OMS: Tinerii sănătoşi ar putea să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 abia în 2022

0
115

Tinerii sănătoși ar putea să nu fie vaccinați pentru noul coronavirus înainte de 2022, în condițiile în care autoritățile din domeniul sănătății se concentrează mai întâi pe imunizarea persoanelor vârstnice și vulnerabile, au declarat, miercuri, oficiali ai OMS.

Cercetătorul șef al OMS, doctorul Soumya Swaminathan, a spus că lucrătorii din sectorul medical, cei din scetoarele esențiale și vârstnicii vor primi primii vaccinul, dar că detaliile referitoare la priorități sunt încă stabilite de OMS și grupurile sale consultative. Desigur, un vaccin pentru noul coronavirus trebuie mai întâi să fie declarat sigur și eficace de către OMS, Uniunea Europeană sau Statele Unite.

Lucrurile nu vor reveni la normal prea curând

„Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcționa așa”, a spus medicul.

Aceasta a mai adăugat că lumea va avea cel puțin un vaccin sigur și eficace până în 2021, dar acesta va fi disponibil în „cantități limitate”. Grupul strategic de experți în imunizare al OMS a publicat recent orientări pentru țări cu privire la modul de stabilire a prioritizării diferitelor grupuri de oameni.

Linia întâi e prioritară pentru primirea vaccinului

„Majoritatea oamenilor sunt de acord că va începe cu lucrătorii din domeniul sănătății și lucrătorii din prima linie, dar chiar și atunci trebuie definit care dintre aceștia prezintă cel mai mare risc și apoi vârstnicii și așa mai departe”, a conchis medicul.

Mai mult de 10 vaccinuri împotriva COVID19, din întreaga lume, se află în studii clinice de fază finală, iar pe măsură ce diferite vaccinuri pot primi aprobarea pentru a fi distribuite, SAGE va publica îndrumări cu privire la populațiile pentru care este cel mai potrivit vaccinul și cum să fie distribuit, a adăugat ea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here