„Onisifor Ghibu. Viaţă şi idealuri sociale”

0
115

Viața dascălului și omului politic e așternută pe hârtie de Traian Vedinaș, scriitor originar din localitatea sălăjeană Lazuri, comuna Valcău de Jos.

La Editurile „Școala Ardeleană” (Cluj-Napoca) și „Caiete Silvane” (Zalău) a apărut, sub egida Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, ediția a II-a, revăzută și adăugită, a cărții „Onisifor Ghibu. Viaţă şi idealuri sociale” de Traian Vedinaș, cu o prefață de Ioan-Aurel Pop. Proiectul editorial este dedicat Centenarului Marii Uniri.

„Traian Vedinaș iluminează toate laturile unei vieți de epopee, revelându-ne un Onisifor Ghibu jurnalist, dascăl, pedagog, om politic, educator al tinerilor și al națiunii, memorialist, organizator de instituții și de țară. După îndelungi studii și după profunde meditații asupra acestui destin ieșit din comun, autorul îi pune protagonistului cărții sale cel mai potrivit sigiliu: «dascăl de pedagogie națională». Este de prisos să spun că, mai ales în aceste vremuri de pierdere a echilibrului moral, lectura cărții de față înseamnă aproprierea unui ghid de bună conduită civică românească și universală”, scrie Ioan-Aurel Pop în prefața volumului.

„Luată în întregul ei, opera lui Onisifor Ghibu – cărți despre istoria educației și învățământului, cărțile-proiect pentru educația în societatea românească, paginile de jurnalism, memoriile Pe baricadele vieții, precum și cele trei tomuri ale jurnalului (acoperind perioada anilor ’40-’70) – ne-a lăsat moștenire un buchet de idealuri: omul să se manifeste ca om în lumina adevărului, să promoveze binefacerile dreptății, să cultive bucuriile creației culturale, politice, economice și organizaționale, să iradieze celorlalți pace și seninătate sufletească, să-și activeze mereu credința și iubirea pentru neam, ca parte specifică a umanității, ocrotită pretutindeni în lume de interfețele sacrului”, spune autorul.

Traian Vedinaș s-a născut în 15 septembrie 1947, în localitatea Lazuri din comuna Valcău de Jos. Este critic și istoric literar, Doctor în filosofie, autor a numeroase articole, cărți și studii de cercetare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here