SondajRSS Feed

In caz de necesitate, populatia nu poate fi alarmata eficient

Pompierii dezvaluie ca alarmele suna... mai mult a paguba in fiecare miercuri la inceputul fiecarei luni

16 Mai 2018

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Salaj dezvaluie detaliile 

exercitiului lunar “Miercurea alarmelor”, care face ca, de o buna bucata de vreme, in fiecare prima zi de miercuri din luna sa auzim sirenele facand mare galagie, iar cei mai multi dintre noi nu stim de ce, nici de ce suna diferit, nici ce inseamna fiecare dintre aceste mesaje foarte sonore.
Pompierii explica faptul ca Sistemul de înstiintare, avertizare si alarmare de la nivelul judetului Salaj este testat în prima zi lucratoare de miercuri a fiecarei luni, pentru verificarea functionarii echipamentelor din componenta sistemului. Se intampla la fel in toata tara. Scenariile de alarmare vizeaza manifestarea tipurilor de risc generatoare de situatii de urgenta si protectie civila (inclusiv pericolul atacului aerian), care impun alarmarea populatiei.
Scopul este antrenarea personalului dispeceratelor ISU si al autoritatilor administratiei publice locale, pregatirea populatiei prin cresterea gradului de cunoastere a semnificatiei semnalelor de alarmare si verificarea functionarii sirenelor de alarmare publica.

Cum diferentiem sunetul alarmelor
si ce inseamna fiecare secventa

Semnalele de alarmare acustica a populatiei, institutiilor publice si operatorilor economici sunt:
Semnalul ALARMa AERIANa care se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde între ele;
Semnalul ALARMa LA DEZASTRE care se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele;
Semnalul PREALARMa AERIANa care se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde între ele;
Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute

In Salaj functioneaza 90 din 98 de sirene,
iar noua comune nu au deloc, cetatenii
lor nu pot fi avertizati eficient de pericole

La nivelul judetului Salaj exista 98 de sirene, estimarea gradului de acoperire cu semnale sonore pentru asigurarea înstiintarii si alarmarii populatiei fiind de 76,72% la municipiu, 42,39% la orase si 6,59% la comune.
Din totalul celor 61 de unitati administrativ teritoriale (comune si orase) din judetul nostru, în

Pompierii dezvaluie ca alarmele  suna... mai mult a paguba in fiecare  miercuri la inceputul fiecarei luni
9 dintre acestea nu exista mijloace electrice sau electronice de alarmare.
Din cele 98 de sirene, 84 sunt sirene electrice 5,5 kW (76 sirene detinute de administratia locala si 8 sirene detinute de operatori economici). Restul de 14 sirene sunt electronice detinute de Sistemul de Gospodarire a Apelor, de Zalau, Camar, Carastelec, Criseni; Coseiu.
În urma verificarilor asupra functionalitatii sistemului de alarmare publica la nivelul judetului Salaj efectuate în primele 5 luni ale anului de catre personalul ISU, s-a constatat ca din totalul celor 98 de sirene, 90 sunt operative si 8 neoperative.

Probleme? Destule! Sirenele sunt in stare
proasta nu se aud peste tot unde trebuie,
populatia e in pericol in caz de necesitate

Sirenele electrice instalate în prezent la nivelul judetului sunt uzate fizic si moral, astfel încât pot sa apara defectiuni frecvente, acestea fiind dificil de remediat, din cauza cheltuielilor considerabile pe care le implica readucerea în stare de operativitate a acestora, din lipsa pieselor de schimb si a unor firme specializate care sa asigure mentenanta lor, spun pompierii salajeni.
Daca 9 unitati administrativ teritoriale din totalul de 61 nu detin deloc sirene de alarmare, acolo unde acestea exista zonele de audibilitate nu acopera toate zonele populate;
Nu toate autoritatile administratiei publice locale sunt preocupate pentru mentinerea în stare de functionare a sirenelor de alarmare sau trimiterea catre ISU Salaj a evaluarii exercitiului de transmitere a mesajelor de prealarmare si verificare a sistemului de alarmare public, astfel încât este dificil de întocmit o situatie exacta asupra functionalitatii tuturor componentelor Sistemului de înstiintare, avertizare si alarmare la nivelul judetului Salaj, subliniaza ISU Salaj.

Vizualizari 1042
Comentarii articol

>

in 16 Mai 2018 0:50

De ce nu pornesc alarmele pe la ora 15? Ne deranjeaza ca suna atat de devreme cum e acum, pe noi cei care iesim de la sch.3.

>

in 16 Mai 2018 13:30

sperietori de ciori si grauri. atat. cati dintre cetateni stiu semnificatia sunetelor, s-a facut un sondaj, ceva ?

>

in 16 Mai 2018 13:30

În 5 luni au verificat 98 de sirene. Lucru care se putea face în trei zile, la cât de mulți tăietori de frunze la câini sunt şi pe acolo. Muncă grea şi ce salarii.

>

in 16 Mai 2018 21:24

Un sms pe telefon cred ca ar fi mult mai eficient.Sa sti concret ce alarma este,nu ca daca suna de n ori e una sau alta ,astea-s baliverne de secol 19.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.