Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj – bilanţ după 16 ani la conducerea instituţiei

Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, principalele repere ale investiţiilor şi proiectelor în domenii precum drumurile judeţene, sănătate, situaţii de urgenţă, patrimoniu cultural, gestionarea deşeurilor, reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare şi protecţia grupurilor dezavantajate pe care instituţia pe care a condus-o le-a derulat în perioada de 16 ani cât s-a aflat la conducerea ei.

În ceea ce priveşte drumurile judeţene, Tiberiu Marc a precizat că s-a reuşit cadastrarea în totalitate celor 605 kilometri de reţeaua aflată în administrarea Consiliului Judeţean Sălaj, valoare totală a investiţilor fiind de de peste 590 milioane de lei. Peste 240 kilometri din drumurile judeţene (39 la sută din reţeaua totală) au avut parte de lucrări de modernizare fie încheiate, fie în derulare, 340 kilometri (56 la sută) – reparaţii însemnând cel puţin un covor asfaltic şi puţin peste 25 km (5 la sută) au realizat documentaţiile tehnice necesare anterior executării lucrărilor realizate, aflându-se în faza de identificare a unor soluţii de finanţare.

În domeniul sănătăţii, Consiliul Judeţean şi-a concentrat investiţiile la Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău (SJUZ), al cărui management l-a preluat în 2010.

Preşedintele CJ a arătat faptul că toată infrastructura unităţii spitaliceşti a fost modernizată sau este în curs de modernizare, valoarea totală a investiţiilor, inclusiv în aparatură medicală, fiind de peste 238 milioane lei. În plus, în acest moment este în derulare un proiect prin care în fața spitalului se construieşte o parcare ce ar putea fi extinsă cu un nivel, pentru a oferi circa 150 de locuri de parcare.

 Tiberiu Marc a adăugat faptul că instituţia pe care o conduce a sprijinit financiar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj pentru achiziţia de maşini şi echipamente de intervenţie terestră, aeriană şi acvatică, în deschiderea unor subunităţi de pompieri în judeţ, dar şi pentru realizarea punctului aeromedical Jibou – hangar elicopter SMURD.

Consiliul Judeţean a avut în vedere şi valorizarea patrimoniului cultural, implementând un proiect cu fonduri europene pentru reabilitarea şi modernizarea Cazărmii Dragalina, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Galeriile de Artă Ioan Sima, alături de alte două proiecte europene vizând un circuit al castrelor romane şi un circuit al bisericilor de lemn. Valoarea totală a investiţiilor destinate patrimoniului cultural a fost de peste 67 milioane lei, a precizat preşedintele CJ Sălaj. De asemenea, au fost încheiate acorduri de cooperare cu universităţi din ţară şi străinătate pentru valorizarea şi gestionarea patrimoniului cultural din judeţ şi au fost realizate demersuri de promovare şi recunoaştere a valorii personalităţilor istorice sălăjene peste hotare, precum amplasarea unei plăci comemorative Simion Bărnuţiu la Universitatea din Pavia, Italia.

Potrivit preşedintelui CJ, alte două proiecte cu finanţare europeană au avut în vedere realizarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sălaj – valoare de peste 109 milioane lei, respectiv dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj – proiect aflat în implementare.

Tiberiu Marc a arătat faptul că din 2005 şi până în prezent valoarea patrimoniului judeţului administrat de către Consiliul Judeţean a crescut de 47 de ori, de la nouă milioane de euro până la peste 426,4 milioane euro, fiind implementare 34 proiecte prin fonduri nerambursabile europene, suma atrasă fiind de circa 200 de milioane de euro. 

“În 2004, când am venit la Consiliul Judeţean nu erau proiecte şi nu era nici buget. Portofoliul de proiecte în lucru sau în achiziţie, cu finanţare asigurată, în acest moment, înseamnă peste 370 de milioane lei, peste 80 de milioane de euro şi dacă l-am raporta la viitorul mandat, ar însemna investiţii de aproape 93 de milioane lei în fiecare an. Eu cred că portofoliul de proiecte pentru Consiliul Judeţean este asigurat pe cel puţin şapte ani. (…) În concluzie, Consiliul Judeţean are în acest moment un patrimoniu consistent, are un portofoliu de proiect consistent şi care eu cred că acoperă o mare paletă din nevoile judeţului, are documentele programatice pentru viitor. Important e să fim sănătoşi şi să putem să vedem toţi beneficiile viitoarelor investiţii şi a intervenţiilor pe tot ceea ce înseamnă dezvoltare viitoare a judeţului”, a conchis  Tiberiu Marc. 

În ceea ce priveşte activitatea sa de după alegerile locale, preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că are în vedere mai multe variante.

“Evident că mi-am făcut un proiect. Am un proiect şi după viitor, nu legat neapărat de administraţie, nu legat neapărat de politică, dar iau în calcul să-mi valorific experienţa şi în zona administrativă şi în zona politică. Dar mai am un proiect care este independent de cele două”, a declarat acesta.

În vârstă de 66 de ani, Tiberiu Marc a fost ales pentru prima dată în funcţia de preşedinte al CJ Sălaj în anul 2004, acum aflându-se la al patrulea mandat. El a anunţat totodată că nu va mai candida pentru un nou mandat la alegerile de luna viitoare.

About Author

One Reply to “Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj – bilanţ după 16 ani la conducerea instituţiei”

  1. Mai baiete, daca aveai un proiect de ridicare, modernizare si instarire a judetului, poate ca erai eligibil insa cit ne-ati tinut aproape 20 de ani pe ultimele locuri dintre judetele acestei tari, asa…cu tot sirgul vostru, vad ca nu iti este rusine deloc sa deschizi gura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *