SondajRSS Feed

Pacientii internati au deptul la decontarea medicamentelor cumparate, dar prea putini se incumeta sa-si bata capul cu sistemul

13 Februarie 2018

Nu sunt putini cei care au fost nevoiti sa cumpere medicamente ori materiale sanitare pe perioada cat au fost internati in spital. Desi odata ce esti internat, spitalul trebuie sa-ti asigure exact tratamentul recomandat de medic. Dar nu-l are. Adesea, din pacate. Asa ca te duci sau iti trimiti apropiatii la cumparaturi la farmacie, sa te faci bine. 

Trebuie sa stiti insa ca de fiecare data cand se intampla astfel aveti dreptul sa va recuperati banii cheltuiti pentru aceste produse sau servicii. Nu s-ar spune ca pacientii stiu, daca ne luam dupa numarul destul de mare de internati care isi cumpara medicamente si numarul redus de pacienti care au solicitat decontarea medicamentelor.
Ministrul Sanatatii a iesit duminica seara pe postul national de televiziune, avertizand ca managerii spitalelor care nu deconteaza medicamentele vor fi sanctionati. A si oferit unele indicatii pentru rambursare.
Legea prevede ca spitalele care cer bolnavilor sa-si cumpere medicamnete sau materiale sanitare pe durata internarii sa fie sanctionate cu 1 la suta din valoarea contractului cu casa de asigurari de sanatate. Ba se poate merge pana la rezilierea acestuia. “nsa, potrivit Legii 157/2008, bolnavii pot primi inapoi banii pe care i-au cheltuit in spitale, in perioada internarii.

Birocratia e colosala, dar sunt banii tai

“n contractul spitalului cu casa de sanatate este stipulat faptul ca pacientii pot sa-si cumpere medicamente sau materiale sanitare cat timp sunt internati in spital, urmand ca rambursarea cheltuielilor sa se faca respectand o anumita procedura. Sunt niste pre-conditii. O birocratie stufoasa si descurajanta.
Daca acele produse nu sunt in spital, daca medicul curant a facut solicitarea catre conducerea spitalului sa achizitioneze produsele respective si conducerea spitalului n-a reusit achizitionarea in timp util. Apoi, achizitionarea unui medicament trebuie sa fie justificata. Spitalul trebuie sa fie instiintat ca, neexistand acel medicament, pacientul trebuie sa-l cumpere. Trebuie facut un refera

Pacientii internati au deptul la decontarea  medicamentelor cumparate, dar prea putini  se incumeta sa-si bata capul cu sistemul
t pentru pacient, sa stie ce medicament sa cumpere.
“n vederea rambursarii de catre spital a banilor cheltuiti, pacientii trebuie sa depuna la secretariatul spitalului un dosar care sa cuprina cererea de rambursare, datata si semnta, copie dupa biletul de iesire din spital, copie dupa un act de identitate care sa contina CNP-ul, reteta emisa de medicul curant, chitante, bonuri fiscale, factura pentru medicamentele sau materialele sanitare. Interesant, ca in lege nu se prevede in cat timp trebuie sa fie rambursati banii de la spital catre pacient. Si astfel banii tai pot sta blocati mai ceva ca taxa auto.

Doar doi pacienti au cerut Spitalului Judetean
decontarea medicamentelor, intr-un an intreg

Trist este ca majoritatea pacientilor care cumpara medicamente in timpul spitalizarii nu sunt informati ca acestea se pot si deconta.
Potrivit Lilianei Nega, managerul Sitalului Judetean de Urgenta Zalau, anul trecut au fost doar doua solicitari de decontare a medicamentelor cumparate din farmacii de cei internati. Asta nu inseamna ca numarul celor care au cumparat medicamente nu a fost mai mare.
Liliana Nega spune ca nu a avut reclamatii in privinta rambursarii banilor catre pecienti si precizeaza ca conducerea spitalului se straduieste sa nu lipseasca medicamentele din stoc, acoperind necesarul.
“n ceea ce priveste decontarea medicamentelor cu o alta denumire inscrisa pe reteta, managerul Neaga afirma ca sunt decontate medicamentele cumparate din farmacii, indiferent de denumire, numai sa contina aceeasi substanta activa, in acelasi gramaj.

Vizualizari 1399
Comentarii articol

>

in 13 Februarie 2018 10:36

Sunt destui medici care deconteaza medicamente cica le-au folosit la pacienti si pe urma le mai si vand la negru...ce sa mai deconteze si pacientii ???

>

in 13 Februarie 2018 21:16

oare banii care i au luat de la noi nu ni dau inapoi?

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.