SondajRSS Feed

Preturile cresc vazand cu ochii

13 Octombrie 2017

Inflatia a atins un nivel record. Potrivit cifrelor oficiale, inflatia anuala a urcat, în luna septembrie, la aproape 1,8 la suta, cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimi 4 ani. In noiembrie 2013 am mai avut o rata a inflatiei de 1,83 la suta. In doar o luna, inflatia a crescut cu 0,6 procente, de la 1,2 in august la 1,77 la suta in septembrie. Inflatia este indicele care masoara evolutia preturilor de consum.

Conform Institutului National de Statistica, fata de luna august a acestui an, preturile au urcat cu 0,5 la suta în septembrie. Marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,54 la suta, în medie, fata de luna august, preturile marfurilor nealimentare au urcat tot cu 0,54 la suta, iar preturile serviciilor au crescut cu 0,32 la suta. Un rol important l-a avut majorarea pretului carburantilor cu 2,19 a suta. Fata de luna august, cele mai mari cresteri de preturi s-au înregistrat in septembrie la legume si conserve de legume (5,11 la suta), oua (4,16 la suta) si combustibili (2,19 la suta).
Comparativ cu septembrie 2016, preturile alimentelor au crescut cu 2,74 la suta, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,89 la suta, iar preturile serviciilor au coborât cu 0,16 la suta.
Un alt motiv de ingrijorare ramane indicele ROBOR la trei luni,

Preturile cresc vazand cu ochii
în functie de care se calculeaza costul creditelor în lei cu dobânda variabila. ROBOR a ajuns ieri la 1,82 la suta, cotatia reprezentand maximul ultimilor 3 ani. Indicele creste vertiginos de la o zi la alta, daca ne gandim ca miercuri era de cotat la 1,78 la suta. Si indicele ROBOR la sase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,94 la suta, in crestere cu 0,2 procente fata de miercuri.
La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92 la suta, iar la începutul anului valoarea sa era de 0,87 la suta. ROBOR reprezinta rata medie a dobânzii la care bancile românesti se împrumuta între ele, în lei. Indicele se stabileste zilnic de BNR, ca medie aritmetica a cota?iilor practicate de zece banci, selectate de BNR.

Vizualizari 1769
Comentarii articol

>

in 13 Octombrie 2017 1:00

Bugetarii nu resimt inflatia. Roata se va intoarce cat de curand!

>

in 13 Octombrie 2017 8:03

Preturile nu au crescut!!! Nu credeti? Intrebati la PSD! Va tot plangeti degeaba.

>

in 13 Octombrie 2017 8:15

16 octombrie 2006 – ziua in care Ionel a intrat in istorie Sa-l felicitam pentru bravura de la bancomat pe cel dintai cetatean al Zalaului, profitor al puterii politice PSD, nationale – de trei ori prefect si locale – administrator public la Consiliul Judetean condus de presedintele sau de partid, platit din bani publici sa faca politica de partid. Problemele fostului prefect cu legea au inceput in seara de luni, 16 octombrie 2006, pe la ora 23.30, cand a incercat sa scoata bani din bancomatul amplasat la sediul Bancii Transilvania din Zalau. La multi ani politicianului venit de la castrat de porci si care face parte din partidul care a dus Salajul la sapa de lemn. In final, recomandam bancilor din Zalau sa-si monteze un bancomat la strada, ca eventual prietenul la volan cu Bachus sa fie nevoit a urca cu masina pana la zid, pentru a-l demola, dupa bunul obicei cand se imbata!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.