O statuie a lui Mihai Viteazul, pentru creșterea calității estetice a Zalăului

2
1447


Consilierii locali din Zalău sunt chemați să voteze vineri, în cadrul primei ședințe ordinare a noului Consiliu Local, un proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de urbanism „Plan Urbanistic de Detaliu pentru amplasare monument de for public – statuia lui Mihai Viteazul – amenajare spațiu (alei pietonale și mobilier urban)” pe bulevardul  Mihai Viteazul, în fața blocului Scala.

Proiectul amplasării unei statui a domnitorului român legat de Sălaj prin celebra bătălie de la Guruslău este unul mai vechi, de el vorbindu-se în numeroase rânduri, inclusiv în recenta campanie electorală pentru alegerile locale.

Iată că acum se mai face un pas pentru punerea în practică a proiectului, respectiv se dorește aprobarea planului urbanistic de detaliu pentru zona unde urmează a fi amplasată statuia.

Potrivit soluției propuse, statuia se va realiza din bronz, cu un soclu din beton armat, placat cu piatră de calcar sau de granit. Pentru amenajările din jurul statuii se vor folosi pardoseli de exterior antiderapante și soluții peisagere cu vegetație joasă, de tip gazon, arbuști ornamentali și vegetație medie. Mobilierul urban ar trebui să fie unul ergonomic, din material rezistente la intemperii.

“Prin poziționarea sa, amplasamentul se dovedește a fi propice investiției, crescând calitatea estetică a peisajului urban. (…) Propunerea se va armoniza cu proiectul municipalității pentru amenajare de trotuare și piste de biciclete pentru bulevardul Mihai Viteazul și pentru strada Simion Bărnuțiu”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.   

Municipalitatea a dorit realizarea acestei statui în anul Centenarului, 2018, când a și prevăzut în buget suma de 50.000, o sumă identică fiind așteptată de la Ministerul Culturii, însă proiectul nu s-a mai materializat.     

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here