Păcatul originar

0
202

Bună să vă fie inima dragilor!
Se povestește că Vladimir Putin profitase de o întâlnire a Grupului celor 8 pentru a-i cere lui Tony Blair și lui Jacques Chirac să inaugureze un muzeu total renovat la Sankt Petersburg, fostul Leningrad. Cei trei taie panglica inaugurală, după care pășesc pe culoarele maiestuoase ale muzeului. Pe când făceau ocolul unei săli, cei trei șefi de stat se opresc dintr-o dată muți de uimire dinaintea unui mare tablou, o capodoperă reprezentând paradisul terestru. Se vedeau acolo Adam și Eva, în ținuta căreia cel dintâi om i-a dat numele, cu frunzele din viță de vie la locul unde trebuiau să fie, cu pomul cunoașterii binelui și al răului pe poziție, cu rodul arborelui vieții reprezentat de un măr, cu șarpele învârtindu-se în jurul pomului. Atunci Tony Blair începe primul să facă o glumă:” Dacă-mi dați voie, Adam și Eva erau englezi, uitați-vă la fețele lor și puteți vedea caracterul placid ce se degajă din ele.” Jacque Chirac îl întrerupe: ”Hmm, nu cred că lucrurile stau chiar așa. Uitați-vă la șarmul acestor persoane, mai mult ca sigur că Adam și Eva erau francezi. La care Vladimir Putin: ”Domnilor, o să vă împac eu. Adam și Eva erau ruși. Pentru ca să le dai un arbore și să-i faci să creadă că acela era paradisul, așa ceva nu se poate întâmpla decât în Rusia.”
Păcatul originar este ținta multor ironii. Un profesor de teologie spunea cu umor: ” Nu se știe foarte bine dacă păcatul originar a existat, dar îi putem vedea foarte bine consecințele.” Așa că dogma referitoare la păcatul originar este sursa, pentru noi, creștinii, unei mari speranțe. Pentru că asta înseamnă că sursa răului a fost stabilită: el nu este o fatalitate care ar fi înscrisă în natura lucrurilor; el nu se confundă defel cu limitele inerente oricărei realități create, el nu vine de la Dumnezeu, cel care a creat toate lucrurile bune. Originea primară a păcatului stă în libertatea creaturii spirituale, de atunci încolo, frontiera dintre bine și rău trece prin inima fiecăruia.
Pierre Trevet (Pildele unui preot de la țară)
Dragilor, avem în noi puterea răului dar și puterea binelui. Primii pași către bine ni se cuvin, totul începe de la voința noastră bună, singura care ne aparține, restul completează Dumnezeu. Acolo unde s-a înmulțit răul, ”s-a revărsat cu prisosință harul” , ne spune Pavel în epistola către romani. Să-ndrăznim să cerem harul lui Hristos asupra noastră, singurul alaturi de care putem birui !
O zi minunată! Pace și bine!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here