Paradox romanesc. Populatia imprumuta bancile sa faca bussines

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a criticat recent bancile, pentru marja între dobânzile la credite si depozite, acesta fiind ridicata si în crestere în contextul intermedierii reduse. 

rn

In Romania, paradoxal bancile sunt imprumutate de catre populatie sa faca bussines, iar depozitele populatiei la banci, conform Ziarului Financiar, au ajuns la 13 miliarde de euro mai mari decât creditele. Acum bancile au inceput sa majoreze dobanzile la depozite. Prima banca, despre care se spune ca ar fi "liderul pietei bancare din România", care a urcat dobanzile la depozitele la termen in lei, destinate personalor fizice, cu pana la 1% a fost banca romaneasca "Transilvania".
Din topul celor cinci banci locale, care au anuntat majorari de dobânda la economiile populatiei se mai numara Raiffeisen si UniCredit. La dobanzile in lei constituite pe termen de un an, Raiffeisen Bank, banca austriaca, a decis sa majoreze cu pâna la 2,5% doar online si conditionand clientii sa încaseaza veniturile tot prin acesta banca. Banca italiana Unicredit plateste o dobânda de 3,5% pe an, pentru depozitele în lei deschise în perioada 22 mai – 22 august 2019 pe o perioada de sase luni, dar si in cazul acesta clientii sunt conditionati de deschiderea online a depozitelor.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *