SondajRSS Feed

Focar nou de PPA, in complexul din Balc, Bihor, cunoscut pentru vanatorile de mistreti organizate de Ion Tiriac

Pesta Porcina Africana ameninta din nou Salajul; masuri anuntate de Prefectura in alte 10 localitati

19 Martie 2019

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj s-a reunit ieri, luni 18 martie, si a adoptat un plan de masuri pentru controlul Pestei Porcine Africane (PPA) în exploatatiile din localitatile sumal, Lesmir, Camar, Padureni, Dumuslau si Zalnoc, ca urmare a confirmarii oficiale a pestei porcine africane la mistreti din Complexul de vânatoare din localitatea Balc, judetul Bihor.

Localitati salajene mentionate se înscriu în raza de 10 kilometri a zonei de supraveghere în cazul focarului din localitatea Balc.
Principalele masuri în zona de supraveghere stabilita vizeaza efectuarea unui recensamânt si a unui examen clinic al tuturor porcilor domestici din cele sase localitati si interzicerea circulatiei si transportului porcilor pe drumurile publice sau private.
Aplicarea masurilor în zona de supraveghere se mentine cel putin pâna când operatiunile de curatare, de dezinfectie si, daca este necesar, de dezinsectie preliminara a exploatatiei infectate sunt terminate si porcii prezenti în toate exploatatiile au fost supusi unor examene clinice si atunci când este necesar, de laborator, efectuate în conformitate cu manualul de diagnostic, pentru a detecta eventuala prezenta a virusului Pestei Porcine Africane.
Examenele prevazute nu se pot efectua înainte de trecerea a 40 de zile de la terminarea operatiunilor preliminare de curatare, de dezinfectie si, daca este necesar, de dezinsectie a exploata

Pesta Porcina Africana ameninta din nou Salajul;  masuri anuntate de Prefectura in alte 10 localitati
tiei infectate, anunta Prefectura Salaj.

Maladia porcilor s-a raspandit agresiv in judetul nostru la inceputul acestui an

Din comunicatul emis de Prefectura Salaj la inceputul acestei luni reiesea ca periculosul virus este o amenintare care a crescut exponential la inceputul acestui an, in care s-au inregistrat primele focare la porci domestici, in gospodarii, iar numarul de cazuri confirmate la porci mistreti a fost numai in primele doua luni ale anului de opt ori mai mare decat pe intreg parcursul anului trecut.

De la aparitia Pestei Porcine Africane (PPA) si pâna în prezent, pe raza judetului Salaj au fost diagnosticati 44 de mistreti, din care cinci în 2018 si 39 în 2019.
De asemenea, au fost declarate si doua focare de PPA la porcii domestici, în exploatatii non-profesionale, si anume în localitatea Bobota, unde au fost sacrificate 20 de capete, si în localitatea Doh, unde doi porci au fost sacrificati de catre proprietar, cinci au murit, iar 15 capete au fost eutanasiate.

Vizualizari 1750
Comentarii articol (6)

>

in 19 Martie 2019 7:34

Mistretii in dumuslau sunt in curtile oamenilor cu stirea autoritatilor locale care"nu au ce face " nu mai vorbim de pagubele produse in gradini RUSINE AUTORITATI "NEPUTINCIOASE"

>

in 19 Martie 2019 20:23

Și uite așa se favorizează consumul de carne din export comercializat in supermarketuri! Manevre PSD!

>

in 19 Martie 2019 22:08

la Drighiu , padurea Lapiş , mistreţii, fac spectacol , vin din padure pe uliţa care vine in sat, unde asociatia de vanatori ii aşteapta cu flori /fara arma de vanatoare/ de ani de zile , se inmultesc , mai ceva , ca puii de la closca , traiesc prin ograzi in locul pasarilor de curte,cu o drona s-ar putea filma cele mai fascinante scene -natura virgina , numai trebuie tractoare sa are , comsuma combustil care polueaza natura - ministerul mediului , dar mistreti sunt cei mai cuminti , ara tot , iar bieti oameni trebuie sa niveleze in urma lor , pentru a da bine la APIA , si asa ne facem ca folosim banii primiti de la Uniunea Europeana pentru agricultura , asadar terenurile declarate la APIA ca livezi sunt intretinute de mistreti fara prea mare efort. Deci , asociatia de vanatoare , apropo d-l Blaga si d-l Ticus , ce parere aveti , pe cand despagubiri pentru locuitorii acestei localitaţi, nu trebuie prea mare efort, cate garduri electrice sunt in aceasta localitate s-ar putea ingradi padurea lapis , si nu parcelele declarate la APIA , deci noi ingradim loturile , iar asociatia se distreaza...mai departe povesti la gura sobei.

>

in 19 Martie 2019 22:46

Graiul Sălajului, de ce nu veniti in Drighiu sa vedeți mistreții ,va duc la un loc sigur din sat unde isi au culcusul să-i vedeti,că vânătorii se fac ca nui vad.

>

in 20 Martie 2019 15:34

Mergem la Drighiu sa vedem culturile sălbatice fără mistreți ca nu mai sunt, ia împușcat Rusu și Rosu!

>

in 21 Martie 2019 7:42

Nu mai sunt pe măta.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.