Cat ne dă și cat ne ia din buzunar anul 2016

Pentru 2016 au fost anuntate o sumă de schimbări cu un impact major. Anul începe cu reduceri de preturi la produse si servicii în urma scăderii cotei TVA de la 24 la sută la 20 la sută, iar în unele cazuri la 9 la sută sau chiar la 5 la sută. Se reduce impozitul pe dividende la 5 la sută, dar se anunță scumpiri la politele RCA si la impozitele pe locuinte si terenuri.
TVA mai mic – câștigăm trei lei la fiecare sută
Cea mai importantă măsură de relaxare fiscală pentru anul 2016 este reducerea cotei de TVA, de la 24 la sută la 20 la sută, care ar trebui să conducă la scăderea preturilor cu 3,33 la sută. Totodată, TVA a scăzut de la 1 ianuarie de la 9 la sută la 5 la sută pentru cinematografe, muzee, livrările de cărti, manuale, ziare si reviste, nivel care se aplică si pentru evenimentele sportive si culturale. Statul va încasa așadar mai puțin din principala sursă pentru buget, care este TVA.
Impozite mai mari pe proprietăți
Autoritătile locale pot majora în schimb cu 500 la sută impozitele pe clădirile si terenurile neîngrijite. Autoritătile locale vor avea mai multă libertate, astfel că pot creste impozitele pentru clădirile rezidentiale, mai ales pentru cele în care se desfăsoară activităti economice. Pentru clădirile utilizate exclusiv ca locuinte, impozitarea se va face cu 0,08 – 0,2 la sută din baza impozabilă a apartamentului, primăriile având posibilitatea să stabilească cota de impozitare, în acest interval. Zalăul este municipiu de gradul II. Pentru aplicarea corectă a valorilor impozabile, pentru determinarea impozitului și taxei pe clădiri pentru 2016, se aplică delimitarea zonelor din intravilanul municipiului Zalău. Comparativ cu anul 2015, calculul impozitului la persoanele fizice și juridice se va face prin aplicarea unor cote diferite în funcție de destinația clădirii – rezidențială sau nerezidențială -, cotă care se va aplica valorii impozabile stabilite. În ceea ce privește impozitul pe teren, pentru terenul situat în intravilan înregistat la catregoria de folosință teren cu construcții s-a propus ca nivelurile de impozitare să fie ca cele de anul trecut. Pecizăm că începând cu anul 2016 se va impozita însă și terenul acoperit de către o clădire.
Produsele accizate
Este de așteptat ca reducerea TVA să antreneze și o reducere a prețurilor la benzină și motorină, însă acestea depind de evoluția cotației petrolului pe piețele externe, în contextul în care statul a menținut nivelul accizei, dar și supraacciza. Taxele și accizele percepute de stat reprezintă peste jumătate din prețul carburanților. În rândul produselor accizabile se regăsesc în prezent benzina, motorina, energia electrică, gazul natural, dar și produse precum alcoolul și țigările, cafeaua, unele bijuterii, confecții din blănuri și iahturi.
Noul Cod Fiscal elimină acciza pentru unele dintre aceste produse, cum ar fi cafeaua, blănurile și iahturile, în timp ce pentru băuturile alcoolice acciza coboară cu aproximativ 30 la sută. stop_coloana
Anul dividendelor slab impozitate
O modificare importantă din Codul Fiscal pentru anul 2016 vizează impozitul pe dividende, care va scădea de la 16 la sută la 5 la sută și se va aplica pentru câștigurile aferente acestui an, urmând ca din 2017 să se adauge o cotă de 5,5 la sută datorată la bugetul de asigurări de sănătate, baza de calcul fiind plafonată superior la de cinci ori salariul mediu pe economie. În privința impozitului pe profit, cota generală rămâne cea de 16 la sută.
Mai bine pentru microîntreprinderi
Pentru microîntreprinderi a fost majorat plafonul de venituri impozabile în care trebuie să se încadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, și s-a introdus un sistem diferențiat de cote de impozitare, între 1 la sută și 3 la sută, pentru stimularea înființării de locuri de muncă și pentru o distribuire mai echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu salariați și cele fără. Astfel, noile cote de impozitare, valabile de la 1 ianuarie, sunt de 1 la sută pentru microîntreprinderile cu peste 2 salariați (inclusiv), de 2 la sută pentru cele cu un salariat și de 3 la sută pentru microîntreprinderile care nu au salariați, de la 3 la sută cotă generală de impozitare a veniturilor pe această categorie de firme.
Mai greu pentru PFA-uri
Noul Cod Fiscal introduce obligații suplimentare pentru persoanele fizice autorizate (PFA), care vor achita obligatoriu contribuția individuală pentru pensie, de 10,5 la sută din venitul net realizat și plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie, chiar dacă sunt și salariate la un angajator. Totodată, dacă PFA vrea să beneficieze de pensia întreagă, trebuie să achite și contribuția care ar reveni angajatorului, de 15,8 la sută, aplicată la veniturile pe care le obține din această activitate. În Codul Fiscal aplicat până la finele lui 2015, PFA nu avea aceste obligații, dacă era și salariată.
Se scumpesc asigurările RCA
Vom plăti mai mult pentru asigurările auto obligatorii, spre necazul transportatorilor rutieri, care au demarat ample proteste la nivel național în cursul lunii decembrie și au cerut autorităților să intervină pentru rezolvarea problemei. Transportatorii se temeau de creșteri cu până la 400 la sută a prețurilor polițelor RCA ar putea. Pentru a tempera aceste majorări, reprezentanții transportatorilor, ai companiilor de asigurări și ai Autorității de Supraveghere Financiară au încheiat la finele lunii un protocol care limitează creșterea RCA la 50 la sută față de nivelul din iunie anul acesta.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *