Poliță RCA în format electronic și procedură de înmatriculare simplificată

0
286

Autoritatea de Supraveghere Financiară vine în sprijinul conducătorilor auto cu un proiect în baza căruia nu vor mai fi obligați să prezinte, la un eventual control al polițiștilor, polița RCA în varianta printată, aceasta putând fi înlocuită cu una în format electronic.

”Conducătorii auto vor putea prezenta agenților de poliție, la un eventual control, și varianta electronică a poliței RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca șoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie”, precizează reprezentanții ASF.

Referitor la valabilitatea poliței RCA, aceasta va putea fi verificată și prin intermediul bazei de date AIDA. Această bază de date conține informații despre asigurările obligatorii de răspundere civilă auto din țară și este administrată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România.

Înmatricularea autoturismelor se va face mai ușor

Tot ca o noutate, la schimbarea proprietarului mașinii, a fost eliminată fișa de înmatriculare din lista actelor necesare. În locul acesteia, solicitantul trebuie să facă dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului. În plus, în certificatul de înmatriculare nu mai trebuie trecută transcrierea dreptului de proprietate.

De asemenea, unele solicitări precum eliberarea  un duplicat pentru certificatul de înmatriculare sau solicitarea de păstrare a numerelor vor putea fi soluționate online, fără a mai fi necesar statul la rând, la ghișeu.

În cazul pierderii sau furtului plăcuțelor de înmatriculare, titularul trebuie să solicite eliberarea unui  număr de înmatriculare nou în cel mult 30 de zile.

O altă prevedere legislativă, care a intrat în vigoare săptămâna trecută, dă posibilitatea dealerilor și producătorilor auto să înmatriculeze direct autoturismele noilor proprietari, în baza unui document încheiat între vânzător și cumpărător.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here