Pensiile speciale pentru primari si sefii de consilii judetene nu au trecut de Curtea Constitutionala

19
1177

 

Pensiile speciale pentru primari  si sefii de consilii judetene nu au  trecut de Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a decis marti, 5 noiembrie, cu unanimitate de voturi, ca legea privind Codul Administrativ este neconstitutionala în integralitate, ca raspuns la sesizarea trimisa de catre presedintele Klaus Iohannis în 31 iulie, la trei saptamani dupa adoptarea in Camera Deputatilor in calitate de for decizional.
Legea a fost contestata la CCR si de catre de 28 de deputati USR, 13 deputati PMP, sase deputati neafiliati si trei deputati PNL, care aratau ca pensiile speciale pentru alesii locali introduse prin Codul administrativ încalca principiul egalitatii cetatenilor în fata legii. De asemenea, ei subliniau ca legea va permite numiri politice în cele mai importante pozitii ocupate în prezent de înalti functionari publici, ceea ce încalca obligatiile de profesionalizare a administratiei publice pe care România si le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeana.
Codul administrativ a fost respins de Curtea Constitutionala deoarece, în cadrul procedurilor de adoptare, Parlamentul a încalcat principiul bicameralismului, iar un alt motiv care a stat la baza deciziei CCR a fost ca initiatorii Codului administrativ nu au solicitat avizul obligatoriu al Consiliului Economic si Social.
"Legea te obliga sa soliciti acest aviz. Chiar daca ei nu trimit raspuns sau daca avizul este negativ, este obligatoriu sa-l ceri", a mai explicat CCR.
Codul administrativ a fost adoptat pe 9 iulie de Camera Deputatilor, în calitate de for decizional, cu 175 de voturi "pentru", 33 "împotriva" si 15 abtineri.
Una dintre cele mai importante prevederi ale legii sunt pensiile speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene.
Pensia speciala se acorda cu conditia ca persoana respectiva sa fi avut minimum un mandat întreg de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consiliu Judetean, iar în calcul se iau maximum trei mandate.
De asemenea, pensia speciala se cumuleaza cu orice alt tip de venit, inclusiv pensia normala, si se plateste din bugetul ministerului responsabil cu administratia publica.

Parlamentarii salajeni PSD si UDMR ar fi vrut
pensii speciale, cei de la PNL si PMP se opun,
USR-istii salajeni jubileaza ca au fost blocate

Deputatul salajean PSD Iuliu Nosa a votat legea si sustine pensiile speciale cu argumentul "incarcaturii" in exercitarea functiilor.
Si deputatul salajean UDMR Seres Denes a votat legea si sustine ca alesii merita o recompensa pentru ceea ce fac pentru comunitati.
Senatorul salajean PMP Cristian Lungu s-a opus clar, spunand ca interesele nationale sunt vandute pe "argintii" pensiilor speciale.
Iar deputatul salajean PNL Lucian Bode, care s-a abtinut de la vot, spune ca denunta demersurile PSD - ALDE, care aduc Romania inapoi in epoca Cozmânca - Nastase.
USR Salaj spune despre pensiile speciale ca PSD si ALDE au vrut sa reinventeze rasplata pentru baronii politici locali. Vicepresedintele USR Salaj, Zoltan Takas, a postat un mesaj pe facebok dupa decizia de marti a Curtii Consttutionale, spunand ca "este o victorie în lupta anti-coruptie, deoarece planul PSD-ALDE-UDMR era sa renunte la toate criteriile de integritate si performanta si sa politizeze întreaga administratie".
Foarte important, arata USR Salaj, este ca datorita deciziei CCR "NU intra în vigoare: pensiile speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consiliu judetean; numirile politice în administratie; luarea deciziilor de patrimoniu cu doar 50%+1 din totalul consilierilor locali/judeteni în functie, în loc de majoritatea de doua treimi".

 

 

COMENTARII

  1. Astia de la USR sunt tare al dracu dar uite ca mai fac cate una buna. Poporul moare de foame si astia vor si pensie pe langa ca au fost primari si si-au facut facutele.

  2. D-l Bode,ce parere aveti ca numai 3 parlamentari pnl au fost impotriva acestei magarii.Ce credibilitate mai aveti voi ca faceti opozitie,ca atunci cand e vorba de pus mana pe ciolan una doua uitati ca ar trebui sa fiti in opozitie.Culmea e ca desi de 2 ori CCR a hotarat ca aceasta lege e neconstitutionala,s-a incercat si a treia oara,mare nerusinare !\r\n

  3. Pensiile speciale pentru alesii locali incalca principiul egalitatii cetatenilor in fata legii.Adevarat.DAR PENSIILE SPECIALE ALE PARLAMENTARILOR,NU INCALCA NIMIC??? Exemplu concudent este Como care a fost ales cu mai putine voturi decat a unui primar de orasel si pentru ca doarme 4 ani in parlament va beneficia de pensie speciala,.Si ca el mai sunt sute de specimene parlamentare.

  4. Va dati seama cit de corecti sunt cei de la P N L si P M P tin cu poporul !!!!!!!! si totusi nui allege nimeni ! mai ales sunt intre ei si P D L isti care mai bine mor ei de foame ! numai sa aiba poporul !!!!!

  5. Eu cred ca si indemnizatia pe care o primesc consilieri locali,si judeteni ar trebui eliminata.Pt consilieri ar trebui sa fie o mandrie personala ca au fost alesi de comunitate pt a face ceva pt ei.Sa primesti bani pt o sedinta pe luna, care tine cateva ore mi se pare prea mult!

  6. Banuiesc ca nu vreti sa spuneti ca politicienii romani au onoare, nu au stiut niciodata semnificatia acestei virtuti , la ei nesimtirea si lasitatea sunt virtutile de baza.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.