Patronii de baruri și restaurante pun din nou lacăt pe ușă

0
516

Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj a confirmat, luni, o decizie anticipată printr-o hotărâre adoptată încă de săptămâna trecută și anume faptul că activitatea barurilor, restaurantelor și sălilor de jocuri de noroc pe raza municipiului Zalău și a comunelor Bănișor, Carastelec și Hereclean este suspendată, după ce rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile a depășit valoarea de 3/1000 locuitori, în UAT-urile menționate.

Totuși, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective, iar activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru clienții cazați în aceste spații, în localitățile menționate.

În același timp, sunt permise prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cum sunt: terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, cu asigurarea unei distanțe de minimum doi metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.

Măsurile se vor mențe până când rata incidenței cumulate a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile va ajunge sub valoarea de 1,5/1000 locuitori, de regulă 7 zile consecutiv.

Începând de luni e obligatorie purtarea măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul și gura, pe o rază de 50 m în jurul unităților de învățământ preuniversitar precum și a unităților sanitare (spitale, cabinete medicale și alte asemenea) din județul Sălaj.

CJSU Sălaj a decis să permită organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu participarea cel mult a unui număr de 50 de persoane în interior si de maximum 100 persoane în exterior și cu respectarea regulilor de distanțare fizică, a principiilor și măsurilor generale prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1.228 din 3 iulie 2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 care trebuie implementate de către cei care organizează cursuri de perfecționare, formare, instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, precum și unele activități specifice organizate de către instituțiile cu atribuții în domeniul apărării naționale, ordinii și siguranței publice și cele din domeniul diplomatic.

Reamintim faptul că în acest moment cinci unități școlare din Sălaj desfășoară doar cursuri on-line, respectiv Liceul de Artă “Ioan Sima”, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”, Colegiul Naţional “Silvania”, Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău și Liceul Tehnologic “Cserey Goga“ din localitatea Crasna. La cele cinci se adaugă, din această săptămână, și Școala Gimnazială “Gheorghe Lazăr“ din Zalău.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here