Piața de energie, liberalizată de la 1 ianuarie

0
298

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial inclusiv pentru categoria clienților casnici care beneficiază în momentul de față de tarife reglementate. Fiecare client casnic va trebui să își aleagă un furnizor în funcție de nevoile pe care le are, dar și de ofertele de pe piață.

În momentul de față, există două categorii de consumatori casnici: cei care au schimbat deja furnizorul și sunt în piața concurențială (aproximativ 2,6 milioane) și cei care primesc în continuare energie electrică la prețuri reglementate de stat (aproximativ 6 milioane) de la furnizorii de ultimă instanță (Electrica, E.On). Liberalizarea pieței îi afectează doar pe cei din ultima categorie, care trebuie să opteze din prima zi a anului viitor pentru un furnizor de pe piața concurențială, unde prețurile nu mai sunt controlate de ANRE.

Nimeni nu rămâne fără energie

Consumatorii casnici nu sunt obligați să aleagă un furnizor nou, din cei de pe piață, având posibilitatea de a-l păstra pe cel actual, cu mențiunea că tarifele acestuia vor fi alinitate celor din piața liberă, nemaifiind reglementate de statul român. E bine, totuși, ca înainte de a decide să rămâneți la actualul furnizor să aruncați o privire și la ofertele celorlalți furnizori din piață.

De menționat că cei care nu vor semna niciun contract până la 1 ianuarie 2021 nu vor rămâne fără energie electrică. Alimentarea va continua în baza contractului cu actualul furnizor și veți plăti noul preț practicat de acesta.
Un Ordin ANRE obligă furnizorii să înceapă să informeze clienții cu privire la faptul că de la 1 ianuarie 2021 piața energiei electrice se liberalizează complet, dar și cu privire la tarifele pe care le vor practica și serviciile incluse în respectivele costuri.
Pentru a da posibilitatea clientului final de a compara mai multe oferte și de a avea acces la cât mai multe informaţii înainte de a-și alege furnizorul de energie, ANRE a pus la dispoziţie, pe pagina proprie de internet, o aplicație web denumită “Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice” care permite confruntarea preţurilor şi a condiţiilor oferite de furnizorii de energie electrică.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here