SondajRSS Feed

 

Se impune o repartie pentru personalitatea primului primar al Zalaului, Iulian Domsa

O 'gaura' a Anului Centenar criticata dur de consilierul judetean Paul Maghiu

11 Martie 2019

Consilierul judetean Paul Maghiu, care are, printre altele, si studii superioare in istorie, remarca o mare scapare a Anului Centenar in Salaj, pe care o considera o lipsa intentionata a conducerii judetului si o comenteaza, in consecinta, foarte critic. Este vorba de numirea, in urma cu 100 de ani, a primului primar al Zalaului, liberalul Iulian Domsa.

"La 100 de ani de la numirea primului primar român de dupa Marea Unire din 1918, nimeni (dar absolut nimeni!) nu aminteste nimic despre acest eveniment. Sigur, Iulian Domsa, primul primar român al Zalaului, a fost un liberal, asa ca s-ar putea ca istoria „pe bune” sa la cada greu socialistilor care conduc azi municipiul si judetul.
Liberalul Iulian Domsa a fost comandant al Garzilor Nationale Române din judet, primar al Zalaului, prefect si senator liberal al Salajului. Tot el a luptat pentru ca Zalaul sa devina capitala de judet, iar în 1968 a facut lobby pentru ca judetul Salaj sa nu fie pur si simplu desfiintat de comunisti.
Asa ca, fie si din ratiuni pur administrative, acest important liberal salajean ar trebui sa se bucure de mai multa apreciere.
Altfel, la cât de bine e administrata România astazi, cred si eu ca nu prea avem motive de sarbatorit. La fel cum artizanii Unirii din 1918 nu ar avea motive de bucurie constatând ca la conducerea tarii (si chiar a unor judete judete din Ardeal) se afla o sleahta incompetenta formata, în buna parte, din descendenti politici ai PCR si ai fostei Securitati.
Daca la aproape toate manifestarile dedicate Centenarului – în mare parte niste Cântari ale României mai prost regizate si bugetate – liderii “rosii” ai Salajului si ai Zalaului ne-au plictisit cu discursuri patetico-festiviste, când vine vorba de a marca un eveniment important în viata cetatii patriotii „trandafirii” nu schi

O \'gaura\' a Anului Centenar criticata  dur de consilierul judetean Paul Maghiu
teaza niciun gest (...).
La capitolul Administratie (locala, judeteana si nationala), incompetenta PSD-ista e de domeniul evidentei, dar subordonatii salajeni ai lui Dragnea tin sa ne arate ca sunt la fel de praf si când vine vorba de gestionarea si asumarea istoriei locale. Asa dupa am mai spus, când înveti istoria din cartile cu poze mari ale lui Dumitru Almas si din filmele lui Sergiu Nicolaescu, n-ai cum sa te raportezi corect la propriul trecut, dar nici la prezent si viitor. Nu stiu, nu pot, nu vor: n-ai cu cine – niste PSD-isti!", scrie consilierul judetean Paul Maghiu.

Anul Centenar a avut parte
si de initiative deosebite in Salaj

Ramanmand in zona critica la adresa conducerii judetului, consilierul judetean Paul Maghiu remarca totsi ca unele institutii si persoane s-au implicat in sarbatorirea Anului Centenar in Salaj prin initiative "absolut laudabile". Printre acestea, Maghiu aminteste cartea cercetatorului dr. Marin Pop - Personalitati salajene din generatia Marii Uniri, initiativele ziarului Graiul Salajului de înfratire cu doua localitati din Basarabia si Bucovina, precum si eforturile neobositului parinte Cristian Borz de a reabilita Casa Iuliu Maniu.
"Vorbim de gesturi autentice, dar care nu au de a face decât în mica masura cu responsabilii administratiei locale si judetene", se declara in continuare suparat pe administratia locala Paul Maghiu.

Vizualizari 2204
Comentarii articol (8)

>

in 11 Martie 2019 6:44

Domnule Maghiu in calitate de istoric este rușinos să asociezi PNL de azi, adică PD, o strutocamilă fără doctrină cu PNL istoric. Tot ca o scăpare, in calitate de istoric, ar fi trebuit sa sesizați și faptul ca nimeni nu a menționat in județ contribuția PSD la Marea Unire. Doar știți ca CNRC era format din 6 membri PNR si 6 PSD.

>

in 11 Martie 2019 7:19

Oare cine i si maghiu asta? Mai nou atata bate din gura, zici va el i dumnezo. Mai taci in pula mea de idiot...tu le stii pe toate...mars la coada vacii...

>

in 11 Martie 2019 7:54

Mai muie atotstiutoare de,, magiu'' , de ce nu ai spus tu asta in an centenar , de ce te dai viteaz dupa razboi ?

>

in 11 Martie 2019 8:03

Macar titlul ar trebui sa fie scris corect.....

>

in 11 Martie 2019 8:41

Ce pacalici! Auzi frate "studii superioare in istorie"...printre altele!!!!Care va sa zica, asta are o caruta de diplome, mai ceva ca si COMO de la Jibou! Frate, ne lasi?

>

in 11 Martie 2019 11:47

Ma,al dracului proletarii atia ce se scoala de dimineata sa injure pe oricine are alt crez decat ei.De dialog civilizat cu argumente nu ati auzit ? Pai atunci MUI3 PSD !

>

in 13 Martie 2019 14:45

Asta umbla beat si alearga dupa minore in fata la Diesel. Weekend de weekend. Fereasca sfantu

>

in 14 Aprilie 2019 11:01

Nu ti-e rusine sa faci asemenea afirmatie? Pe cine ai vazut tu ca alearga dupa minore? Vorbesti fara tine. Gunoaie de oameni ce sunteti! Nu e niciun pacalici, are studii superioare, nu ca voi niste libidinosi de oameni, analfabeti si imputiti! Virtual toti sunteti tari in gura, de ce nu va postati si numele?

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.