Poliția animalelor: Polițiștii vor avea atribuții și în ceea ce privește protecția animalelor

3
345

Un proiect de ordonanță de urgență care dă Poliției atribuții în ceea ce privește protecția animalelor, inclusive dreptul de acționa fără mandat dacă un animal este torturat, a fost pus în dezbatere publică, el putând fi consultat de persoanele interesate pentru propuneri, sugestii și opinii pe site-ul Ministrului de Interne.  

Prin proiect se propune modificarea și completarea Legii pentru Protecția Animalelor din perspectiva mecanismului de protecție a animalelor, după cum urmează:

– stabilirea unui mecanism potrivit căruia organele de poliție care constată că un animal se află într-o situație de pericol emit ordin de plasare a animalului în adăpost;

– stabilirea situațiilor care prezumă existența unui pericol pentru animale: rănirea sau schingiuirea animalelor; organizarea de lupte între animale sau cu animale; practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea; prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.

– stabilirea elementelor pe care le conține ordinul de plasare a animalelor în adăpost;

– instituirea în sarcina consiliilor județene a obligaţiei de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost;

– stabilirea modalităților prin care se asigură aceste servicii publice;

– instituirea posibilității de contestare a ordinului de plasare în adăpost;

– instituirea dreptului polițiștilor de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol.

De asemenea, prin proiect se propune completarea dispozițiilor Legii nr.218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române din perspectiva desfășurării activităţilor specifice pentru protecția animalelor.

Proiectul vizează și stabilirea unui mecanism pentru încadrarea funcțiilor de polițist din structura Poliției Române cu atribuții în protecția animalelor prin transferul, fără examen sau concurs, a personalui specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu acordul acestuia, în numărul și structura de posturi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.

Potrivit proiectului, serviciile publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare se operaționalizează în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a ordonanței de urgență.

Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate privind aceste proiect de ordonanță de urgență pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (24 august 2020), pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.

3 COMENTARII

  1. Aici este marea smecherie – un medic se poate face politest prin transfer si sa se pensioneze cu pensie speciala si la 45 de ani – Proiectul vizează și stabilirea unui mecanism pentru încadrarea funcțiilor de polițist din structura Poliției Române cu atribuții în protecția animalelor prin transferul, fără examen sau concurs, a personalui specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu acordul acestuia, în numărul și structura de posturi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.

  2. O sinecura,ce mai ala bala.Politia nu-in stare sa apere oamenii dar a apara caii tiganilor de abuzuri.Hai sictir.Nu mai au lipitorii de afise liberali unde „munci”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.