Peste 606 milioane de euro prin PNDR 2020 pentru dezvoltarea fermelor de productie

0
155

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a finantat, prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), 11.380 de investitii in ferme zootehnice si mixte. Beneficiarii investitiilor din sectorul zootehnic au accesat fonduri europene in valoarea totala nerambursabila de peste 606 milioane de euro prin submasurile 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”, 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” si 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Din totalul fermelor sprijinite, 4.477 reprezinta ferme mixte, vegetale si zootehnice. Valoarea sumelor primite de acestea este de 131,6 milioane de euro din total.

Din punct de vedere numeric, o mare parte din fermele finantate de AFIR sunt dedicate apiculturii, mai exact 4.386, cu o valoare de 83,5 milioane de euro. Cele mai multe proiecte pentru apicultura au fost finantate prin intermediul submasurii 6.3 – 3.764 proiecte cu o valoare de 56,4 milioane euro.

AFIR a incheiat 1.616 contracte de finantare pentru cresterea bovinelor de lapte, suma acordata pentru acest sector fiind de 106,2 milioane de euro. Acestor finantari li se adauga si 150 de ferme zootehnice de crestere a bovinelor pentru carne, cu o valoare de 119 milioane de euro. Precizam ca cele mai multe ferme de bovine pentru carne au fost finantate in cadrul submasurii 4.1 – 96 de proiecte cu o valoare de peste 117 milioane euro.

Totodata, fermierii au accesat fonduri nerambursabile in valoare de aproximativ 11 milioane de euro pentru a investi in 228 de ferme de ovine si caprine, cele mai multe fiind dezvoltate de catre tinerii fermieri prin submasura 6.1 (114 proiecte in valoare de 5,9 milioane euro).

Un sector deosebit de important prin faptul ca are nevoie de o dezvoltare accelerata pentru a sustine cererea interna este cel al cresterii suinelor. Investitiile finantate de AFIR in acest sector, prin PNDR 2020, se ridica la 56,5 milioane de euro, suma aferenta celor 95 de ferme.

Agentia a pus la dispozitia fermierilor alte 83 de milioane de euro, contravaloarea contractelor de finantare aferenta celor 83 de investitii in ferme de pasari de curte.

Prin submasurile 4.1, 6.1 si 6.3, AFIR a finantat si 345 de ferme mixte de animale. Valoarea totala a proiectelor contractate este de peste 15 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.