SondajRSS Feed

Primaria Zalau vrea sa obtina trei milioane de euro de la UE pentru reamenajarea centrului

6 Decembrie 2018

"Traseul" investitiei ar include platoul de marmura, strada Unirii, care va deveni pietonala, si zona din fata cladirii Transilvania

In sedinta Consiliului Local Zalau din 29 noiembrie, 20 de consilieri din cei 21 prezenti au adoptat proiectul documentatiei tehnico-economice, faza studiu de fezabilitate, pentru transformarea strazii Unirii in strada pietonala.
Proiectul pietonizarii strazii Unirii face parte din proiectele propuse de Primaria Zalau pentru a fi finantate din fonduri europene pentru mobilitate urbana. Valoarea totala a investitiei ar fi de 14.693.717 lei, adica putin peste 3 milioane de euro. Astfel ca Primaria Zalau a parcurs pe 29 noiembrie prima etapa necesara pentru a scrie cererea de finantare din fonduri europene.
Pana la data de 17 decembrie, conducerea Primariei va transmite cererea de finantare catre ADR-NV, care va analiza cererea si va cere eventuale clarificari, dupa care proiectul primeste un punctaj. Proiectul urmeaza sa fie inaintat Ministerului Dezvoltarii spre verificare si avizare, dupa care se semneaza contractul de finantare. Apoi urmeaza etapele de licitatie si atribuire a lucrarilor. Conducerea Primariei Zalau estimeaza ca la finele trimestrului I din 2019 se va putea semna contractul de finantare. Durata de implementare a obiectivului de investitii si durata estimata de executie este de doi ani.

Detaliile proiectului menit sa schimbe
in totalitate aspectul in centrul Zalaului

Proiectul cuprinde de fapt modernizarea Pietei 1 Dcembrie (Platoul de marmura), modernizarea strazii Unirii, care devine in totalitate pietonala, amenajarea pasajului, crearea unei legaturi pietonale intre strada Unirii si Bulevard prin spatele scolii Simion Barnutiu, amenajarea curtii CNS – Muzeu, Piata Iuliu Maniu, din fata cladirii Transilvania, fiind inclusa si reabilitatarea fantanii cu ingerasi, plus amenajarea spatiului verde din zona DSP – Biblioteca Judeteana.
Concret, se doreste modernizarea zonei cuprinse intre Institutia Prefectului Judetului Salaj si Casa de Cultura a Sindicatelor (Piata 1 decembrie 1989), continuandu-se pe strada Unirii spre Primaria Zalau si Cladirea Transilvania (Piata Iuliu Maniu).
Se doreste ca zona centrala sa devina un spatiu atractiv pentru toate grupele de varsta, un spatiu de odihna atat activa, cat si pasiva, care sa ofere si posibilitatea desfasurarii unor adunari publice, cu ocazia diferitelor evenimente sau sarbatori.
Pentru reducerea aglomerarii de persoane, se mai propune legatura pietonala intre strada Unirii si Bulevardul Mihai Viteazul, din dreptul cladirii ASIROM, pe langa accesul de serviciu al Scolii Generale Simion Barnutiu.
Se propune modernizarea pasajului pietonal existent prin refacerea pavajului si acoperirea acestuia cu vele solare cu rol de umbrire si protectie impotriva intemperiilor. Pavajul pietonal propus va fi executat din pavele din beton vibropresate, de diferite nuante de gri si galben. Pavajul va fi delimitat de celelalte zone (zone verzi, trotuare) prin borduri.
Apele pluviale vor fi colectate cu ajutorul unor rigole, care apoi vor fi directionata spre sistemul de canalizare pluvial, existent in zona.
In zona studiata exista mai multe monumente sau statui. Acestea nu fac obiectivul acestei lucrari, dar prin lucrarile propuse acestea nu vor fi defavorizate.
Pietele si zonele pietonale nou create vor fi dotate cu mobilier urban: banci, cosuri de gunoi, rastele de biciclete, cismele pentru baut apa si corpuri de iluminat public.
De asemenea se propune plantarea unor arbori alesi si pozitionati in asa maniera incat sa nu afecteze fondul construit existent.
Suprafata totala studiata (afectata de interventii) este de 29.433 metri patrati, din care 20.530 metri patrati suprafata propusa cu pavaj, 5.262 metri patrati suprafata asfaltata, 3.641 metri patrati suprafata verde.
Vor fi plantati un numar de 71 de copaci, iar 19 copaci vor fi m

Primaria Zalau vrea sa obtina  trei milioane de euro de la UE  pentru reamenajarea centrului
entinuti. Se mai monteaza 87 de cosuri de gunoi si 64 de banci cu spatar (55 in Piata Iuliu Maniu; 9 in curte CNS). Mai sunt create si modernizate 79 de locuri de parcare si un rastel de biciclete cu 80 de locuri.
Marile modificari propuse sunt reconfigurarea statiei de taxi din zona cladirii Transilvania, care va fi mutata in fata cladirii Generali Asigurari.
Se va trasa o bretea colectoare pentru autobuze de pe strada Corneliu Coposu pana in fata Bibliotecii Judetene. Parcarea din zona DSP - Bibliotecii va fi reabilitata si reconfigurata.
Pe strada 9 mai se va construi o banda noua de preselectie pentru intrarea in Bulevardul Mihai Viteazul.
Parcarea de la Silvania se mareste si va fi pe ambele parti, intrarea urmand a se face din Bulevard.
Parcarea din fata Primariei Zalau devine zona pietonala.

Administratia condusa de Ionel Ciunt
a semnat contracte cu fonduri europene
de peste 26 de milioane de euro

Conducerea Primariei Zalau ne-a transmis ca, pana cel tarziu 17 decembrie, vor fi trimise cerereile de finantare pentru investitiile "Pietonizare strada Unirii", "Modernizarea DJ 191C – tronsonul ce trabate municipiul Zalau" si reabilitarea termica a 16 blocuri din Zalau.
Totodata, pana la finele lunii decembrie va mai fi transmisa o cerere de finantare pentru modernizarea a sase spatii degradate din Municipiul Zalau.
“n doi ani si jumatate dee cand noua echipa administrativa conduce Primaria Zalau, sub coordonarea primarului Ionel Ciunt, au fost transmise cereri de finantare pentru proiecte cu fonduri europene in suma totala de 360 milioane lei, adica aproape 80 de milioane de euro.
Pana in acest moment au fost semnate contracte in valoare de 120 milioane lei, adica peste 26 milioane euro, bani obtinuti din fonduri europene.
Primaria Municipiului Zalau a si fost premiata pentru ca a reusit sa depuna în decursul unui an 26 de proiecte, în valoare de 282 milioane lei. In cadrul Galei Regio 2018, municipiul Zalau a obtinut doua premii: Premiul II la Sectiunea cele mai multe contracte de finantare semnate si un premiu la Sectiunea Mobilitate Urbana – Municipii Resedinta de Judet, concurând alaturi de 42 de orase si municipii – resedinta de judet din regiunea de Nord – Vest a tarii. Primarul Ionel Ciunt ne-a declarat ca singura primarie care a depasit Zalaul a fost cea din Oradea, obtinand locul intai.

Fostul primar al Zalaului, Radu Capilnasiu,
a dat chix cu proiectul pentru strada Unirii
si doar a aruncat bani pe fereastra

Ideea transformarii strazii Unirii in zona pietonala este foarte veche, iar fostul primar Capalnasiu a organizat in 2013 un concurs de proiecte pentru remodelarea spatiului public din zona centrala a Zalaului. Concursul se incheia in octombrie 2013 fara vreun castigator desemnat. Capalnasiu a motivat ca nu a acordat premiul 1 prin faptul ca nici unul dintre proiecte nu a tinut cont de functionalitatile orasului. Cuantumul premiilor acordate a fost de 18.000 lei pentru premiul II, 11.000 lei pentru premiul III si 4.000 lei mentiunea. Premiul intai in valoare de 25.000 de lei nu s-a acordat. Cele trei persoane care s-au aflat in spatele proiectelor sunt trei arhitecti din orasele Cluj-Napoca si Curtea de Arges. Unul dintre arhitecti este zalauanul Andrei Nejur, fiul sotilor Doina si Mircea Nejur, cei care au conceput Catedrala Sfanta Vineri din Zalau.

Vizualizari 1532
Comentarii articol (20)

>

in 6 Decembrie 2018 7:39

Oare nu sa puna panselute?ca numai cu acestea s a ocupat Ciunt.Sa ne dai banii insotitorilor pesoanelor cu dizabilitati,nerusinatule.Ai ajuns pana acolo de bagi mana in buzunarul acestor oameni,nesimtitule.

>

in 6 Decembrie 2018 8:00

in afara de zona centrala, altceva nu mai stie Primaria? Dar zonele de PUZ ? sunt de zeci de ani neamenajate, fara canalizare si asfalt, ca in epoca primitiva... str.Eminescu, cartier Meses, str. Morii, Str Merilor , str. ioan agarbiceanu, Str adiacente din porolissum....

>

in 6 Decembrie 2018 9:29

BINE AR FI DL ,,CIONT"Sa faca parcari ca maine poimaine ne mutam in masina datorita cozilor care se fac iar el sta bine la caldurica si se joaca cu nervi nostri

>

in 6 Decembrie 2018 9:47

Sint strazi in Zalău unde nici apa curenta nu este , nu mai vorbim de canalizare , sau gaz, Miroase teribil , cine este Responsabil ? Pentru primarie nu este aceasta o prioritate numai Centrul Domnilor Rusine Rusine.

>

in 6 Decembrie 2018 9:52

pt 9:29. eu zic ca mai bine ar fi sa faca transportul alternativ mai bun decat parcari. adica transportul in comun, piste de biciclete. etc. si sa-si mai rirdice zalaucii fundurile grase din masini. ca vad ca le place sa stea la cozi, cozi in trafic, cozi la cabinete medicale...

>

in 6 Decembrie 2018 11:12

PRIMARIA SA DESFINTEZE CELE 5 LOCURI DE PARCARE DIN FATA DE LA FARMACIA DONA SPITAL PENTRU A SE FLUIDIZA CIRCULATIA IN ZONA .

>

in 6 Decembrie 2018 11:12

PRIMARIA SA DESFINTEZE CELE 5 LOCURI DE PARCARE DIN FATA DE LA FARMACIA DONA SPITAL PENTRU A SE FLUIDIZA CIRCULATIA IN ZONA .

>

in 6 Decembrie 2018 11:13

PRIMARIA SA DESFINTEZE CELE 5 LOCURI DE PARCARE DIN FATA DE LA FARMACIA DONA SPITAL PENTRU A SE FLUIDIZA CIRCULATIA IN ZONA .

>

in 6 Decembrie 2018 11:22

Felicitari domnule primar! Ati facut in 2 ani cat au realizat altii in 10\r\nMa bucur sa vad ca va implicati atat de mult

>

in 6 Decembrie 2018 11:24

Daca Ciunt nu era primar Zalaul devenea Petrosani\r\nAcum incet incet Zalaul devine un oras european\r\n

11:22 ;11:24>

in 6 Decembrie 2018 11:45

Mai sa-mi scri !Daca Marc nu era 12 ani la conducerea Salajului eram si noi salajenii in randul judetelor fruntase din NV.Zalaul va deveni Petrosani daca cele 2 multinationale se retrag.Noroc cu ele ca altfel ar fi vai si amar de noi.Unde-i Parcul industrial promis de actualul edil?Si celelalte proiecte majore?INDRAZNESTE-sa mai- CREZI !

>

in 6 Decembrie 2018 11:59

Ciumatilor Rosii, UE este buna cand vreti bani europeni dar nu mai e buna cand va cere sa nu va atingeti de Justitie si statul de drept. Ipocritilor, veti ajunge la lada de gunoi a istoriei!

>

in 6 Decembrie 2018 12:00

Ciumatilor Rosii, UE este buna cand vreti bani europeni dar nu mai e buna cand va cere sa nu va atingeti de Justitie si statul de drept. Ipocritilor, veti ajunge la lada de gunoi a istoriei!

>

in 6 Decembrie 2018 12:26

Investiți și în cartiere unde garajele stau pline cu gunoaie și noi nu avem parcări sau un parc de ieșit cu copii mai ales pe str dragalina

>

in 6 Decembrie 2018 14:37

Nu mai aruncati in fata sumele astea obraznice cand calitatea lucrarilor este foarte proasta. Nu ne intereseaza sa stricati ceva prost, sa cheltuiti bani pe lucrari si mai proaste. Mai bine nu faceti nimic. Faceti canalizare ca in zalau pute rahatu pe santuri. D-le primar convocati compania de apa si mergeti in teren pe toate zonele zalaului si va ingroziti ce aflati. CANALIZAREA este o mare lipsa. Cica e MUNICIPIU.

>

in 6 Decembrie 2018 14:39

11.12 o idee foarte buna. asa ar trebui facut acolo se stranguleaza drumul pentru nimic.

>

in 6 Decembrie 2018 15:22

Mai bine o feliciti pe mata ca te-a fatat cu limba lunga la lins kkt psdist

>

in 6 Decembrie 2018 17:38

Episodul Radu cel Frumos II~~~~~~~~~~~~~~~~\r\nIn loc sa termine urgent centura 2, sa scoata traficul greu de pe kossuth, sa fluidizeze varianta 2colonei -ciresica, breteaua d morii- centura 1, stadion-eminescu, ... ;!!!!!!!!!!!!!!!@@@@@@@@@@@@@ noi ce facem: mai avem bani de toalete ecologice, borduri inteligente, semafoare daltoniste, petunii cu microfon, blocam bulevardu canuntrui leopardu mt , si sa clantzane capacele de canal cu apa de la rom-cluj. \r\n\r\nTe pomeni ca vreti sal mutati pe vessellenyi in soimus ; si va mai raman si 2 milioane sa regularizati 2 ani cursul paraului rece ?! atentie la ingerasi !!!

>

in 6 Decembrie 2018 21:44

Mult va fute grija de garajele de pe Dragalina săracilor voi nu licitați nici locul de parcare mă săracilor

Nevoile Zalaului >

in 7 Decembrie 2018 8:14

Sigur era prioritate reamenajarea centrului? Mai sunt atatea străzi neasfaltate, fără apă și canalizare, în acest municipiu de judet-oras european. Pe strada Razboieni, de ani de zile s-a dus doar anul acesta niste piatra, si aceasta pusă doar pe o stradă mai principală,deja gropile sunt la ele acasa. Banii la buget vin , mare parte din impozite, iar dacă tot trebuie să le plătim, macar minim de condiții sa avem. Cu banii pentru ,, reamenajarea centrului"( fiecare primar al acestui oraș a reamenajat centrul)se poate asfalta tot Zalăul, toate străzile ce țin de intravilanul orașului!!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.