O noua taxa! Guvernul Dancila ne obliga sa platim pungile de plastic

8
603
O noua taxa! Guvernul Dancila ne obliga sa platim pungile de plastic

In sedinta de Guvern de marti, 3 iulie, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu si a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, una dintre principalele modificari referindu-se la majorarea cuantumului eco-taxei pentru pungile din plastic de la 0,10 lei, cat este in prezent, la 0,15 lei. Noile prevederi obliga taxarea oricarui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Sunt exceptate de la plata alternativele ecologice (biodegradabile si compostabile), ca de exemplu produse din amidon sau celuloza, care respecta standardul SR EN 13432:2002.

Anul trecut, in aprilie 2018, Parlamentul Romaniei a modificat Legea 249/2015 cu privire la modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor provenite din ambalaje, si a stabilit, in conformitate cu normele europene, interzicerea introducerii pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire, cu maner, incepand cu 1 iulie 2018, si, din 1 ianuarie 2019, si comercializarea lor.

Pe langa cresterea cuantumului ecotaxei, noile prevederi obliga taxarea oricarui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Sunt exceptate de la plata alternativele ecologice (biodegradabile si compostabile), ca de exemplu produse din amidon sau celuloza, care respecta standardul SR EN 13432:2002

O alta noutate importanta vizeaza unitatile administrativ-teritoriale care nuau organizat serviciul public de salubrizare. Astfel, s-a propus un sistem de impunere, in acord cu evolutia indicatorilor de generare a deseurilor municipale (kg/locuitori/zi) prevazuti in Planul National de Gestionare a Deseurilor pentru anii 2019 si 2020, care au fost multiplicati cu numarul de zile calendaristice din anul de raportare.

"Unitatile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare vor plati contributia de 50 lei/tona pentru intreaga cantitate de deseuri municipale estimate ca fiind generate potrivit indicilor prevazuti in Planul National de Gestionare a Deseurilor, respectiv de 233 kg/locuitor/an in mediul urban si 105 kg/locuitor/an in mediul rural. Aceasta masura va conduce la stimularea organizarii serviciului de colectare la nivelul UAT-urilor pentru asigurarea indeplinirii obiectivului anual de reducere a cantitatilor de deseuri eliminate prin depozitare din deseurile municipale", se arata intr-un comunicat al Ministerul Mediului.

in plus, actul normativ prevede modificarea contributiei de la 3% la 2% aferenta veniturilor obtinute de catre detinatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica, realizate din vanzarea tuturor deseurilor.

COMENTARII

  1. Am inteles ca poluez trebuie sa platesc,dar cu banii aduna-ti dece toate râurile, padurile,santurile....etc.sunt pline de flacoane,doze....etc.?cine face curat???

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.