Politia salajeana are la varf sefi desemnati, pentru ca nu-i cine sa ia nota de trecere la concursurile pentru ocuparea functiilor

0
0

Calin Rolnic ramane adjunctul desemnat al sefului IPJ Salaj, Aurel Stirb, si el tot desemnat, pentru ca inca nu exista ofiteri care sa ia macar nota 7 la concursrile pentru posturile de conducere

rn

Interimarul Calin Rolnic ramane pe functia de adjunct al sefului Politiei salajene, Aurel Stirb, pentru ca la concursul organizat luna trecuta pentru acest post nu s-a gasit un candidat care sa ia nota de trecere.
Prin ordin al ministrul de Interne, Carmen Dan, emis pe 3 decembrie, Calin Rolnic a fost imputernicit pentru inca sase luni pe functia de ajunct la Inspectoratul de Politie Judetean Salaj.
Niciunul dintre cei doi candidati la concursul pe post, desfasurat în 14 noiembrie, nu a reusit sa ia nota de trecere, minim 7. Un nou concurs a fost deja programat pentru 20 decembrie, tot prin sustinerea unei probe unice, respectiv interviu structurat pe subiecte profesionale. S-ar putea asadar ca interimatul lui Rolnic sa se prelungeasca pentru doar doua saptamani, dar la fel de bine ar putea dura si sase luni, daca nici in 20 decembrie nu se gaseste un politist capabil sa ocupe postul prin concurs.
Calin Ionut Rolnic, la doar 28 de ani, devenit recent ginere al primarului Ionel Ciunt, a fost numit de ministrul de Interne PSD pe functia de adjunct în 24 mai, dupa numai opt zile lucrate în cadrul IPJ Salaj, ca ofiter specialist Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice. Anterior, Rolnic a lucrat în cadrul DGPI Salaj si DGIPI – Serviciul Autoprotectie Bucuresti.

rn

Actualul sef al IPJ Salaj, Aurel Stirb, a dat examen
de doua ori, dar n-a reusit sa "impuste" saptele

rn

Constatam ca functia de adjunct la IPJ Salaj ramane deocamdata ocupata prin desemnarea unei persoane, nu prin concurs. Dar ca si functia de sef al IPJ Salaj, ocupata de Aurel Stirb din septembrie 2017, dupa demisia lui Ovidiu Dosa, este ocupata tot prin desemnare, nu prin concurs.
Timp de un an, Aurel Stirb a fost imputernicit de ministrul de Interne Carmen Dan sa conduca in calitate de interimar Inspectoratul de Politie Judetean Salaj. Inainte cu doar cateva zile sa-i expire imputernicirea, IGPR a organizat primul concurs pentru cea mai importanta functie din Politia Salajeana. Dar Aurel Stirb a picat examenul. In septembrie, lui Aurel Stirb i-a expirat imputernicirea pe functia de inspector sef. Potrivit reglementarilor, ministrul de Interne avea posibilitatea de a imputernici o alta persoana sa conduca IPJ Salaj, pentru ca a treia numire ca interimar nu mai era posibila. Si Aurel Stirb nu a mai fost numit interimar, dar ministrul Carmen Dan l-a mentinut in functie, desemnandu-l sa conduca Politia salajeana. Din aceasta pozitie, Stirb a incercat pentru a doua oara sa obtina functia de sef al Politiei Salajene si a participat la concursul din 28 noiembrie, cand din nou s-a facut de rusine. Aurel Stirb a inregistrat astfel doua esecuri mari cat functia sa in incercarea de a ocupa prima pozitie din IPJ Salaj cu acte in regula.

rn

Predecesorii lui Stirb au avut toti examenul
luat din prima si au fost sefi cu acte in regula

rn

Situatia lui Aurel Stirb este unica in istoria Politiei salajene, deoarece nicunul dintre fostii insepctori sefi ai IPJ Salaj nu a picat vreun concurs pentru a accede la aceasta functie.
Locotenent colonel Ispas Vasile a condus IPJ Salaj in perioada 1968 – 1982, fiind cel mai longeviv inspector sef din istoria Politiei salajene – a condus 14 ani. Locotenent colonel Leahu Ioan a fost si el seful IPJ Salaj in perioada 1982 – 1986; Locotenent colonel Ghergu Niculae a condus Inspectoratul in perioada 1986-1990; Colonel Dumitras Viorel a fost seful IPJ in perioada 1990-1997; Comisar sef Mastan Alexandru a condus IPJ intre 1997 si 2003; Comisar sef Ghiurca Iosif s-a aflat la carma Politiei salajene intre 2003 su 2016, fiind cel mai longeviv inspector sef dupa Revolutie – a condus 13 ani; Comisar sef Dosa Gabriel Ovidiu a fost seful IPJ in perioada 2016-2017; In fine, comisar sef Stirb Miron Aurel a fost imputernicit inspector sef în perioada septembrie 2017 – septembrie 2018, iar din septembrie este desemnat la comanda inspectoratului.

rn

Fostul inspector sef Iosif Ghiurca spune
ca altadata examenul era examen, nu jucarie

rn

Am discutat cu fostul inspector sef al IPJ Salaj Iosif Ghiurca, care a condus Politia Salajeana timp de 13 ani, despre ce inseamna sa ajungi si sa fii seful Politiei in Salaj.
Iosif Ghiurca ne-a dezvaluit ca atunci cand el a participat la concursul pentru functia de inspector sef au fost sase candidati, el reusind sa obtina din prima incercare nota cea mai mare, aproape 9. Iosif Ghiurca mai spune ca in 2003 concursul pentru functia de inspector sef era mult mai greu ca si astazi. Atunci, candidatii trebuiau sa prezinte un proiect de management, dupa care avea loc proba interviului. Astazi, singura proba este sustinerea unui interviu pe subiecte profesionale.
Politia salajeana se confrunta cu o grava lipsa de cadre si mai ales de profesionisti.
Fostul inspector sef Iosif Ghiurca spune ca a lucrat multi ani cu Aurel Stirb, care i-a fost adjunct timp de doi ani, si considera ca actualul sef al IPJ Salaj este un om constiincios, care si-a indeplinit cu brio atributiile si nu are o explicatie pentru care Stirb nu reuseste sa obtina nota de trecere la concursul pentru functia de inspector sef la IPJ Salaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here