SondajRSS Feed

Metoda ingenioasa in municipiu de a aduna mai multi bani de la cetateni pentru bugetul local

Primaria Zalau schimba zonarea orasului si creste impozitele pentru utilitati

13 Noiembrie 2017

Utilitatile ca apa si curentul devin "de lux" si cantaresc in impozite mai mult in prezent decat acum 20 de ani

Pe site-ul Primariei Zalau a fost pus in dezbatere publica un proiect de hotarare privind modificarea zonarii intravilanului din municipiu. In intravilanul municipiului exista 4 zone: A, B, C si D, impozitate diferit, in functie de mai multi factori: distanta fata de centru, retele edilitare, imbracamintea stradala, riscurile naturale din perimetrul respectiv. In noua varianta de zonare, facilitati precum apa, curentul sau asfaltul cantaresc mai mult decat acum 20 de ani. “ntre timp, au devenit un lux care trebuie impozitat mai mult. Daca dupa vechea grila existenta asfaltului sau a betonului pe strada era notata cu 1,5 puncte, acum municipalitatea vrea sa acorde 2 puncte pentru acest aspect. Pentru o strada pietruita, punctajul urca de la 0,3 puncte la 1 punct. Pentru apa si canalizare, de asemenea, punctajul ar urma sa urce de la 0,5 la 1 punct. Pentru curent, de la 0,1 puncte se urca la 0,7 puncte, pentru gaz de la 0,1 puncte la 0,5 puncte, iar pentru transport in comun de la 0,1 la 0,3 puncte. Telefonia si energia termica, notate in vechea grila cu cate 0,1 puncte, nu se mai iau in calcul in noua grila. Nimeni nu mai foloseste telefonie fixa, iar caldura si apa calda in sistem centralizat nu mai exista in Zalau.Singurele criterii pentru care punctajul scade sunt cel privind distanta fata de centru (4 puncte in vechea grila pentru zona centrala si 3 puncte in cea noua) si cel privind existenta riscurilor naturale (lipsa inderdictiilor era cotata cu 2 puncte in vechea grila si a scazut la 1,5 puncte in cea noua). Punctajele obtinute pe baza acestor criterii se aduna, iar incadrarea in zonele de impoziare se face astfel: intre 8 si 10 puncte inseamna zona A, intre 6,5 si 7,9 puncte inseamna zona B, intre 5,0 si 6,4 puncte inseamna zona C, iar sub 4,9 puncte inseamna zona de impozitare D. Cu cat e mai buna zona, cu atat e mai mare impozitul platit pentru terenuri si cladiri. Argumentul municipalitatii pentru noua taxare este acela ca metodologia de zonare a intravinalui este invechita. “Se impune revizuirea metodologiei de zonare a intravilanului Municipiului Zalau (metodologia folosita este de acum 20 de ani, cand orasul arata altfel), in contextul in care in ultimii 20 de ani s-au realizat si finalizat mai multe investitii

Primaria Zalau schimba  zonarea orasului si creste  impozitele pentru utilitati
legate de proiectul de reabilitare a zonelor urbane din Municipiul Zalau cu deficiente majore in asigurarea de servicii de canalizare, inclusiv modernizarea sistemului rutier aferent cartierelor din Municipiul Zalau, precum si aparitia unor cartiere noi pe raza Municipiului Zalau”, precizeaza primaria.

Taxele si impozitele se maresc
la Zalau oricum si in procente

In dezbatere publica pe site-ul Primariei Zalau se afla si un proiect de hotarare privind stabilirea impozitelor si taxelor locale, a tarifelor si chiriilor pentru administrarea bunurilor ce apartin domeniului public si privat al municipiului Zalau pentru anul 2018.
Autoritatea locala are in plan sa aplice, de anul viitor, o cota aditionala de 5 la suta la impozitul pe masini.
Pentru terenurile situate in intravilanul municipiului, declarate la alta categorie de folosinta decat cea de constructii, se aplica o cota aditionala de 5 la suta.
Valoarea impozitului pe cladiri si pe terenuri neingrijite situate in intravilan se va majora cu 300 la suta.
Nici taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism nu raman nemajorate. si lor li se va aplica o cota aditionala de 5 la suta.
si taxele pentru piata agroalimentara din Dumbrava Nord sufera modificari. O masa in sectorul agricol care se inchiriaza acum cu 0,50 lei/mp pe zi, din 2018 se va inchiria cu 1,2 lei. “nchirierea in sectorul industrial va costa 1,50 lei pe zi, fata de anul acesta, cand este 1 leu.
Chiria pe suprafetele de teren in fata spatiilor comerciale pentru tarabe si rulote auto va creste de la 0,50 lei la 1 leu/mp pe zi. Tot un leu (in loc de 0,50 lei) va costa si metrul patrat, pe zi, pentru terenul ocupat de tarabe.
Daca pana acum numai toaleta de pe platolu de marmura era taxata (1 leu), incepand din 2018 si intrarea la toaleta din Hala agroalimentara va costa 1 leu, la cea din piata Astralis va fi 1 leu, iar la cea din Dumbrava Nord 0,50 lei.

Vizualizari 3547
Comentarii articol

>

in 13 Noiembrie 2017 0:42

Nemernici fara limite astia de la psd-alde.Nu ca altii ar fi mai breji,dar astia sunt catastrofali.

>

in 13 Noiembrie 2017 6:59

Chiar nu va e rusine sa va ganditi numai cum o sa tundeti cetatenii.Creati conditii drumurile si trotuarele sunt vai de mama lor,canalele dau pe dinafara ca pute pe strada de iti vine sa vomiti,gunoiul pe langa tomberoane imprastiat de tiganii care va voteaza.Salariatii din primarie sunt mai numerosi decat cei de la armatura.Ce fac toata ziua atata mar de oameni?Fiecare clasa politica cum au intrat in primarie si-au angajat pilele iar cand au plecat acolo i-au lasat.

>

in 13 Noiembrie 2017 8:01

Ciunt solicita majorarile, iar limbricii de consilieri aproba.

>

in 13 Noiembrie 2017 8:10

PSD, o afacere de familie.

>

in 13 Noiembrie 2017 8:27

Rusine!V-ati pus problema ca Zalauanii vor refuza plata acestor impozite si taxe aberante deoarece suntem constienti ca scopul principal nu este dezvoltarea orasului ci acoperirea deficitului bugetar ca urmare a dublarii salariilor primarului ,viceprimarilor si ai angajatilor din aparatul propriu in conditiile in care, exceptind zona primariei,infrastructura este la pamint iar cetatenii care doresc sa-si construiasca o casa sunt nevoiti sa suporte toate cheltuelile cu apa , canalizarea,curentru si drumu de acces pentru ca primaria nu dispune de fonduri de infrastructura.Inca odata sa va fie rusine si sa bagati la cap ca nu suntem prosti!

>

in 13 Noiembrie 2017 8:47

Ar trebui sa tineti cont de cei care au tras utilitatile pe cont propriu (apa, curent, canalizare,gaz)pe sume colosale,au amenajat drumurile de acces, iar dupa efectuarea lucrarilor au venit cei "mapele", si sau facut stapini pe aceste retele. aceste firme ar trebui sa achite aceste impozite, nu cetatenii care au fost obligati sa faca lucrarile daca au vrut utilitati? dar cei care pentru drum de acces au renuntat la un ar - 1,5 ar din terenul lor in folosul primariei ca altfel nu eliberau autorizatie ? O concluzie, acum platesti impozit pe ce ai investit tu proprietar, nu pe ce intr-o societate normala ar fi trebuit firmele la care platesti curent, apa, gaz, sa iti asigure in momentul in care vrei sa construiesti?

>

in 13 Noiembrie 2017 8:51

Nu distanta fata de centrul orasului ar trebui sa conteze si mai mult confortul in care traiesc oamenii in vilele lor luxoase din marginea orasului in spatii "aerisite" si cum traiesc saracii in blocurile de beton in camerele lor inghesuite construite in urma cu 35 - 40 de ani din cartiere poluate , mizerabile !

>

in 13 Noiembrie 2017 8:57

salarii marite pe seama saracilor, cine plateste - cetacenii a carui beneficiu egal zero

Cum sa nu aprobe consilierii aia de mucava?!>

in 13 Noiembrie 2017 9:33

Doar e vorba si de indemnizatiile lor triplate, odata cu triplarea salariului primarului...

Cum sa nu aprobe consilierii aia de mucava?!>

in 13 Noiembrie 2017 9:33

Doar e vorba si de indemnizatiile lor triplate, odata cu triplarea salariului primarului...

>

in 13 Noiembrie 2017 10:10

SALARIILE NESIMTITE DIN PRIMARIE TREBUIE SUSTINUTE DE TOTI CETATENII ORASULUI ...

>

in 13 Noiembrie 2017 10:10

SALARIILE NESIMTITE DIN PRIMARIE TREBUIE SUSTINUTE DE TOTI CETATENII ORASULUI ...

>

in 13 Noiembrie 2017 10:22

Ce va tot plangeti atata, doar nu putem locui cu totii pe Strada Ghioceilor si sa fim vecini cu CLAUDIA ARDELEAN ca sa avem toate utilitatile (asfalt, canalizare, curent, strada amplasata la maxim 2 km de centrul Zalaului) si sa platim impozit doar pentru zona D. Doar fraierii platesc pentru zona A si B. Sper ca stiti cine este "distinsa" CLAUDIA ARDELEAN, director executiv Directia Administratie Publica din cadrul Primariei Zalau, o tipa corecta, doar este sotie de judecator. Sa nu va povestesc, strada Ghioceilor este o strada asfaltata care acum a fost proaspat reasfaltata, doar locuieste ditamai Claudia aici iar in zona niste prietene pe care le-a adus Claudia in Primarie. Cu siguranta ca "distinsa" nu are nici o implicare in zonificarea strazilor, doar intamplarea face sa fie o beata "sefuta" in Primarie, iar cei ce se ocupa de zonificare sunt simplii functionari pe care, din cand in cand "distinsa" ii faulteaza. Succes CLAUDIA, las'ca platesc frairii!

>

in 13 Noiembrie 2017 10:39

Banii pentru salariile paduchilor din primarie trebue scosi de undeva. Asa ca la omor cu populatia fraiera care tace si plateste!

>

in 13 Noiembrie 2017 10:44

Ba suntem,8 27,si inca rau.daca nu eram,n-aveau curajul sa faca ceea ce fac!

informatii gresite>

in 13 Noiembrie 2017 10:54

sunteti din nou informati eronat: in piata agroalimentara se taxeaza accesula la toaleta de cateva luni bune

>

in 13 Noiembrie 2017 11:45

Nemernicii astia au promis desfiintarea a 1oo de taxe,micsorarea de taxe si impozite,reducerea accizei la carburanti,mariri de pensii si salarii.Ce am primit ? Preturile la utilitati,curent,gaz apa -canal au crescut,acciza la carburanti a fost majorata,pretil carburantilor au crescut,produsele alimentare prin urmare se scumpesc mereu.Au crescut doar pensile speciale nerusinat de mult,la amarasteni promisiuni si praf in ochi.Au crescut salariile in administratie de baga sute de primarii in faliment.Au angajat mii de oameni in administratie pentru a isi plati acolitii.La Zalau in primarie si Citadin au angajat peste 200 de oameni.Legea salarizarii un mare ghiveci care in continuare nu se poate aplica.Codul fiscal facut praf,toata presiunea mutate pe sistemul privat,cesterea salariului brut o mare pacaleala in buzunarul angajatului.Pe de alta parte un asat puternic asupra justitiei pentru a scapa de puscarie infractorii care ne conduc.Ia mai indrazniti sa fiti mandri !!!

>

in 13 Noiembrie 2017 11:48

Eu zic sa mai schimbam odata bordurile si trotuaru din centru ca in rest pe toate le-am facut...de vreo 5 ori in 3 ani s-a facut lucrul asta...chiar nimeni nu scrie despre asta si nu raspunde nimeni de banii astia???

>

in 13 Noiembrie 2017 13:17

Este absolut incorect ca taxele sa fie stabilite exclusiv de "alesii" nostri.Corect si echitabil ar fi ca acest lucru sa fie stabilit prin referendum sau prin vot direct de catre noi.

.>

in 13 Noiembrie 2017 14:20

Ridicati impozitul la cei care detin garaje pe post de depozit sau camara si isi tin masina parcata pe trotuar

>

in 13 Noiembrie 2017 15:16

Da ce dracu vreti de la ciunt, marc si compania recte pop militistul, nosa, si panaramele udmruluisa aveti un oras european? Atunci mars la vot , mars la proteste mars la audiente si interpelari nu tot bociti pe net!!!

>

in 13 Noiembrie 2017 17:16

hai sa mori tu de ciuda.asta de la 14 20.poa sa-l ridice pana-i pula sculata c-o sa-l platim.odata ca sa le avem in continuare si a doua data ca sa mori tu de ciuda.sarantocule care nu ti-ai putut face si tu unul la fel c-ai stat in crasma si ai scrasnit din dinti laolalta cu alti ratati asemenea tie.

>

in 13 Noiembrie 2017 19:54

In scurt timp o sa se ajunga la crime deosebit de grave de la oameni care au ajuns la disperare o sa il mierleasca pe cateva si dupa se face un precedent dupa in toata Tara, astia din primarii si din guvern se cred invincibilii, cat de curand pana incepe campionatul mondial din Russia

>

in 13 Noiembrie 2017 20:06

AS DORI SA COMENTEZ SI EU REFERITOR LA STRADA RAZBOIENI B NU AVEM ASFALT DRUM PIETRUIT PE BANII NOSTRI APA DIN FANTINI PROPRI TRANSPORT IN COMUN LA ANUL SI LA MULTI ANI IMPOZITE PLATIM DE ASCULTAT NU NE ASCULTA NIMENI GARANTAT SUNT FAVORIZATE IN TOATE PROIECTELE DOAR PILE

>

in 15 Noiembrie 2017 11:12

Bine ca noi cei de pe strada S?rmas suntem in zona B de impozitare iar saracuta directoare de la Primarie,CLAUDIA ARDELEAN, nu are bani sa plateasca impozit si si-a mentinut strada, Ghioceilor, in zona D de impozitare. Oare toti angajatii de la Primaria Zalau procedeaza la fel?

Ma rog sa ii bata Dumnezeu>

in 16 Noiembrie 2017 11:52

sa-l manance cancerul pe primar si pe toti consilierii daca vor adopta aceasta lege. Ma rog in biserica sa se intample asa.

Oferta super>

in 20 Noiembrie 2017 22:01

????Ca tot se apropie sarbatorile nu doriti sa aveti niste bani in plus?Daca sunteti curiosi si doriti sa aveti banuti in plus va rog sa lasati un comentariu cu ce doriti voi si eu va voi contacta intr-un timp scurt sa va spun despre ce este vorba.Email:ameliamadalinasobec@yahoo.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.