Patroni amendați pentru muncă nedeclarată

0
1247

Deși aveau contractul de muncă suspendat, angajații erau prezenți la serviciu.

11 patroni sălăjeni au fost amendați de inspectorii de la ITM pentru muncă nedeclarată.

Controale s-au făcut la 104 agenți economici din județ, în perioada 15 iunie – 22 august 2020, în cadrul campaniei naționale privind verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă.

La 11 firme au fost identificate 14 persoane prestând muncă nedeclarată: șapte persoane munceau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă, cinci persoane desfășurau activitate în perioada de suspendare a contractului individual de muncă, două persoane lucrau în afara programului stabilit prin contractele individuale de muncă cu timp parțial. Ca urmare a contravențiilor constatate, au fost aplicate 11 amenzi în valoare totală de 280.000 lei.

Pe lângă munca nedeclarată, inspectorii de muncă au constatat și alte neconformități referitoare la nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară, nerespectarea obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, nerespectarea obligatiei de eliberare a adeverinței de vechime în muncă la încetarea activității salariatului. Amenzile aplicate pentru alte fapte contravenționale decât munca nedeclarată au fost în valoare de 25.000 lei.

Inspectorii ITM au aplicat și 102 avertismente pentru nerespectarea dispozițiilor legale privind sărbătorile legale, nerespectarea prevederilor privind munca suplimentară, nerespectarea obligației păstrării copiei contractului individual de muncă pentru toți salariații din locul de muncă respectiv, nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor suspendării contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților în format electronic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here