SondajRSS Feed

Situatie jenanta la conducerea invatamantului salajean

Parchetul a gasit un suspect in dosarul sensibil de la Inspectoratul Scolar Salaj

10 Noiembrie 2017

Ancheta care vizeaza modul dubios in care Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a pierdut 1,1 milioane de lei dupa retrocedarea Palatului Copiilor face progrese. Daca in luna iulie purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau, Vladimir Munteanu, ne spunea ca exista in derulare doar o ancheta "in rem* privind savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si neglijenta in serviciu, ieri ne-a confirmat faptul ca exista si un suspect in aceasta cauza. 

“S-a dispus inceperea urmaririi penale fata de suspectul J.V., in legatura cu savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu”, a declarat pentru Graiul Salajului purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau.
Coincidenta sau nu, initialele prezentate de procurori, J.V., corespund cu initialele fostului consilier juridic de la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, care s-a pensionat in urma cu cateva luni, chiar in perioada in care au inceput sa fie facute publice problemele din institutie. Ramane de vazut daca "suspectul" a facut totul de capul lui sau "impins" si de altcineva.

Ministerul Educatiei a sesizat DNA dupa ce ISJ "a facut cadou" milionul

Problemele de la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj au fost scoase de sub pres de mai marii din Ministerul Educatiei, care au venit in control in teritoriu. Asa s-a aflat ca Inspectoratul Scolar, in loc sa ia niste bani care i se cuveneau, a ajuns sa fie bun de plata. Toate baiurile se invart in jurul cladirii din Zalau in care a functionat Palatul Copiilor. Imobilul a fost retrocedat in 2009, dar ISJ Salaj a investit aici peste un milion de lei pentru modernizarea cladirii existente si extinderea acesteia cu spatii noi. Inspectoratul Scolar Judetean a dat in judecata proprietarii imobilului pentru a recupera banii investiti, iar in 2011 Curtea de Apel Cluj, printr-o decizie definitiva si executorie, a obligat proprietarii imobilului sa plateasca institutiei suma de 1,1 milioane de lei. Aceeasi solutie a fost pronuntata, in 2012, si de Înalta Curte de Casatie si Justitie, unde s-a ajuns ca urmare a faptului ca proprietarii cladirii au atacat sentinta instantei clujene. Cu o hartie oficiala favorabila in mana, Inspectoratul Scolar nu a mai facut insa demersurile necesare pentru a intra in posesia banilor. Codul de procedura civila spune ca dreptul de a obtine executarea silita se prescrie în termen de 3 ani. Termenul de prescriptie începe sa curga de la data când se naste dreptul de a obtine executarea silita. În cazul hotarârilor judecatoresti, termenul de prescriptie începe sa curga de la data ramânerii lor definitive.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au deschis procedura de recuperare a banilor abia in 2015, adica cu un an mai tarziu decat ar fi trebuit. Culmea, demersul lor a demarat dupa ce proprietarii cladirii care a gazduit Palatul Copiilor le-au trimis, prin executor, o hartie din care aflau ca isi pot lua adio de la bani, deoarece s-a implinit termenul de prescriptie inca din 2014.
Dupa controlul efectuat de reprezentanti ai Ministerului Educatiei, acestia au sesizat DNA Cluj, care, la randul sau, a trimis dosarul catre procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau.

Istoria cladirii buclucase si gramada
de bani platiti de Inspector

Parchetul a gasit un suspect in dosarul  sensibil de la Inspectoratul Scolar Salaj
atul Scolar

Palatul Copiilor din Zalau a fost retrocedat in 2009 urmasilor vechilor proprietari, familia Faluvegy, printr-o hotarare a "naltei Curti de Casatie si Justitie. Decizia de retrocedare a fost luata dupa ce, in anul 1999, Curtea de Casatie si Justitie a constatat ca aceasta cladire a fost preluata in mod abuziv de catre statul roman.
Deoarece noii proprietari nu au reusit sa se înteleaga cu reprezentantii Ministerului Educatiei în legatura cu conditiile de retrocedare, proprietarii au decis sa deschida în 2010 un proces la Tribunalul Salaj. În urma procesului, magistratii instantei salajene au decis, în 2012, ca ISJ Salaj si Palatul Copiilor sa plateasca chirie din 2003 pâna în 2012 pe teren, cladirea veche si constructiile noi facute de stat. Initial, cele doua institutii aveau de platit chirie pentru terenul în suprafata de 5.324 metri patrati, suma de 1.390.600 lei si 8.480 lei lunar, pâna la predarea efectiva a imobilului; pentru cladirea veche suma de 181.200 lei si 1.558 lei lunar, pâna la predarea efectiva a constructiei, iar pentru constructiile noi facute de Statul Român, suma de 1.050.648 lei si 4.169 lei lunar, pâna la predarea efectiva a cladirilor.
Ulterior, hotararea luata de magistratii salajeni a fost atacata la Curtea de Apel Cluj, care a decis în februarie 2013 sa reduca sumele pe care ISJ Salaj si Palatul Copiilor le au de platit. Astfel, Curtea de Apel Cluj a obligat cele doua institutii sa plateasca proprietarilor despagubiri în suma de 379.912 lei pentru cladirea veche si teren, pentru perioada mai 2004 - decembrie 2012, iar pentru cladirile noi despagubiri în suma de 40.936 lei, pentru lunile noiembrie 2012 - februarie 2013. Sentinta, definitiva si executorie, este si irevocabila, conform unei decizii a Înaltei Curti de Casatie si Justitie din februarie 2014.

La Inspectoratul Scolar mai sunt si alte baiuri

Am aflat, din mai multe surse neoficiale, ca Inspectoratul Scolar Judetean Salaj nu mai are de multa vreme nici masini, acestea fiind fie vandute, fie puse sub sechestru. ISJ nu mai are masini proprii, dar conducerea Inspectoratului nu circula nici pe jos. Aceleasi surse sustin ca reprezentantii institutiei ar fi inchiriat o masina.
E posibil ca gaurile pe care ISJ Salaj a fost nevoit sa le acopere cu masinile din dotare sa provina tocmai din sumele pe care le-a avut de platit cu titlu de chirie pentru cladirile de la Palatul Copiilor, in baza sentintelor judecatoresti.
Pentru a nu fi acuzati ca prezentam informatii neverificate din mai multe parti, am cerut lamuriri tocmai de la principala sursa, Inspectoratul Scolar. Doar ca reprezentantii institutiei nu au raspuns deocamdata solicitarii noastre in legatura cu acest subiect delicat. Vom reveni cu detalii de indata ce vom primi raspunsul Inspectoratului Judetean Scolar Salaj.

 

Vizualizari 7100
Comentarii articol

>

in 10 Noiembrie 2017 4:33

Doamne ajuta, vrem sa se faca lumina in acest caz! Sa-si deschida gura, Marcel Lucaciu, "purtatorul de vorbe", si sa ne spuna ce se intampla pe-acolo, nicidecum sa taca intr-un stil pesedist, netransparent, neeuropean, specific acestei "doamne", sotie de senator, impostoare pe un post nedemn de ea, necuvenit unei profesoare, absulut mediocra!

>

in 10 Noiembrie 2017 5:33

ISJ= mafia PSD

oferta de imprumut>

in 10 Noiembrie 2017 5:37

>

in 10 Noiembrie 2017 7:25

O proasta, la carma ISJ= Pop Luci=senatoreasa, sotia lui Pop Gheorghe, Senatorul cel Analfabet!

>

in 10 Noiembrie 2017 7:31

5:37 - futu-ti imprumutul matii! Pe cine vreti sa mai jagmaniti sau sa pacaliti? Feriti-va oameni buni de nenorocitii astia.

>

in 10 Noiembrie 2017 8:21

BRAVO!BRAVO! In sfarsit un articol destul de complex despre situatia ISJ, insa nu complet! Mai puteti adauga detalii referitoare la persoanele care poarta in fapt raspunderea legala pt asta, adica minunatii fosti si actuali lideri ai ISJ. "Fetele" de la ISJ au tratat problema ca si cum ar fi un cos pe fata:l-au acoperit cu fond de ten pana s-a facut ditamai buboiul! Care o sa explodeze imediat! Unde era senatoreasa cand s-au intamplat treburile astea? Culmea, facea parte din conducere! Dar ea n-are nici o vina, nu? Ca nu era sefa mare, era doar numarul 2 in ISJ pe vremea aia si arunca vina pe cine apuca! Pe incompetenta J.V. (care nu s-a pensionat, apropo!) si pe fostii incompetenti si indiferenti Bancea si Abrudan! Doamne, daca Parchetul ar gasi-o pe amarata de J.V. vinovata, ce bine ar scapa toti ceilalti! Are grija senatorul Pop sa se faca treaba ca lumea sa isi protejeze nevestica! Ca doar nu-i degeaba senator!

>

in 10 Noiembrie 2017 8:55

J.V ESTE MEMBRU ACTIV PNL EX (PDL)

>

in 10 Noiembrie 2017 9:36

Acolo poate la insistenta UDMR-ului s-au facut toate astea, santaj cu PSD poate

>

in 10 Noiembrie 2017 10:05

In 2009 cand s-a retrocedat cladirea cine era la putere???

>

in 10 Noiembrie 2017 15:26

Pt 8.55 nu poti sa treci si sa o f ....pe mata in loc sa afirmi ca J. V este membra pnl si pdl ? Cit kkt incape in rinza ta bou sau vaca dupa caz ? In 2018 o sa vezi cum arata puscaria pe interior nu numai pe afara jigodie psd , cium? rosie!

>

in 10 Noiembrie 2017 15:40

Cei trei inspectori scolari generali (Abrudan, Bancea, Pop Maria) in cauza s-au blindat luandu-si avocati fiecare in parte. De neglijenta in serviciu nu poate fi acuzata numai jurista ISJ, ci si cei trei corifei care au prima semnatura. Chestia cu "un suspect" este cusuta cu ata alba! Principala vinovata este Pop Maria care este generalesa din 2014 si pe care n-o interesa deloc bunul mers al institutiei, ci doar alegerile pesediste, "sotul ei sa mai aiba un mandat" (laitmotivul ei), asadar acesta femeie poate fi acuzata de "neglijenta in serviciu", nu numai jurista. Apropo, Jeler Viorica nu este la pensie, ci la Sc."Iuliu Maniu", unde preda matematica. Va mai spun un detaliu care demonstreza "neglijenta in serviciu" a acestei doamne: cei doi elevi de la API,care au copiat la Bac' 2017, au castigat procesul cu ISJ, obligand institutia la plata unei sume de bani! Nu mai era Jeler la ISJ, era o casa de avocatura platita de Pop Maria, de ISJ. Pop Maria Luci, senatoreasa, mai are o casa de avocatura din Cluj, bagata in problema ei persoanala. Cele doua case de avocatura sunt platite din bani publici, bineinteles! Apropo de masini, acesta femeie care isi permite ce vrea in Salaj (ca Dragnea in Teleorman) a inchiriat de la ISJ Cluj o masina!!!

>

in 10 Noiembrie 2017 15:44

Mai, da' nu sesizeaza nimeni ca femeia asta toaca tot ce are inspectoratul? Mii de euro de la ISJ merg la avocatul de la Cluj ca s-o scoata basma curata! Si tot o gramada de bani merg si la casa de avocatura din Zalau prin care i-a chemat in instanta pe Bancea si pe Abrudan sa plateasca ei oalele sparte! Asta cheltuie tot ce se poate cheltui! Da' daca ISJ nu mai are masini, atunci le mai trebuie sofer? Chiar n-o ia nimeni la rost pentru felul in care toaca banii? Tare mi-as dori o continuare la articolul asta prin care sa se aduca lamuririle necesare! Si apropo se raspundere, in situatii de-astea io stiu ca deciziile de nivelul asta se iau in consiliul adminiatrativ al institutiei, ceilalti unde sunt. Poate ne ajuta doamna ziarista cu detalii legale ca muritorii de rand (cum as fi eu) nu cunosc asa bine legile si asa lamuriti mai bine opinia publica...

>

in 10 Noiembrie 2017 15:45

Jeler Viorica nu a fost inregimentata politic, astea sunt prostii ale echipei psd de la inspectorat. Ea, nu era prea bine pregatita profesional, dar ce sa-i faci, intre atatia incompetenti, Jeler era buna.

>

in 10 Noiembrie 2017 18:04

Chiar asa prost sa fie Parchetul? Suspectul intr-o institutie sa fie juristul? Nu directorul, nu inspectorul sef? Ma, lasati???

>

in 10 Noiembrie 2017 19:39

Suspectul, un jurist, intr-o insistutie? Ne prostiti ca la alegeri? "indrazneste sa crezi!".

>

in 10 Noiembrie 2017 19:43

Buba este la Pop Maria, senatoreasa, sotia lui Pop Gheorghe, senatorul analfabet, ....DNA-ul actioneaza!

Ciobanca>

in 11 Noiembrie 2017 0:39

PSD egal Mafie

>

in 11 Noiembrie 2017 8:47

Dumnezeu nu culca-te,vorba lui Korcsi bacsi.

>

in 11 Noiembrie 2017 10:52

"Situatie foarte jenanta la Inspectoratul Scolar Salaj!" Cum poate fi altfel cu asemenea inspector scolar general? Maria Luci Pop, un profesor slab, dar este sotia lui Ghita POP, un senator analfabet ce "reprezinta" si face judetul de rusine pe unde umbla.

>

in 11 Noiembrie 2017 20:27

mai vedeti si in curtea blondinei din simleu udemerista kovaci irina. parca si dansa implicata in proprietatile familiilor unguri . oare de ce era necesar sa fie acolo aceasta blondina prietena cu seres deputat udmr

>

in 12 Noiembrie 2017 7:57

E IMPLICAT SI L.BALINT ZIS COMO,A PROMIS CA FACE DREPTATE

>

in 12 Noiembrie 2017 10:45

Lasa-l pe Como. aici sunt jocuri murdare PSD si UDMR.

>

in 12 Noiembrie 2017 12:31

Liviu Balint e ca o gura de aer in psd, o figura proaspata

>

in 12 Noiembrie 2017 16:20

Liviu balilt sio luat longbord sa mearga la sservici

>

in 12 Noiembrie 2017 21:00

Un singur suspect, intr-o institutie, si acela este juristul!!!! Nu inspectorul general, nu adjunctii, cu Consiliul de Admnistratie!!! O problema pe care vor ai nostri procurori s-o coase cu ata alba!!

Oferta super>

in 20 Noiembrie 2017 22:06

????Ca tot se apropie sarbatorile nu doriti sa aveti niste bani in plus?Daca sunteti curiosi si doriti sa aveti banuti in plus va rog sa lasati un comentariu cu ce doriti voi si eu va voi contacta intr-un timp scurt sa va spun despre ce este vorba.Email:ameliamadalinasobec@yahoo.com

E?ti pe lista neagr??>

in 1 Decembrie 2017 2:26

Sunte?i

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.