in regim de taxi si in regim de inchiriere se supun primei inspectii tehnice periodice la un an, dar doar daca la data primei inmatriculari in Romania au fost noi.

rn

Autovehiculele trec de inspectie doar daca au, cel mult, defecte mici. Daca autoturismele prezinta insa defecte majore sau periculoase, nu trec inspectia, proprietarii fiind obligati sa le repare in cel mult 30 de zile.

rn

Categoriile de defecte:
1. Deficiente minore sunt cele care nu au un efect semnificativ asupra sigurantei vehiculului sau impact asupra mediului si alte neconformitati minore.
2. Deficiente majore sunt cele susceptibile sa compromita siguranta vehiculului, sa aiba impact asupra mediului sau sa-i puna in pericol pe ceilalti participanti la trafic si alte neconformitati mai importante.
3. Deficientele periculoase constituie un risc direct si imediat la adresa sigurantei rutiere sau care au impact asupra mediului.

rn

Un alt aspect de care ar trebui sa tina cont soferii este ca, in situatia in care ITP-ul unei masini expira, inmatricularea acesteia este suspendata automat. Astfel, daca un conducator auto circula cu o masina al carui ITP a expirat risca atat o amenda pentru lipsa ITP-ului valabil, cat si una pentru condusul in timpul suspendarii inmatricularii, valoarea totala a amenzii putand ajunge la 5.800 de lei.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *