Pensionarii isi pot lua gandul de la majorarea de 40 la suta promisa din septembrie

3
163

Legea pensiilor adoptata de PSD care prevede majorarea pensiilor cu 40 la suta nu va putea fi pusa In aplicare din luna septembrie, spun guvernantii liberali. Potrivit acestora, bugetul nu suporta in momentul de fata un astfel de efort financiar. Pensiile ar putea creste la toamna eventual cu 10 la suta si nu cu 40 la suta, asa cum prevede legea.

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a explicat ca bugetul este puternic afectat de criza provocata de coronavirus, iar sectoare intregi ale economiei sunt inchise. Potrivit acestuia, chiar si o majorare a pensiilor cu 10 la suta va fi greu de acoperit.

”Pensia in Romania este mica si de aceea sunt de acord sa facem un efort si in acest an. Anul acesta vor creste pensiile, contextul economic este unul destul de dificil, dar vom gasi resursele pentru o crestere.(…) In fiecare luna ne imprumutam pentru ca avem de platit cheltuieli. Cheltuielile cu pensiile – in luna mai, 6,4 miliarde de lei, fata de 4,5 miliarde lei in 2017, au crescut pensiile, am platit pensiile crescute la timp, chiar daca suntem in cea mai mare criza economica”, spune ministrul Finantelor.

Consiliul Fiscal a atentionat, inca din luna aprilie, ca majorarea pensiilor cu 40 la suta ar face aproape imposibila o reducere a deficitului bugetar in anul 2021 fata de nivelul din acest an, in conditiile in care acesta este periculos de inalt.

“Revenirea la o traiectorie sustenabila a pozitiei finantelor publice, mai cu seama avand in vedere consecintele economice ale pandemiei, reclama o asumare publica neintarziata a reconsiderarii calendarului de aplicare a noii legi a pensiilor”, considera Consiliul Fiscal.

In Romania, pensia medie este de aproximativ 1.300 lei.

Ionel Ciunt, presedintele PSD Salaj: Legea pensiilor trebuie respectata!

Liderul PSD Salaj, Ionel Ciunt, critica decizia guvernantilor liberali de a nu pune in aplicare Legea pensiilor, in forma in care aceasta a fost adoptata.

„În urma demersurilor initiate de PSD a fost adoptata o lege care este in vigoare si care prevede majorarea punctului de pensie cu 40 la suta de la 1 septembrie, lege care trebuie respectata! Prevederile acestei legi nu sunt optionale, sunt obligatorii pentru Guvernul PNL, chiar daca majorarea pensiilor este initiativa PSD. Pe de alta parte, parintii si bunicii nostri nu trebuie sa aiba grija zilei de mâine, în conditiile în care preturile cresc, iar puterea de cumparare s-a prabusit. Pensiile majoritatii covârsitoare a românilor sunt aproape cele mai mici din Europa. De doua ori mai mici decât a cehilor sau polonezilor si infime fata de cele din statele occidentale. Aceasta masura de majorare propusa de PSD si impozitarea progresiva a pensiilor speciale ar aduce mai multa echitate în acest domeniu”, spune presedintele PSD Salaj.

3 COMMENTS

  1. Cateva precizari, legea in cauza a fost votată de liberali si promulgata de neamt, nu exista n8ci motivarea ca nu sunt bani, la militieni si la sanatate recent au fost majorate salariile ba, la medici chiar in devans. Nu va luati dupa catu-patu, asta trebe sa raspunda ce a facut cu dosarul de judecata dintre min finanțelor și tatica lui. A cerut dosarul de la dep juridic în ianuarie si nu l-a restituit nici azi, foarte grav. Eu zic ca liberalii vor respecta legea rugam, fără strâmbe. Daca liberalii nu respectă legea isi vor da foc la valiza !

  2. Sa vina PSD ul sa vă mărească pensiille zic ,măriți alocațiile ca o categorie de oameni să fete prunci pe banda rulanta ,iar fii și fiicele voastre să muncească pt ei…

  3. Pentru ca legea a facuto P S D-ul !!!! Iohannis cu liberali nu vor cu orice pret sa o aplice ! rafuiala pe seama batrinilor , nu vor sa aplice nimic ce a facut P S D-ul, sa le fie rusine ! si va spun drept astept sa crape de binele ce il au ! Ma mir cum poate si cu cit tupeu pate sa aiba seful sa iasa in fata poporului ? as intra in pamint ! si asta numai din orgoliu o fac incompetenti din fruntea tari !RUSINE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here