Masinile non-euro, euro 1, 2 si 3 ar urma sa fie indepartate de pe piata

Ministrul demisionar al Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat recent ca masinile cu motorizare non-euro, euro 1, 2 si 3 ar trebui sa fie indepartate de pe piata si va propune o noua masura in acest sens valabila pentru 2020.
"Masinile cu normele de poluare non-euro, euro 1, 2 sau 3 ar trebui cumva indepartate de pe piata si trebuie gandita pentru anul viitor o modalitate de a face acest lucru, in asa fel incat sa nu fim atacati la Curtea Europeana de Justitie", a declarat recent la un eveniment pe teme de mediu, ministrul de resort, Gratiela Gavrilescu.
De la 1 februarie 2018, taxa auto a fost eliminata, iar toti cei care platisera o suma la inmatricularea autovehiculelor urmau sa-si primeasca banii inapoi de la stat. Ulterior acestei masuri, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat ca Timbrul de mediu va avea un inlocuitor, dar "in niciun caz nu va fi vorba despre o noua taxa".
In cele din urma, la jumatatea lunii decembrie 2018, Gavrilescu anunta ca nu a fost gasita nicio varianta a noii contributii care urma sa inlocuiasca taxa auto pana la ora actuala, iar pana la gasirea unei formule finale va mai dura.
„Dorim ca acea contributie sub deviza "Poluatorul plateste" sa nu aiba o amprenta financiara importanta asupra noastra. Nu avem o varianta finala, pentru ca avem un cumul de calcul care nu este gata. Cand incepem sa lucram in sistemul matematic, apar si alte variante si constati ca trebuie sa reiei calculele de la capat. Noi am crezut ca putem finaliza o varianta pana la finalul anului, dar nu am putut. Nu va mai pot promite un orizont de timp, legat de acest subiect, va spun sincer. O sa mai dureze", a explicat ministrul.
In ceea ce priveste Programul "Rabla pentru electrocasnice", ministrul de resort a precizat ca se incearca identificarea de resurse, "undeva pe fonduri europene, ca sa putem sa largim acest program atat pentru persoanele juridice, cat si pentru institutiile statului".
"Nu numai ca Romania trebuie sa-si faca tintele, dar este normal sa putem sa indepartam din casele noastre si din institutiile mari toate echipamentele electronice si electrocasnice care sunt, in momentul de fata, mari consumatoare de energie” a spus Gavrilescu.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *