SondajRSS Feed

Pe locul fostelor mine din Chiesd se va construi o frumoasa... puscarie

11 Ianuarie 2017

 

In ultima vreme se bate tot mai mult moneda pe amnistie si gratiere. Si asta in contextul in care presedintele partidului de guvernamânt este condamnat la inchisoare cu suspendare. Dar despre aceasta problema s-au scris... tomuri. 

Vorbind despre temnite si puscariasi, e bine sa stim ca si judetul nostru se va imbogati cu un penitenciar, ca toate judetele din jur au temnite. Din discutiile purtate cu Leontin Chis, primarul comunei Chiesd, am aflat ca ideea s-a nascut acum doi ani, când primaria a depus documentatie ca exista teren disponibil pentru un asemenea edificiu. Terenul se afla pe pasunea satului, acolo unde odata a fost sectorul minier. Zece hectare sunt necesare pentru penitenciar.
Primarul Chis spune ca a venit un grup de ofiteri topometristi de la Gherla, au cercetat terenul si au spus ca este propice pentru construirea inchisorii. Ofiterii au pus conditia ca sa suporte primaria cheltuielile cu utilitatile. Edilii au fost de acord. "Peste doua luni dupa aceasta vizita am fost informati ca s-a aceptat terenul si ca urmeaza sa se faca documentatia", spune primarul.
Locuitorii Chiesdului sunt bucurosi de construirea penitenciarului la ei in comuna, pentru ca se vor crea noi locuri de munca. Dupa inchiderea sectorului minier de la Chiesd, in zona a fost o penurie de locuri de munca. Prin infiintarea penitenciarului, la Chiesd s-ar crea in jur de 200 de posturi de gardieni, plus alte joburi auxiliare. "Sunt semnale ca penitenciarul a trezit din nou interes in rândurile celor ce se ocupa de acest domeniu", a mai spus primarul Chis.

30.000 de detinuti stau de-a valma in inchisori

In prezent, in Romania sunt aproximativ 30.000 de puscariasi. Sistemul penitenciar are 44 de unitati, dintre care 33 de penitenciare, sase penitenciare spital, trei centre de detentie, doua centre educative. 

Cei mai multi detinuti isi ispasesc pedeapsa in regim semideschis, urmat, ca efectiv de persoane, de inchisorile cu regim inchis.
Problema e ca penitenciarele au prea putine locuri, raportat la numarul de infractori, iar asta ne tine, in continuare, pe primul loc in Uniunea Europeana la numarul de condamnari CEDO pentru tratamentele inumane aplicate detinutilor.
Opt penitenciare aveau, in 2015, potrivit datelor oficiale, gradul de ocupare dublu fata de numarul de locuri. Media de ocu

Pe locul fostelor mine din Chiesd  se va construi o frumoasa... puscarie
pare a inchisorilor este 157,7 la suta.
"nghesuiala mare e si la penitenciarele din apropierea Salajului, acolo unde sunt trimisi, de obicei, condamnatii nostri. La Penitenciarul Satu Mare, in 2015 gradul de ocupare era de 238,66 la suta (568 detinuti pe 238 locuri), iar la Baia Mare gradul de ocupare era de 176,23 la suta (467 detinuti pe 265 locuri). Cele doua se incadreaza in categoria inchisorilor cu regim de detentie semideschis si deschis. La Penitenciarul Oradea, gradul de ocupare era de 157,21 la suta (632 detinuti pe 402 locuri), acesta fiind inclus pe lista inchisorilor de maxima siguranta si regim inchis.

Cheltuim aproape un miliard pe an cu puscariasii

Statul roman cheltuie, lunar, aproximativ 650 de lei numai cu intretinerea fiecarui detinut, fara alte chetuilei adiacente. La un calcul simplu, daca ne raportam la cei aproximativ 30 de mii de puscariasi, vom obtine 19 milioane si jumatate de lei, bani care se duc doar pentru intretinerea detinutilor. 

De precizat insa ca nu am luat in calcul cheltuielile cu salariile angajatilor din penitenciare si cele cu utilitatile din centrele de detentie (apa, curent, incalzire). In aceasta situatie, costurile se apropie de 2.500 lei pe luna, pentru un singur detinut. Prin urmare, inmultind cu 30.000, reiese ca avem o cheltuiala de 75 de milioane in fiecare luna cu puscariasii, aproape un miliard pe an.

Detinutii muncitori castiga 400 de lei pe luna

Detinutii care muncesc pe perioada detentiei primesc aproape o mie de lei pe luna. Din aceasta suma, 40 la suta este partea care le ramane lor, iar restul de 60 la suta merge la stat. Puscariasul nu poate dispune nici de banii care-i raman dupa bunul plac. Are voie sa cheltuie 75 la suta din ei pe durata executarii pedepsei, iar diferenta de 25 la suta e consemnata pe numele detinutului, urmand sa o primeasca, impreuna cu dobanda aferenta, cand va fi eliberat.

Vizualizari 5942
Comentarii articol

>

in 11 Ianuarie 2017 0:39

si dastea trebuie

>

in 11 Ianuarie 2017 2:05

Ar trebui spanzurati,ca

>

in 11 Ianuarie 2017 5:20

si tu!

>

in 11 Ianuarie 2017 6:57

RADU CAPILNASIU AICI E LOCUL TAU!

>

in 11 Ianuarie 2017 7:16

TRBUIE SCHIMBATE LEGILE ! DOAR CEI CARE SUNT PERICULOȘI TREBUIE INCHIȘI,CEILALȚI ,PUȘI LA MUNCĂ IN FOLOSUL COMUNITAȚII ȘI PREJUDICIILE BĂNEȘTI RECUPERATE !!!!

>

in 11 Ianuarie 2017 8:37

NUMAI DE PUSCARII AVEM NEVOIE?

>

in 11 Ianuarie 2017 9:52

Pentru un detint statul cheltuie2500??? pentru un copil 80 oare care investitie ar trebui sustinuta si incurajata?In ce tara traim?

>

in 11 Ianuarie 2017 10:04

multumim Como pentru sprijinul acordat in acest proiect ca ai gasit fonduri.

>

in 11 Ianuarie 2017 10:22

nu se face nicio inchisoare. dl primar nu stie

Afară cu "democraţia" !>

in 11 Ianuarie 2017 11:09

Pe vremea dictaturii comuniste, ştiţi, aia cruntă, tristă şi sinistră, se

>

in 11 Ianuarie 2017 15:12

pai atunci sa nu mai cheltuie statul 2500 lei/per si sa ii lase liberi sa ne dea in cap...doamne fereste....oricum is putini puscariasi la cati poate tara asta...

>

in 11 Ianuarie 2017 15:18

Asta-i democratia originala faurita de fostii comunisti care au confiscat tara. Ii asteptam cu drag la inchisoarea de lux de la Chiesd pe Ponta, Dragnea, Tariceanu, Sova, Olguta si ceilalti penali din Parlament si Guvern.

>

in 11 Ianuarie 2017 15:49

Pt. cel de la 15,18, ESTI RAU FRUSTAT, pacat de asa gandire,esi tanar si ar trebui sa fi mai optimist.

>

in 11 Ianuarie 2017 21:07

Eu as redeschide mina. Ar fi combustibil destul de accesibil pentru sezonul de iarna. Mai nou carbunele este cautat din cauza pretului scazut. Se exporta cu succes din zona Voivozi-Popesti in Ungaria.

...>

in 12 Ianuarie 2017 7:41

Mina din Chiesd era sa se deschida fostul primar a fost gasita si un investitor austriac ptr mina din Chiesd dar birocratia in parlament e foaete mare ... si finantatorul a trebuit sa renunte la a redeschide mina din Chiesd din pacate...

...>

in 12 Ianuarie 2017 7:46

Mina din Chiesd era sa se deschida fostul primar a fost gasita si un investitor austriac ptr mina din Chiesd dar birocratia in parlament e foaete mare ... si finantatorul a trebuit sa renunte la a redeschide mina din Chiesd din pacate...

>

in 14 Ianuarie 2017 14:26

Spor la lucru,poate reusiti sa terminati lucrarea p

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.