SondajRSS Feed

Ancheta privind banii acordati pe ochi frumosi in invatamant ia amploare

Perchezitii la Inspectoratul Scolar, la CNS si in trei scoli gimnaziale in scandalul sporurilor salariale sub forma gradatiilor de merit

11 Februarie 2019

Scandalul privind modul in care sunt acordate sporurile salariale sub forma gradatiilor de merit in scolile din Salaj este in toi. 

Politia a facut la sfarsitul saptamanii trecute perchezitii la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, la Colegiul National "Silvania" Zalau, dar si in trei scoli gimnaziale - Scoala Gimnaziala "Porolissum" Zalau, Scoala Gimnaziala Stârciu si Scoala Gimnaziala nr. 1 Horoatu Crasnei.
Inspectoratul de Politie Judetean Salaj a anuntat joi, 7 februarie, ca politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lânga Judecatoria Zalau, efectueaza cinci perchezitii, într-o cauza penala ce vizeaza mai multe infractiuni.
Concret, se cerceteaza legalitatea actelor care au stat la baza acordarii de gradatii de merit unor profesori. Este vorba de comiterea infractiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaratii, fals intelectual si uz de fals. Din probatoriul administrat pâna în prezent a reiesit ca faptele au fost comise în perioada 2016 - 2018.
Gradatiile de merit reprezinta un spor de 25 la suta la salariul profesorilor care o primesc, spor care se acorda pe o perioada de 5 ani.

Primele perchezitii au fost in noiembrie,
la Inspectorat si la Scoala Corneliu Coposu

Politistii salajeni si procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Zalau au facut prima data perchezitii in acest caz in 2 noiembrie, anul trecut. Una la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj si una la Scoala Generala Corneliu Coposu. Cercetarile vizau comiterea infractiunilor de fals material în înscrisuri oficiale si uz de fals. Din probatoriul administrat a reiesit ca faptele au fost comise în perioada 2016 - 2017.
Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau a oferit atunci detalii in exclusivitate pentru Graiul Salajului si a explicat ca scopul perchezitiilor a fost strangerea de probe cu privire la activitatea infractionala comisa de persoane angajate la In spectratul Scolar si la Scoala Corneliu Coposu, intrucat existau indicii cu privire la comiterea infractiunilor de fals in inscrisuri oficiale, fals in declaratii si posibil alte infractiuni, comise pentru a beneficia, in mod injust, de gradatii de merit, constand intr-un spor de 25 la suta din salariu, pe o perioada de 5 ani.
Nici directorul Scolii Gimnaziale Corneliu Coposu din Zalau, Gheorghe Bancea, nici purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Marcel Lucaciu, nu au vrut sa declare nimic public atunci, pe motiv ca ancheta este in desfasurare.

Gradatiile de merit sunt validate de o comisie
a Inspectoratului Scolar Judetean Salaj

Conform explicatiilor de la Inspectoratul Scolar, o comisie din cadrul institutiei valideaza dosarele depuse de profesori, in baza unei metodologii a Ministerului Educatiei, care aproba ceea ce inainteaza Inspectoratul.
"Gradatia de merit se acorda pe o perioada de 5 ani. La nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj exista o comisie de validare a dosarelor depuse in vederea acordarii gradatiilor de merit. Dosarele sunt trimise la ministerul Educatiei unde sunt aprobate, dupa care ajung inapoi la inspectorat s

Perchezitii la Inspectoratul Scolar, la CNS  si in trei scoli gimnaziale in scandalul sporurilor salariale sub forma gradatiilor de merit
i impartite in teritoriu", potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Marcel Lucaciu.
Exista o metodologie de acordare a gradatiei de merit, intocmita de ministerul Educatiei si transmisa catre inspectoratele scolare, care, la randul lor, o disemineaza in unitatile de invatamant.
Informatiile cu privire la procedura de acordare a gradatiei de merit sunt postate pe site-ul ISJ Salaj, iar rezultatele, pe categorii de personal, au fost afisate la avizierul ISJ Salaj, potrivit lui Marcel Lucaciu.

Cine raspunde in Inspectorat de acordarea
consistentului spor pe o perioada de cinci ani

Inspectorul scolar general Maria Pop este responsabil cu aprobarea gradatiilor de merit.
Consilierul juridic, Andreea Ignat, este responsabil cu elaborarea procedurii operationale.
Apoi, responsabil cu verificatul este inspectorul scolar adjunct Dari Toma.
Inspectorul general Maria Pop aproba, iar lui Dari Toma sarcina de a pune totul in practica, urmand ca toata documentatia sa fie arhivata.

Industria de diplome si atestate pentru puncte
in plus la dosarul pentru gradatia de merit

Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din “nvatamant – filiala Salaj, Eusebiu Lehene, sustinea in toamna, cand a izbucnit scandalul, ca "se da o batalie mare pentru gradatiile de merit, pentru ca se acorda un procent mare la salariul de baza".
"E clar din punctul meu de vedere ca metodologia de acordare a gradatiilor de merit poate fi viciata, pentru ca exista o intreaga industrie pentru obtinerea de tot felul de diplome si atestate care pot aduce puncte in plus in timpul evaluarii", ne-a declarat liderul sindical din invatamant.
In sesiunea din 2018 au fost acordate 115 gradatii de merit, din care 109 pentru personal didactic de predare si 6 pentru personal didactic auxiliar.
In 2017 au fost acordate 152 de gradatii de merit, prin care beneficiarii primesc un plus de 25 la suta la salariu timp de 5 ani.

Cine conduce Inspectoratul Scolar Judetean Salaj,
un invatamant politizat "pana in maduva oaselor"

In Salaj avem un invatamant politizat pana in "maduva oaselor", condus in calitate de sef al Inspectoratul Scolar Judetean Salaj de Maria Pop, sotia senatorului PSD Gheorghe Pop. Nici macar conducerea Inspectoratului nu este pe de-a-ntregul ocupata prin concurs. Maria Pop – inspector scolar general, post ocupat prin concurs; Mioara Gudea – inspector scolar general adjunct, post ocupat prin concurs; Dari Toma – inspector scolar general adjunct, detasat prin ordin de ministru, sustinut de UDMR Salaj. Postul lui Dari Toma a fost ocupat prin concurs de Irina Kovacs, care este acum secretar de stat in Ministerul Educatiei, sustinuta de UDMR Salaj.

Vizualizari 8275
Comentarii articol (44)

>

in 11 Februarie 2019 3:02

Sistemul este de vina . Ce gradatie de merit ? Ce sporuri? Ai un salar pentrul postul care lucrezi si gata. Personal didactic auxiliar cu spor de merit ar trebuii publicate alea 6 nume sa vada un judet care s meritoasele dupa ce chip le au fost date ... sau fund

>

in 11 Februarie 2019 5:44

Dar gradatiile și sporurile de merit si de excelență din poliție când le investighează parchetul?

>

in 11 Februarie 2019 7:21

Pop Maria, senatoreasa, zicea deunazi in targ ca este prietena cu Andronescu Ecaterina, ministru MEN, deci "face pentru ca poate"! Toate angajatele de-acolo, toti angajatii n-au voie sa "miste in front". Niciun concurs de la aceasta institutie nu s-a desfasurat legal si regulamentar.

>

in 11 Februarie 2019 7:29

ISJ n-are masina proprie penru ca le-a pierdut cu ocazia procesului Palatului Copiilor! Ce judet mai este in tara asta sa n-aiba cladire a Palatului Copiilor?? Incompetenta isi spune cuvantul si cu ocazia altor procese V. Bacul 2017!

>

in 11 Februarie 2019 7:54

Nu reusiti sa faceti ordine numai daca va scapati de toti si angajati o alta generatie cu o gindire pro europeana.

>

in 11 Februarie 2019 8:18

Consilierul juridic Ignat....mult mai slaba ca fosta......habar nu are de legi......face afirmatii ....pur si simplu penibile

>

in 11 Februarie 2019 8:36

\r\n D -le Bobi Paunescu, selectati urgent tineri romani pelecati din tara, care ne uimesc in interviurile luate. Vor sa se intoarca in tara nu amanati momentul determinatii sa vina sa preia conducerea mai multor institutii sa ne schimbe viata.

>

in 11 Februarie 2019 8:48

GRADATIILE DE MERIT = O GASELNITA POLITICA DE A SUGE BANI DE PE CLASA MUNCITOARE .Oricum beneficiaza de gradatie cine trebuie nu cine ar merita .

>

in 11 Februarie 2019 8:56

In scolile din judet unii dascali muncesc si fac performanta altii iau gradatii.Daca nu ai pe cineva in Inspectorat adio gradatie.Tot timpul esti sub linie.

Unii dascali sau fosti inspectori>

in 11 Februarie 2019 9:05

se stie el care este, ia gradatie de merit permanent, in familie, cand el, cand nevasta-sa. Bugetul familiei sa fie constant.

>

in 11 Februarie 2019 9:32

NU AR TREBUII NICI O GRADATIE LA NIMENI ...SALARIUL SI ATAT ....EVENTUAL SA SE FACA DIMINUARI DIN SALARIU LA CEI CARE FREACA MENTA SI NU FAC PERFORMANTA !!!!!

Mediocritate platita cu salariu de merit>

in 11 Februarie 2019 9:37

Sunt curios cine a luat gradatie de merit in ultimii 10 ani ,in liceele din Surduc,Sag,Sarmasag,Nusfalau,Hida,Ileanda,unde nici un elev nu a luat bacul,sau au avut 5-10 elevi care l-au luat.Profesorii care pregatesc olimpici sunt singurii care ar merita salar de merit,ceilalti salar pentru mediocri si supraveghetori.

>

in 11 Februarie 2019 9:49

nu va faceti griji ca nu pateste nimeni nimic.

>

in 11 Februarie 2019 10:11

Ar trebui verificate toate scolilie din judet si tara pe ultimii 10 ani si aceste gradatii eliminate, recompensat profesorul care are elevii olimpici national sau international cu o suma, Daca ar verifica nu este una cu 100 la 100 numai documentele celui care solicita aceasta gradatie. Hai sa fim corecti si sa nu vedem numai ce vrem sa vedem adevarul.\r\n

>

in 11 Februarie 2019 10:15

SNS=BULGAREANU! Puiul rămas de la Bordas un Stanciu cu liceu seral un prof.mediocru și cu lectura zero.Dar ce sforar.Ca Stanciu .

>

in 11 Februarie 2019 10:43

@9:37. Cu toate că se vede că nu cunoașteți și folosiți greșit termeni, puneți problema corect. Adică, există și salariu de merit (15% pe 1 an) și gradație de merit (25% pe 5 ani). Dar foarte posibil ca la acele licee tehnologice fără bacalaureați să existe gradații de merit - la făcut hîrtii se pricep!

>

in 11 Februarie 2019 10:55

Inspectarea generală Pop își rezolvă pilele prin oamenii ei de la ISJ si directorii de școli, pe care îi pune sa faca ilegalități si ea apare albita!

>

in 11 Februarie 2019 12:19

Desființat inspectoratul școlar.

10:43>

in 11 Februarie 2019 12:34

Multe transferuri s-au facut la CNS pe ochi frumosi si pile...

>

in 11 Februarie 2019 13:27

Pt. Cel de la 5.44 se tem sa verifice de la politie... Va este frică. Ia vedeți perioada 2017.

>

in 11 Februarie 2019 13:36

Hallo dna. Sau kovesi sa dus. Nu este cine pt. Cel de mai sus.

>

in 11 Februarie 2019 14:32

Să se verifice toate instituțiile unde pe lângă salariu se iau salarii de merit și alte "daruri" salariale aiurea.Ca ăștia de la buget după ce că majoritatea o freacă la rece se bucura și de salarii exagerate.

>

in 11 Februarie 2019 14:33

Problema asta este nu numai în învățământ, există în aproape toate instituțiile de stat.

>

in 11 Februarie 2019 14:49

Toate institutiiile statului trebui sa intre in carantina,pandemia de corptita a scapata de sub control din 1947.Cine, cand, cum, si cu ce, va eradica pandemia.

>

in 11 Februarie 2019 14:50

Toate institutiiile statului trebuie sa intre in carantina,pandemia de corptita a scapata de sub control din 1947.Cine, cand, cum, si cu ce, va eradica pandemia.

>

in 11 Februarie 2019 15:22

Pofesor= trantor, ratat profesional care vrea la buget pt ca n-a reusit in privat.

Tranfer>

in 11 Februarie 2019 15:27

Buna ziua.Si eu as dori sa se verifice toate transferurile facute la CNS ,sunt foarte multi care au obtinut note mici si dupa putin timp ajung la CNS.

Mai, 15:22>

in 11 Februarie 2019 15:34

Profesorul e trantor pentru tine?!\r\nCred ca tare ti-a mai fost draga scoala...Daca atata respect porti profesorului care te-a format (sau deformat in cazul tau).

>

in 11 Februarie 2019 16:42

Trantorul un cuvant cu sensul inteles si folosit gresit. Un lucru e sigur, fara trantori disparitia albinelor e garantata, iar fara invatatori si profesori adevarati viitorul e admirabil dar lipseste cu desavarsire.

>

in 11 Februarie 2019 17:08

alooooooooooooooooooooooooooooooo! scoala din simleu de ce n-o puricati?in 2017 o fatuca cu 5 ani vechime a luat gradatie de merit ca asa a vrut cei de la conducerea inspectoratului, o sa-i dau si numele (.....Maria)daca nu se simte, Nici nu s-a uscat cerneala pe diploma si....gata i-a dat gradatie de merit.Da este politizat inspectoratul, lasati ocuparea posturilor prin concurs ( ....)ca nu suntem asa prosti, stim cum se fac. De ce nu se afiseaza cu nume si prenume cei care fac parte din comisie????????????????Asa se procedeaza in alte judete.Nu se va termina aici.....

>

in 11 Februarie 2019 17:56

Multumim d-lor Ciunt si Marc! Ati pricopsit judetul cu un inspector scolar general sub toata critica, o dancila de Salaj clara, un analfabet functional in toata regula. Nici nu ne gandeam ca faceti altfel cu o militianca senatoreasa inculta cu care va petreceti concediile!

>

in 11 Februarie 2019 18:00

In locul inginerei Marilena Floasiu (de la ISJ), Lucy Pop, marea inspectoare de la invatamant a adus-o pe o fatuca din Racas (fief psd, de unde este Pop Ghita, senatorul agramat), POP, o cheama, dar casatorita, Lazar. Cata corectitudine, d-na draga!

>

in 11 Februarie 2019 18:23

Familia PURĂ samdarii de masini masluite...mari directori pe la somaj ..acum mari șefi în primărie cu 2000 eur salar ..ca cică raspunde de fonduri UE...ii pica copilu cu ultima medie ...dar este transferat la CNS

>

in 11 Februarie 2019 18:29

In primul rand acest inspectorat scolar trebuie desfintat in cel mai scurt timp! Este chiar o institutie inutila cu un buget enorm, care chiar tine angajati niste pulifrici, care nu sunt in stare sa aiba un loc al lor la catedra!Nu stiu ce a fost in capul lui DARI Toma, sa nu-si vada de treaba lui de director la Sarmasag, o alta gaura neagra unde copii sunt semioligofreni, de abia iau nota 5 sa aiba domnii profesori o catedra! Dari Toma tu esti o cu caracter, nu ca si pitzipoanca aia de a mers la Bucuresti din partea UDMR!\r\n

>

in 11 Februarie 2019 20:10

Adevar graiesti, comentatorule! Si eu am crezut ca Dari este domn, dar m-am inselat. A intrat in hora UDMR.\r\nBulgarean face transferuri cum doreste. Isi bate joc de regulamente si legi. Bravo, Vasalica, dar vezi, vezi!

>

in 11 Februarie 2019 20:23

Pura de la Prefectura care pupa in cut pr tati prefecții.. sa si puna bărbatul cu școli pe la Goldis în tat felu dr functii. PĂI DACĂ COPILU NU POATE MAI MULT ..DE CE SS NU FIE LA CNS? \r\nUITATI VA PE OLX CATR MASINI ARE LA VANZARE PE NUME FUCTIVE SI TELEFOANE PR CARTELA

>

in 12 Februarie 2019 13:07

GUDEA ...?PROFESOARA DE RELIGIE CA MAI MULT NU A PUTUT AIA SA FIE ADJUNCT...?AMANTA STIM NOI A CUI ...PREOTEASO

>

in 12 Februarie 2019 20:31

Vai de mine, a inebunit lumea!

>

in 16 Februarie 2019 12:57

Iata inca un exemplu de ''analfabetism functional" E de mirare cu asa jurist? Dar cite salarii nu sint gresite stabilite-in sus sau jos-ca de la inspectorat se primeste raspunsul:Faceti cum credeti ca vine Curtea de conturi si se ''regleaza situatia". Atunci de ce nu intreaba direct la Curtea de conturi.

>

in 20 Februarie 2019 6:51

La Liceul Tehnologic"Ioachim Pop" Ileanda, există o singură gradație de merit.\r\nO doamna învățătoare are gradație.\r\nNu s-a întâmplat niciodată că niciun elev sa nu ia Bac-ul.\r\nNu am avut procent de promovabilitate zero \r\nniciodata!

>

in 22 Februarie 2019 8:18

Mami-bani luaţi pe nedrept-este vorba de d-na secretară de la şc.gîrbou/sporuri de 40%,oare le merită?

>

in 22 Februarie 2019 12:06

se pare ca pe aici la comentarii,numai raul il vedeti si prevestiti! ..oare numai atat aveti? analiza unui dosar de gradatie cuprinde munca in exces din ultimii cinci ani la post.

F?r? spor in invatamant>

in 1 Martie 2019 14:02

Domnilor polițiști ar trebui să se verifice in toate scolile din județ.Mai sunt si altele pe Valea Almasului,in Zimbor, Fildu ,Almasu......o sa rămâneți uimiți poate de ce găsiți si in alta parte.Cum sa meargă bani la șmecheri pentru aiureli.Sper sa citească cine trebuie si sa verifice cineva si alte școli nu doar cele trecute in articol.Sa iti intre lunar bani cu nesimțirea, cine a masluit sa fie tras la raspundere ai sa dea banii inapoi.

F?r? spor >

in 1 Martie 2019 14:10

Rusine sa le fie.Sa ia o grămadă de bani sporuri de milioane pentru 10 copii pe care îi are în clasa sau grupa si sa meargă acasă cu un salariu de 4 sau 5 mii de lei.Se stie foarte bine ca toate diplomele sunt irelevante si punctajul adunat important este cine ti-l contabilizează.Verificati școlile de pe Valea Almasului.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.