Persoanele fara venituri care vor asigurare de sanatate platesc cu 100 de lei mai mult de la anul

0
5

Odata cu cresaterea salariului minim de la 1 ianuarie, persoanele care nu sunt asigurate in sistemul de sanatate vor plati mai mult in cazul in care vor sa se asigure de bunavoie. in prezent, asigurarea anuala voluntara reprezinta 10 la suta din sase salarii minime brute. Astfel, cresterea salariului creste automat sai suma pe care va trebui sa o plateasca cei care vor sa se asigure voluntar. 

rn

in prezent, cei care se asigura voluntar in sistemul de sanatate platesc o suma de 1.140 de lei. Raportat la salariul minim actual, doritorul plateste 1.140 de lei, adica 10 la suta din 11.400 de lei, reprezentand 1.900 de lei salariul brut inmultit cu 6.
Conform deciziei Guvernului, din 1 ianuarie 2019, salariul minim brut va fi de 2.080 de lei. Cei care se vor asigura dupa acel moment vor plati cu peste 108 lei mai mult, respectiv 1.248 de lei.
Pentru a putea plati CASS si a fi asigurate timp de 12 luni in sistemul sanitar public, persoanele fara venituri pot depune oricand declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Asigurarea devine efectiva din momentul depunerii declaratiei, potrivit legislatiei fiscale, dar este necesara si incheierea unui contract de asigurare la casa de sanatate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here