Pleaca pana si groparii din tara in care nimic nu mai merge

11
1336

 

Pleaca pana si groparii  din tara in care  nimic nu mai merge

Un vecin din Prodanesti are o firma de constructii. Mergand la tara in weekend, l-am gasit trist. Angajase o lucrare peste Valea Agrijului, dar la jumatatea drumului spre finalizarea lucrarii i-a plecat un salahor. In Italia. Apoi a plecat si celalalt salahor. Tot in strainatate. Ce stiau sa faca? am intrebat. Nimic. Sa dea materiale la mana. Uneori nici asta nu o fac bine. Ce vei face?, l-am descusut. Nu stiu, cred ca nu mai e nimic de facut. Au plecat mesterii mai intai. Acum Occidenul ia necalificatii. Dintr-un sat de pe Somes au plecat groparii. Popa nu mai are cu cine sapa gropile la mormant. E o boala, e o molima nenorocita cea a plecarilor cu orice pret, cu orice risc. Pleaca groparii, maturaresele, sapatorii de santuri cu cazmaua. Pana acum presa a povestit despre plecarea doctorilor, despre transferarea in lumea mai bogata a cercetatorilor de elita, a inginerilor din domenii diverse. Faza salahori e mai tragica decat faza medicilor, fiindca indica fundul sacului, finalul. Depopularea tarii e inspaimantatoare. Statiscticile guvernamentale ocolesc subiectul sau umfla pozitiv numarul celor care mai suntem pe aici. “ncercarea unor mari firme de a aduce muncitori din Asia sau din alte zone ale lumii mai sarace se izbeste de o incalcita si restrictiva legislatie romanesca, pusa la cale parca pentru a omori orice solutie de salvare. Migratia romanilor continua cu faza salahori cu avantul spre afara al necalificatilor. Cine nu crede, o va afla in clipa in care va avea nevoie de un om care sa-l ajute la o munca banala in curte. Nu-l va gasi.

COMENTARII

  1. Pe cei care ne conduc ii doare fix undeva....lor sa le fie bine. Cum vrei sa creezi locuri de munca, pensionand persoane cu pensii mari si apoi angajandu-i si la Stat? Ce vorbim aici? Si atunci ce sa faca ceilalti, cand vad ca sunt neputinciosi in fata acestui fapt? Cei care sunt in pensie si apoi mai si lucreaza ii doar fix undeva de postul de lucru pt ca oricum au asigurat un venit. Ia vedeti doar acest aspect: cati fosti sefi de post din comunele Salajului au devenit consilieri ai primarilor? Nu mai departe actualul primar, avem pensionar care ii este consilier. Daca se vine cu ideea ca nu este angajat, ca este cu contract nu stiu de ce fel...de unde este platit? din bugetul Primariei? Pai despre ce vorbim? Lasati-ne mai, stati in pensie, ori daca sunteti buni, intreprindeti ceva, sa vedeti cum Statul zice: impozit acolo, acolo si acolo si dupa aia tragi linie si zici: pai nu merge bine, mai bine stau linistit si imi traiesc viata, pe cand daca esti pensionar si apoi mai si lucrezi la Stat, nu te intereseaza: daca e ceva, veniti maine sau poimaine etc. Cate locuri de munca sunt astfel ocupate? Unde este statistica?

  2. Vio ai dreptate da, cine a mai avut o "rivolutie" asa frumoasa ca la romani? Mai tii minte cu cat foc zbierau in piata, de li se vedeau limbricii din burta, huliganii stadioanelor, "Libertate te iubim, ori invingem ori murim " sau "Ole, ole, Ceausescu nu mai e "!

  3. Au ajuns ramasitele , gunoiele !!! sa conduca aceasta tara ! nar fi bai daca ar sti cum se conduce ! dar nu stiu decit sa-si umple buzunarul lor!( vorbesc de ramasite comuniste)

  4. Companii multinationale nu gasesc oameni pe salarii cat de cat decente la nivel de Zalau.Stiu caz , persoana data afara dintr-o companie multinationala , disciplinar iar dupa ceva timp l-au angajat iar!E disperare fratilor, tinerii nu mai stau in aceasta tara care a devenit un teren de manevra a pesdeilor si neamurilor lor!Acesta e rezultatul coruptiei iar tinerii nu prea accepta sa vada cum unii traiesc bine cu job-uri bine platite la stat iar eii sa-si rupa oasele la privat pe bani marunti.Daca o femeie de servici la spital castiga peste 2500 de lei pe luna, cat ar trebuii sa primeasca un meserias care produce la privat?Din pacate privatul spune ca nu -i poate da mai mult de 2000 maxim, si atunci ne miram ca pleaca?Iar un nou angajat merge acasa cu 1500 sau mai putin!Pai la ce sa stea aici? La umilinte si munca multa pe bani putini?Colapsul e aproape, la cea mai mica schita de criza, sistemul putred se va naruii.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.